YAZ KIŞ DEMEDEN, GAZETE DAĞITIYORLAR!

Haber ve bilgi taşıyan gazeteler okurlarına fikirler taşır. 2010'lu yıllarda hâlâ sabahın alacakaranlığında gazeteler merkez dağıtıma, oradan bayilere ve bayilerden okura ulaşır...

Dağıtımcı olmak zordur. Sabahın erken saatlerinde kara, yağmura, çamura ve güneşe aldırmayacak, ıslık çalarak denizin üstünde yürür gibi mahallelere, iş yerlerine, kahvehanelere, esnafa taşıyacaksınız koltuğunuzun altındaki gazeteleri...

BirGün gazetesi Dünya Gazete Dağıtıcıları Günü'nü işte bu haberle kutladı:

DÜNYA GAZETE DAĞITICILARI GÜNÜ

Bütün dünyada 11 Ekim tarihi 'Dünya Gazete Dağıtıcıları Günü' olarak kutlandı. Mobil iletişim çağında, öldü, ölüyor dense de gazeteler yeni yüzyılda da önemini sürdürüyor. Sosyal medya artık hayatımızın bir gerçeği. Ama değişmeyen bir gerçek var. O da gazeteler. Asırlara dayanan geçmiş ve her devirde bitti, bitiyor söylemlerine karşı günlük haber ve yorumlarda gazeteler etki gücünü korumayı sürdürüyor.

ONLAR GÖRÜNMEYEN EMEKÇİLERDİR

Haber ve bilgi taşıyan gazeteler okurlarına fikirler taşır. 2010'lu yıllarda hâlâ sabahın alacakaranlığında gazeteler merkez dağıtıma, oradan bayilere ve bayilerden okura ulaşır. Yaz, kış, kar çamur demeden o gazeteleri okurlarına ulaştıran emekçiler akşam evlerine bir ekmek götürebilmenin heyecanını yaşar. Bir de abonelere elden dağıtım yapan gazete dağıtıcıları vardır. Onların işi çok daha zordur.

BİRGÜN ONLARLA BİR BAŞKA

BirGün bundan dört yıl önce tüm yurtta dayanışmanın en güzel örneği olan elden dağıtım sistemini başlattı. Başlatılan bu dağıtım sistemi kısa zamanda tüm bölgelere yayılarak gelişti. Buna inanan ve elini taşın altına koyan her bir abone dağıtım emekçisi, gazeteyi samimiyetle okurlara buluşturmanın aracı oldu. Bunlar birbirini tetikleyen faktörler oldu. BirGün okur toplantıları yapıldı.

Gelişen çift yönlü iletişimde gazetenin okuru aynı zamanda kendini gazetede görebildi. Abone dağıtımı ve okur toplantıları birer güzel örneklemeler oldu. Derken şu an ülkenin dört bir yanında farklı noktalarda otuz abone dağıtım noktası oldu. Bu umuda yelken açmış, iğne ile kuyu kazımanın anlamını bilen abone temsilcileri ileride daha çok abone dağıtım noktasına ulaşmamız için bize her daim kutup yıldızı oldu ve olmaya devam ediyor.

COŞKULARI VE KARARLILIKLARI BİR BAŞKA

BirGün açısından abone dağıtımının görülenden daha büyük katkıları da oluyor. Umutsuzluk çağında bile yakaladıkları ufacık ışığı umuda dönüştürürler. Eski ölmektedir. Yeniyi temsil eden devrimci fikirler ise henüz halka yayılmamıştır. Devrimci fikirleri kolektif bir şekilde üreten, çoğaltan, yayan devrimci yayınlardan birisi de Halkın Gazetesi BirGün'dür.

BirGün topluma emekten ve eşitlikten yana yaydığı toplumsal fikirler nedeniyle çok yönlü kuşatılmak istenmekte. Kuşatma alanlarından birisi de gazete dağıtım ağıdır. Bu kuşatmaya karşı; canlı, gelişen bir organizma olan BirGün'ün abone dağıtım sistemi kuşatmaya karşı direnç ve umut oluyor. İşte bu umudu ve direnci her sabah yataklarından kalakarak yollara dökülen BirGün'ün dağıtımcıları taşıyor

DENİZİN ÜSTÜNDE YÜRÜR GİBİLER

Devrimci bir gazete dağıtımcısı olmak çok zordur. Sorumluluk, emek, kendini tamamıyla bu işe adamak gerektirir. Tam anlamıyla saf bilinç işidir. Sabahın erken saatlerinde kar, yağmur, çamur, güneş aldırmayacak, ıslık çalarak denizin üstünde yürür gibi devrimci fikirleri mahallelere, iş yerlerine, kahvehanelere, esnaflara taşıyacaksınız. Parasızlık, açlık, polis takibi, baskı, ölüm. Gazete dağıtıcıları bunları bilir, bunlara karşı her gün daha fazla yere gazete ulaştırmak için uğraşıp, didinirler. Bu uğraşma hali aslında başka bir ruh halidir.

Yaşama değen, dönüşen, yüzleri olmayan devrimci gazete dağıtıcıları yaşamın içerisinde bir ışık olmaya başlar. Bu ışık dağıtıcıları yaşamın her yerinde gözükmeye başladığında BirGün de başka bir gazete olacaktır. İşte o zaman 2023 Türkiye'si de farklı olacaktır. Devrimci fikirleri her yere taşıyan ışık taşıyıcılarına selam olsun. Hayatı değiştireceğiz!