Gündem
12 Şub 2013 15:23 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:01

ANADOLU AJANSI MUHABİRLERİNİ CHP MİLLETVEKİLİ KURTARDI!

Anadolu Ajansı Genel Müdürü Kemal Öztürk, CHP'li vekilin önergesinden sonra geri adım attı..

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran’ın TBMM’de gündeme getirmesi üzerine Anadolu Ajansı (AA) Genel Müdürü Kemal Öztürk, "Çalışanın bisiklet sürerken bir elinde kitap okumasını, bir elinde de telefonuyla tweet atmasını ve tabii ki düşmemesini bekliyorum" sözünden geri adım attı.

Öztürk, "Bu sözle anlatılmak istenen yeni nesil gazetecilikte çalışanların sahip olması gereken özelliklerdir" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye bir soru önergesi verdi. CHP’li Oran, önergede şunları kaydetti:

"Yöneticilik yaptığı dönemde Anadolu Ajansının tarafsızlığını kaybettiği yönünde ciddi eleştiriler olan ve çalışanların sendikal haklarını ortadan kaldırdığı ifade edilen Anadolu Ajansı Genel Müdürü Kemal Öztürk ulusal bir gazeteye yapmış olduğu açıklamada, ajans çalışanlarından beklentisini, ’Bisiklet sürerken bir elinde kitap okumasını, bir elinde de telefonuyla tweet atmasını ve tabii ki düşmemesini bekliyorum’ sözleriyle açıkladı."

AA yöneticilerinden de bu beklenti var mı?

Oran, Arınç’a şu soruları yöneltti:
"- Anadolu Ajansı’nın bağlı olduğu Başbakan Yardımcısı olarak siz de AA yönetim kademesinden benzer beklentilere sahip misiniz?
- AA Yönetim Kurulu Başkanı ve üyelerinin bu zamana kadarki performansı bu beklentiyi karşılamakta mıdır? Tarafınızca bu yönde bir denetim yapılmış mıdır?
- "Bisiklet sürerken elinde kitap okuyan ve telefonundan tweet atan ve tabii ki düşmeyen" çalışanlara sahip örnek uluslararası haber ajansları var mıdır? Bu ajansların belirgin farkı nedir?"

ARINÇ YORUM YAPMADI
Arınç ise hiçbir yorum yapmaksızın Öztürk’ün bilgi notunu yanıt olarak Oran’a gönderdi. Öztürk’ün ise AA muhabirlerini rahatlatan şu açıklamayı yapması dikkat çekti:

AA muhabirlerini değil yeni nesil gazetecileri kastetmiş!

"Bisiklet sürerken elinde kitap okuyan ve telefonundan tweet atan ve tabii ki düşmeyen çalışan" sözü söylenirken anlatılmak istenen yeni nesil gazeteciliğinde çalışanların sahip olması gereken özelliklerdir.
Dünyada gelişen teknoloji ile birlikte bütün basın yayın kuruluşları tarafından (gazeteler, televizyonlar, haber ajansları vs.) bir haberi yaparken, çalışanın haberle ilgili fotoğrafı, görüntüyü çekebilen, haberi kendisi yazan ve çağın getirdiği bilgi, bilişim ve teknolojik altyapıyı çok iyi kullanabilen yeni nesil gazetecilerin kullanılması gerektiği vurgulanmaktadır. Dünyada bütün haber ajansları yeni nesil gazetecilerle çalışmaktadır.