Türkiye’de Sunucu Yok!

Magazin başlığı gibi oldu değil mi? Ama öyle. “Türkiye’de sunucu yok!” Neden mi?

EKRAN KEDİSİ editor@medyaradar.com

Türk halkı olarak televizyon ile yatıp televizyon ile kalkıyoruz. Onlarca televizyon kanalımız ve her yıl yapılan onlarca televizyon programımız var ama sunucumuz yok. Hala, Mehmet Ali Erbil, Öykü Sertel, Ebru Akel gibi isimler ekranlarda program sunuyor.

Bu isimleri küçümsediğim için söylemiyorum bunları, ki bana göre her biri birbirinden deneyimli ve iyi sunucular. Mesleklerinin zirvesinde isimler ama yerlerini bırakacakları kimse yok.

Çünkü piyasada sunucu yetişmiyor.

Bunun birçok nedeni var. Bunlardan en önemlisi ise diziler.

Aşağı yukarı son 10 yıldır diziler altın dönemini yaşıyor ve bu nedenle de gençler bu yönde kariyer yapmak istiyor. Önceleri genç kızların hayali televizyon sunuculuğu iken şu anda hepsi dizi oyuncusu olmak istiyor.

Sunuculuk bir nevi aşağılanıyor.

Oysa ki, bu kadar fazla kanalın ve her yıl yapılan onlarca projenin olduğu bir piyasada her zaman iyi sunuculara ihtiyaç var.

Ama maalesef piyasada sunucu yok.

Bu piyasadan biri olarak biliyorum ki, her başlayacak projede aynı isimlere sunuculuk teklifi götürülüyor.

Gençler her ne kadar beğenmese de, sunuculuk da iyi bir kariyer. Üstelik iyi bir sunucu dizi oyuncuları kadar para kazanır. Üstelik çok daha az çalışarak. Yani bir dizi oyuncusunun bir hafta gece gündüz çalışarak kazandığı parayı, iyi bir sunucu büyük projede 1 günde kazanır.

Tabii sadece diziler değil iyi sunucu yetişmemesinin nedeni. Bir de her zaman belirttiğim “çapsız kanal yöneticileri” var. Çapsız diyorum, çünkü “vizyonu olmayan insanlar” bunlar bana göre.

Koltuklarını riske atmamak adına Türk Televizyonculuğuna da zarar veriyorlar. Zaten çok az olan yeni isimlere şans vermiyorlar. Şans vermiyorlar diyorum, çünkü genelde sunucuya kanal karar verir. Yapımcı firma sunucu tekliflerini kanala sunar ( zaten çok alternatif yok ), kanal da ya bu isimler arasından ya da kendi “ilişkilerinin iyi olduğu insanları” sunucu olarak isterler.

Tabii bunu yaparken de, “bu kişi bu işi sunabilir mi? Karakterine uyar mı?” gibi soruları kendilerine sormazlar. Böyle olunca da hep aynı insanları izler dururuz ekranda.

Yazımı okuyan gençlere tavsiyem kariyer planınızda sunuculuk da olsun. Bunu hem kızlar hem de erkekler için söylüyorum.

Yoksa bu gidişle 5-10 yıl sonra program sunduracak kimse kalmayacak.

medyaradar@gmail.com

Tüm yazılarını göster