Ümit Karan'dan bomba Hakan Şükür açıklaması: "Adalet yerini bulduğu zaman bazıları ülkesiz kalır"

Uzun yıllar Galatasaray forması giyen eski futbolcu Ümit Karan, Figen Balcı ile Medyanın Yıldızları'nın konuğu oldu. Karan futboldan Survivor'a, özel hayatından yeni yatırımlarına dair birçok konuda ses getirecek açıklamalar yaptı.

Bu hafta röportajım biraz uzun oldu ama inanın okurken sıkılmayacaksınız. Uzun zamandır bu kadar güldüğüm eğlendiğim bir röportaj yapmamıştım. Ümit Karan hakikaten çok keyifli samimi, doğal, tam bir Adanalı işte... Ümit’le Almanya’daki günlerini Galatasaray’da yaşadığı ve son yıllarda daha rahat ifade ettiği zor yıllarını, futbolunu, Survivor’ı, kadınları, yemeği ve hatta inanmazsınız estetiği bile konuştuk. Siz de benim kadar keyif alırsınız umarım…

“DENİZİ OLMAYAN YERİ NASIL ÖZLERSİN”

ÜK: Yok ben zaten Ankara’ya futbol için gitmiştim yani. Ankara’nın güzel yıllarına denk geldik Allah’tan 1996-2000 yılları arası güzeldi o zaman keyifliydi eğlencesi de boldu. Ama Ankara’nın özlenecek bir hali yok denizi olmayan bir yeri nasıl özlersin…

“SURVİVOR BANA SABIRLI OLMAYI ÖĞRETTİ”

2. FB: Futbol hayatını konuşacağız ama insanlar seni “Survivor” ile de çok daha yakından tanıdı. İki kez yarışmacı oldun Survivor’da o günler sana ne kattı nasıldı yani her iki gidişini de ayrı ayrı değerlendirir misin?

ÜK: Tabi 2013’de ilk gittiğimde çok daha ağır bir macera ile karşı karşıyaydık çünkü çok daha zor şartlarda yarışmıştık o zaman Panamadaydı yarışma  Dominik’den çok daha zor. Açlık kimseye göstermesin yani onla mücadele etmek, teknoloji diye bir şey yok haber alamıyorsun hiç kimseden. Bayağı bir tecrübe kattı bana sabırlı olmayı öğretti.

3. FB: Normalde sabırlı biri değil miydin?

ÜK: Sabırlıyım da… Yani sabırlı olmaya çalışıyorum diyelim. Gençken biraz daha ateşliydik ama yaşlandıkça sabır artmaya başlıyor, öğrenmeye başlıyoruz çünkü.

4. FB: 2018’de gittiğinde nasıldı Survivor ?

ÜK: 2018 tam bir yarışmaydı o zaman. Hakikatken “ All Star” dedikleri en iyi yarışmacılar vardı yani inanılmaz bir mücadele vardı, kıran kıranaydı.

5.FB: Seni en çok zorlayan yarışmacı ya da yarışmacılar kimler olmuştu?

ÜK: Beni aslında kimse zorlamadı da ben yaşça onlardan büyük olduğum için bir müddet sonra yani üç ay sonra ben fiziksel olarak onlardan erken düşmeye başladım. Yoksa ilk bir iki ay ben zaten birinci çıkıyordum yarışmalardan. Ama onların dayanıklılığı, gençliği ve antrenman yapma şekli benimkinden farklıydı. Ben futbolu bırakmıştım o zaman hocalık yapıyordum. Onlar son aylarda avantaj sağlamaya başladı çünkü ben fiziksel olarak ve moral olarak düştüm.

6.FB: Biraz da bıraktın herhalde çok da mücadele etmedin mi?

ÜK: Yok bırakmak istemedim de yani çok zorlanmaya başladım artık. Çünkü yarışmalar çok üst düzeydi şimdi bakıyorsun yarışmacılara bizimkiler bunları yerlerdi yani inanılmaz bir şey, böyle bir şey yok yani; Adem, Turabi Hilmi Cem, Sema, Nagihan hani böyle isimler yok yani.

“2020 SURVİVOR’IN EN KÖTÜ YILI, FAVORİM KIRMIZI TAKIM”

7. FB: Şimdi izliyor musun yarışmayı, katıldıktan sonra izlemeye devam ettin mi Survivor’ı ?

ÜK: İzliyorum tabi ki arada. Mecbur izledik zaten pandemi sürecinde (gülüyor).

8. FB: Şu an hangi takımı şanslı buluyorsun favori takımın hangisi? Favori yarışmacın kim?

ÜK: Ben hep ünlülerin takımında oynadığım için hep ünlüleri desteklerim doğal olarak. Şimdi ünlü kalmadı zaten ilk defa bu kadar kötü bir ünlü takımı gördük yani. Hemen dağıldılar zaten sistemi de değiştirdiler.

9. FB: Şimdi KIRMIZI ve MAVİ var senin favorin hangisi?

ÜK: Şu an KIRMIZI daha favori görünüyor.

10.FB: Genel olarak Survivor 2020 seni çok tatmin etmedi anladığım kadarıyla yarışmacıların kapasitesini mi yetersiz buldun?

ÜK: Evet evet. Mesela izliyorum atışları çok zayıf, sprinter oyuncu doğru düzgün yok. Tabi Acun’u da anlamak lazım, istediği gibi yayamadı alanı kullanamıyor pandemi nedeniyle. Dar bir alanda yapmak zorunda kalıyor o yüzden de bizim oyunlar vardı mesela denize giriyorsun denizden çıkıyorsun falan filan onu bu sene yapamadı yarışmacılar bu sene deniz bile göremedi.

“FENERBAHÇELİ VE BEŞİKTAŞLI ARKADAŞLARIMLA DAHA YAKINIM”

11. FB: Acun’la ara nasıl?  

ÜK: Acun’la aram iyi yani bir şey yok öyle..Hep aramız iyiydi biz milli takımdayken Acun bizimle röportaj yapardı. Acun’la kimsenin arasının kötü olacağını zannetmiyorum.

12.FB:  Arada görüşür müsünüz normalde?

ÜK: Tabi görüşürüz ama şu an görüşme şansımız yok. Çok yoğun olduğunda görüşemiyoruz. Yazın Bodrum’da filan denk gelirsek bir yemek yeriz. Zaten herkes çok yoğun kim kiminle görüşebiliyor ki…

13. FB: İnsanlarla arkadaşlığında tuttukları takımın önemi var mı? Bazıları bu konuda çok fanatiktir yakın dostlarını aynı takımdan seçerler. Bu senin için geçerli mi?

ÜK: Yok benim çok Fenerbahçeli ve Beşiktaşlı arkadaşım var. Hatta Galatasaraylılardan çok daha yakınlar bana. Ben fanatik değilim bu konuda biz hepimiz dışarıda arkadaşız sahaya girince düşman oluyoruz, rekabet oluyor çünkü.

“ADALET YERİNİ BULDUĞU ZAMAN BAZI İNSANLAR ÜLKESİZ KALIR”

14. FB: Sahada rekabetten söz etmişken yıllar önce Hakan Şükür’le bir gerginliğiniz olmuştu. (Ümit söze giriyor hemen)

ÜK: Hakan Şükür konusunu konuşmuyorum artık, gündeme getirip reklamını yapmak istemem onun. Biz konuştukça o gündeme geliyor hiç gerek yok. Bilmediğin çok şey var o konuda gerek yok. Kapatalım bu konuyu. Biz konuştukça gazetelere düştükçe orada mutlu oluyor anladın mı?

15. FB: Tamam kapatalım da sen o zamanlar bana yaptıkları baskının arkasında başka sebepler var demiştin detay vermemiştin onları merak ediyorum.

ÜK: Ben genel anlamda konuşurum ama isim olarak konuşmam.

16. FB: Yani sen dışlandın mı Galatasaray’da? Ben futbola çok yakın değilim ama şöyle bir şey anladım; eğer sana o zamanlar deyim yerindeyse çelme takılmasaydı daha iyi olabilir miydin?

ÜK: Beni rahat bıraksalardı çok daha iyi yerlere gelirdim. Çok zorluklarla mücadele ettim. Kolay değildi yani. Beni yemeye çok çalıştılar. Çok kadro dışı kaldım ama yine de epeyce katkım oldu takıma. O zamanlar söylüyordum ya ben farklı şeyler peşindeler diye. Kimse bana inanmıyordu o zaman. Hep suçlu ben oluyordum ama adalet yerini bulduğu zaman bazı insanlar ülkesiz kalır.

“GALATASARAY'DA BANA BASKI YAPILMASAYDI DAHA UZUN YILLAR FUTBOL OYNARDIM”

17. FB: Galatasaray’da bu baskıları yaşamasaydın aktif futbol hayatın daha uzun süre devam edebilir miydi?

ÜK: Yüzde yüz… Yüzde yüz ederdi çünkü hakikaten çok erken bıraktım, futboldan keyif almamaya başladım. Gibi gibi bir sürü olaylar vardı.

18. FB: Zorlukları başardın sen yani? Eğer bu kadar engellerle karşılaşmasaydım futbol kariyerim çok daha iyi olurdu diyorsun.

ÜK: Tabi ama şöyle bir şey var insanları suçlamak doğru değil sadece kendi hatalarımda var tabi.

19. FB: Ne var mesela ne tür hatalar yaptın mesela şimdi olsa yapmazdım dediğin neler var?

ÜK: Özel hayatıma daha çok dikkat edebilirdim gece hayatını biraz kısıtlayabilirdim. Biraz daha uyum saplayabilirdim insanlara. Ama benim karakter yapım böyle, pişmanlık değil ama gençlik hatası diyebilirsin, dikkatsizlik diyebilirsin. Bunu hepimiz yaşadık zaten hepimiz biliyoruz ama pişmanlık diye bir şey yok hayatımda.

20. FB: Senin yaşadığın mobing miydi böyle tanımlayabilir miyiz?

ÜK: Tabi tabi. Ona rağmen iyi dayandım diyebilirim. Yani 150 gol attıysam belki bu 250 gol olabilirdi.

“ GOLLER ESTETİK OLSUN DİYE ÇOK UĞRAŞTIM, ÇOK KÜFÜR ETTİLER BANA”

21. FB: O gollerin de ayrı bir mevzu tabi. Çünkü sen estetik gol denildiğinde neredeyse ilk akla gelen futbolcusun. Estetik gol atmak için çok çalıştığını açıklamıştın bir röportajında gol atmak yetmiyor mu neden mutlaka estetik de olmalı? Unutulmaz bir rövaşatan vardı mesela Kasımpaşa maçı mıydı? Bak çalışmışım dersime ( Gülüyoruz)

ÜK: Kasımpaşaydı evet. Benim çok öyle unutulmaz gollerim var mesela Barselona, Liverpol gibi gibi büyük takımlara attıklarım ama Fenerbahçeye attığım goller her zaman çok daha özel benim için. Her zaman derbide attığım goller önem taşıdı. Ben niye estetik gol atmalıyım, çünkü futbol aslında görsel bir şölen bir sunumdur. Bir tiyatro gibi bir şov gibi. Ben de o şovun en güzel sahnesini yaratmaya çalışıyordum her seferinde o yüzden ben bunun üzerinde çok çalıştım her zaman. Çok küfür ettiler bana bu yüzden gol olmayınca ( kahkahalarla gülüyor) Ama olunca da hep beraber rahatlıyorduk.

22. FB: Yeni sen estetik kaygıların ön planda olduğu için atamadığın goller oldu mu ? Estetiği bir kenara koyup da sadece topu kaleye göndermeye çalışsaydın daha çok gol atar mıydın?

ÜK: Risk aldığım çok oldu. Risk almadan kazanılmaz. Bazen risk almak lazım yani o topun gelişini ben kotrol edeceğim de ayağıma indireceğim ben güzel olsun diye uğraştım hep güzel gol atarken de mümkün olduğu kadar kaleyi bulmaya çalıştım. Benim için özel gol atmanın ayrı bir anlamı da vardı bazen top atmıyorlardı ya bana zor pozisyonlarda gol atmak zorunda kalıyordum. Benim boş kale topum yok fazla ( gülüyoruz)

“ALMANYA’DA YABANCI TÜRKİYE’DE GURBETÇİ”

23. FB: Sen Berlin doğumlusun. Almanya’da Türk olmak nasıldı? 18 yaşına kadar oradaydın yanılmıyorsam. Kültür farkı yaşadın mı?

ÜK: Ben üçüncü nesilim. Benim önümde iki nesil daha vardı biz biraz daha Türk olmayı yaşayabildik orada. Bizden sonraki nesiller şimdi tam Almanlaştılar. Ama Allah’tan biz o Türk kültürünü yakalamış olduk. Ama o zaman çok zor şartlarda yaşadık tabi ben o zaman Almanya’da futbolcu olamazdım o dönemde ayrımcılık çok farklıydı. Şimdi bakıyorsun takımda bir sürü Türk oyuncu var ama bizim zamanımızda bu mümkün değildi. Türk oyuncuyu A takımına almazlardı öyle kolay kolay çok çok özel yetenek olman lazımdı. Orada yabancı burada Gurbetçi olduk…

24. FB: Doğru Türkiye’de sizlere gurbetçi diyorlar, Almanya’ya gittiğinde ise yabancı oluyorsun böyle arafta kalmak gibi mi mesela ne hissediyordun?

ÜK: Yabancısın işte istediğin kadar vatandaşı olsan ne olacak ki.

25. FB: Sen aynı zamanda Alman vatandaşı mısın?

ÜK: Evet. Vatandaşlığım var. Çifte vatandaşım.

“ASLA GERİ DÖNMEM, ALMANYA’YA GİTSEM 10 YILDA ÖLÜRÜM”

26. FB: Bir gün gitmeyi, Almanya’ya yerleşmeyi düşünür müsün?

ÜK: Yok hayatta… Ben 22 sene oldu artık buraya geleli. Orda monoton bir hayat heyecan yok. Biz adrenalini yüksek yaşayan insanlarız. Almanya’ya gitsem 10 sene sonra ölürüm çok huzurluya huzura alışkın değiliz. Vücudun adrenalin yaşaması lazım trafikte birine kornaya basacaksın, birisine küfür edeceksin yani anladın mı biz öyle yaşıyoruz nabzımız düştüğü an biz ölürüz.

27. FB: Adrenalin bağımlısı mısın seviyorsun galiba

ÜK: Ama Türkiye milleti öyle İstanbul’da yaşayanlar özellikle…

“ TÜRKİYE’NİN GELMİŞ GEÇMİŞ EN İYİ TEKNİK DİREKTÖRÜ”

28. FB: Sen aslen Adanalısın Fatih Terim de Adanalı. İki Adanalı iyi anlaşır mıydınız?

ÜK: Mutlaka o beni sever ben de onu severim. Bazen tartışmalarımız oluyordu tabi ama Fatih Hocayı genel anlamda çok severim o da beni sever yani ben şahsına hiçbir zaman saygısızlık yapmadım o da bana yapmadı. Her zaman el üstünde tutarım Türkiye’nin gelmiş geçmiş en büyük teknik direktörü sonuçta.

29. FB: Nasıl bir teknik direktördür Fatih Terim biraz sert ve disiplinli görünüyor futbolcu için bu iyi midir ne tür bir teknik direktör futbolcuyu daha iyi motive eder ve başarısını artırır?

ÜK: Türkiye’de futbol şimdi çok daha profesyonel genç nesil de adapte oluyor ama önceden bizim zamanımızda bunlar şarttı tabi disiplin sağlamak için. Çünkü bir futbolcu çoğu üniversite bitirmemiş insanlar olduğu için bir yerden gelip sapıtmaması için babalık yapması lazım yani sert, disiplinli o önemliydi tabi.

“ FUTBOLCUNUN OĞLU FUTBOLCU OLMAZ”

30. FB: Oğlun Ümitcan 14 yaşında nasıl bir gelecek nasıl bir kariyer hayal ediyorsun onun için?

ÜK: Bence insan kendi yolunu kendisi bulmalı. Yani ben çocuğum illa ki doktor olacak, illa ki avukat olacak öyle bir şey yok yani. Yani kendindeki yeteneği bulmalı ona göre hayatına yön vermeli bu sadece fizksel yetenek değil beyindeki yetenek.

Var mı Ümitcan’ın özel bir yeteneği?

(Kahkaha ile gülüyor): Play station yeteneği var

31. FB:  Futbolcu olsa destekler miydin ?

ÜK: Olsa desteklerdim ama futbolcunun futbolcu oğlu olmaz yani yani çok nadir olur. Çünkü futbol çok zor o zoru gören çocuk futbolcu olmak istemez. Şartlar rahatsa zorluğa katlanmak zordur. Futbolcuların çocukları genellikle babalarından daha rahat şartlarda olduğu için o zorluğa katlanmazlar.

“DEDİKODUYU SEVİYORUZ KANIMIZDA VAR”

32.  FB: Türkiye’de genel olarak futbolcuların gece hayatı ile bir sınavı oluyor yurt dışında da böyle mi?

ÜK: Yurt dışında rahatlar. Yurt dışında magazin olayları yok ki adamlar her gece dışarı çıksa kimse umursamaz ki onları orda.

33.  FB: Türkiye’de magazin basını mı zorluyor sizi haberler yüzünden mi futbolcular çok sıkıntı yaşıyor?

ÜK: Bizim ülkemiz seviyor yani dedikodu sayfalarını dedikodu televizyon programlarını biz de yaparız severiz kanımızda var yani bunu kimse inkâr edemez. Ben hiç magazin sayfası görmedin mesela belki arada bir iki tane vardır ama prenstir, prensestir mesela ama herhangi bir futbolcuyu bir yere gitse kimse takmaz ki imza bile almaya gitmezler.

“KADIN FUTBOLU GELECEK VAAD EDİYOR”

34.  FB: Sen televizyonda futbol yorumculuğu yapıyorsun, ayrıca işletmecilik de yapıyorsun. Futbolu bıraktıktan sonra başka başka işler yapıyorsun bunlar içinde seni en çok hangisi mutlu ediyor?

ÜK:  Benim işim hocalık. Başka işleri istesem de o kadar iyi yapamam. Benim futbol okullarım var küçük çocuklar için Diyarbakır’da Antalya’da Sakarya’da. Orada çocuklara eğitim veriyoruz. Bir de kadın futbol takımı kurduk Antalya’da. Kadınlara futbolda destek olmaya çalışıyoruz. Kadın futbolu çok gelecek vaad ediyor. Dünyada da kadın futbolu çok ilgi çekmeye başladı.

35.  FB: Kadınları nasıl buluyorsun futbolda erkeklerden farklı yönleri neler?

ÜK: Fiziksel olarak aynı olamayız ama yetenekli çok kadın futbolcu var. Şöyle demek istemiyorum ben; “ futbol erkek sporu” deme yani o bizim ağzımıza yakışmaz ama sonuçta erkekle kadının futbolda aynı seviyeye gelmesi mümkün değil tabi. Fiziksel olarak yapılan bir spor bu sonuçta yani.

“KADINLARI SEVERİM”

36. FB: Kadınlara pozitif ayrımcılık yaparak futbolda desteklediğini söyledin. Özel hayatında nasıl kadınlarla aran?

ÜK: Severim ya ben kadınları.

FB: Eşinle aran nasıl ?

Çok iyi çok şükür.

37. FB: Bir ara bir mahkeme konusu gündeme geldi senin çapkınlığınla ilgili nedir bu mesele?

ÜK: Biliyorsun işte hep başka talepler var işin içinde reklam var. Ben kimseye bugüne kadar saygısızlık yapmadım ve yapmam da ihtiyacım da yok.

FB: Normal hayatında çapkın biri misin?

Yani ben bir erkeğim yani ben buna şimdi nasıl cevap vereyim ( gülüyor). Eskiden çapkındım diyelim evlenmeden önce ( gülüyor)

“BENİM HANIM O KONUYA UYUZ OLUYOR”

38.  FB: Burcu Esmersoy’la yaşadığın ilişki bir ara çok gündeme gelmişti görüşüyor musun şimdi kendisi ile görsen selam verir misin mesela?

Görüşmüyorum. Veririm tabi selam niye vermeyeyim ki ama bir ortamda da denk gelmedik zaten.

39. FB: Burcu Esmersoy, seninle tanışıncaya kadar futboldan anlamadığını söylemişti. Sonradan spor spikerliği de yaptı. Bu süreçte kendisine katkın oldu mu?

ÜK: Bu konuyu konuşmak istemiyorum başkalarının hayatını başkaları da benim hayatımı konuşmasın. Bu konu biraz hassas bir konu benim hanım uyuz oluyor bu konuya biraz.

FB: Hiçbir hemcinsimi üzmek istemem elbette ama işimiz bu, soru sormak. Eşin çok güzel ve çok hanımefendi ayrıca gayet mutlu bir evliliğiniz var çok selamlarımı ilet kendisine.

“ESTETİĞİ SEVİYORUM, SAÇ EKTİRDİM, BURNUMU YAPTIRDIM”

40. FB: Futbolda estetiğin senin için çok önemli olduğunu söylemiştin. Peki, günlük hayatta estetik sana ne ifade ediyor…

ÜK: Ben insanların bakımlı olmasını seviyorum. Eğer insanlar kendilerini güzelleştirmek için bakımlar ya da ameliyatlar yaptırıyorsa ben bunu her türlü desteklerim ve saygı duyarım. Görsellik önemli sonuçta bazen özellikle kadınlar çıkıyorlar dudaklarımı yaptırmadım diyor ama aslında yaptırmış. Ya niye saklıyorsun yakışmışsa söyle işte yaptırdım diye.

41. FB: Peki sen estetik yaptırdın mı hiç ya da yaptırmayı düşünür müsün?

Tabi ki mesela ben saç ektirdim.

Öyle mi ne zaman ektirdin güzel olmuş bak hiç belli olmuyor (gülüyorum)

Çok oluyor ya. Az yaptırdım ama. Var ya hani “ az yaptırdım” ( kahkahalarla gülüyor) Böyle silikon göğüs ( elleriyle gösteriyor) yaptırmış mesela “ az yaptırdım diyor” ( bu bölümde çok güldük gerçekten)

42. FB: Başka var mı peki saç dışında yaptırdığın estetik operasyon?

ÜK: Yok, bir de burnum kırılmıştı maçta onu yaptırdım.

FB: Estetik de girdi mi işin içine

ÜK: Ya dedim ki girmişken düzeltin biraz da ( gülüyor)

FB: Şu an bir şey yok görünen düzeltmişler demek ki ( gülüyoruz ) 

“DÜNYADA BENDEN İYİ YUMURTA YAPAN YOKTUR”

43. FB: Yeni bir yer açacakmışsın galiba?

ÜK: Adana Ocakbaşı açacağız. Adana’nın en iyi ustaları burada.

FB: Nerede açacaksın, Florya diye duydum doğru mu?

ÜK: Evet gelirsin artık ( gülüyor)

FB: Tabi İstanbul’a geldiğimde gelirim mutlaka.

44. FB: Keyif alıyor musun işletmecilikten ?

ÜK: Futboldan aldığım zevki hiçbir şeyden almıyorum ama insanları mutlu etmek güzel bir yemek yerken mutlu olduklarını görmek güzel tabi.

45.  FB: Yemek yapmayı sever misin?

ÜK: Ustasıyım aklın gider ( gülüyor)

FB: En iyi ne yaparsın?

ÜK: Et, balık, yumurta. Yumurta dünyada benden iyi yumurta yapan yoktur.

FB: Ümit çok teşekkür ederim şahane bir sohbet oldu hakikaten çok samimi konuştun.

ÜK: Rica ederim görüşmek üzere…