VİZE REZALETİNİ YAZINCA VİZE MAĞDURU OLAN GAZETECİ!..

Schengen vizesindeki zorluklar ve haksızlıklarla ilgili defalarca haber yapan Sabah Gazetesi Ekonomi Muhabiri Metin Can'ın bu kez kendisi mağdur oldu.

Can, Fransa Konsolosluğu'ndan 3 kez geri çevrildi. Son gerekçe ise "Pasaportunda boş sayfa az" oldu. Vize çıkmadığı gibi yapılan masraflar da yandı.

Sabah'ta yer alan habere göre, Belçika'nın başkenti Brüksel'de bir Türk şirketinin davetine katılmak için Fransa Konsolosluğu'na vize başvurusu yapan Can, çeşitli bahanelerle geri çevrildi. Can'a önce 'Fotoğrafınız istenen ölçüde değil' sonra 'Vize başvuru formunu şirketin imza sirkülerindeki kişiler onaylasın' denildi.

Bu artışta sadece vizeye gelen zam değil, fotoğrafından, randevu ücretine, soru sorma parasından form bedeline kadar daha önce olmayan kalemlerin de eklenmesi etkili oldu. Schengen artık herkesin sorunu' Avrupa ile vizelerin kaldırılması konusunda birçok çalışma yürüten İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu, Türk vatandaşlarına Avrupa tarafından uygulanan vizenin hukuksuz olduğunu söyledi. "Türkiye'de vize herkesin sorunu haline geldi" diyen Kabaalioğlu, "Avrupa'daki her bir ülkenin mahkemeleri bu uygulamarı hukuksuz bulduğunu ilan etti. Avrupa ülkeleri de aslında Türkiye'ye karşı bir haksızlık yapıldığının farkında. Bunun için de özel çalışmalar yapıyorlar. Çünkü Türkiye ile vizenin kaldırılması AB içinde güveni artırır. Öfke ve isyan yaratan bu sorun nedeniyle şuanda hiç bir alanda işbirliği yapılmıyor" dedi.