Türk televizyonlarında konuk piyasası! Hangi ünlü kaç para istiyor?

Medyaradar'ın tv dünyasını mercek altına alan yazarı Ekran Kedisi, programlara konuk olan ünlü isimlerin ne kadar aldıklarını kaleme aldı.

EKRAN KEDİSİ editor@medyaradar.com

Bugün sizlere, hemen hemen her izleyicinin merak ettiği bir sorunun cevabını yazacağım. “Bunlar bu programlardan para alıyor mu?”

Hatta sormakla kalmayıp, “en az 10 bin alır, 20 den aşağı almaz” gibi yorumlarla da ortamların vazgeçilmez muhabbetlerindendir. Ama kimse işin aslını bilmez.

İşte size bugün, bu konunun doğrusunu yazacağım. Böylece polemik konusu olmaktan da çıkar artık diye düşünüyorum.

Öncelikle “sabah kuşağı kadın programları” seyirciyi ekranlara çekmek için, türlü konulardan içerikler hazırlar. Bu programlarda sadece sunucunuzun iyi olması yetmez, bir de iyi bir içeriğiniz olmalıdır.

Dönem dönem bu içeriklerde küçük oynamalar olsa da, aslında hemen hepsi aynıdır. Diyet, astroloji, hastalıklar, çiftler arası sorunlar, yemek tarifleri, nakış örnekleri gibi…

Tabii bu konularla ilgili içerik hazırlıyorsanız, bu konuların uzmanı kişileri de programınıza konuk almanız gerekir. Çünkü programın reytingini bu konuklar belirler ve her konuğun kendi reytingi vardır. Hal böyle olunca da “bu konuklar kaç para alıyor?” sorusu gündeme gelir.

“Bu insanlar programa reyting kazandırıyorlarsa, bunun bir de karşılığı olmalıdır” değil mi?

Evet, aslında olaya profesyonel olarak bakacak olursak almaları gerekir. Ama Türkiye’de programların böyle bir bütçeleri olmadığı için konuğa para vermek de kimsenin işine gelmez.

Zaten az olan program bütçesinin çoğu “sunucuya” verilir. Ama ekibe gelince nedense bütçe yoktur. Halbuki bu bir ekip işidir ve bütçe herkes için ya vardır ya da yoktur. Bu da sektörün ayrı bir problemi zaten.

Neyse konuyu çok dağıtmadan kaldığımız yerden devam edelim.

Konuklar da program da reyting yaptırdıklarını bilirler ve bunu kendi reklamları için kullanırlar. Programdan para almazlar ama program dışında yaptıkları işin ücretlerini yani kaşelerini arttırırlar.

Normal bir doktor muayenesi 100 TL ise, programlarda reyting yapan, diğeriyle aynı eğitim ve uzmanlığa sahip doktorun muayene ücreti bir anda 250 TL olur. Tabii bu bir örnek ama emin olun konuklar olayı kendilerine maddi olarak çevirirler.

Şimdi isterseniz ekranlarda sıkça gördüğümüz bu konuklardan bazılarının ne kadar para aldıklarına yada almadıklarına bakalım. 



Prof. Dr. Canan Karatay
Kendisini her ne kadar ekranlarda diyetisyen gibi görsek de aslında kendisi bir kardiyologdur. Katıldığı tüm programlar reytingleri alt üst etse de, kendisi hiçbir şekilde ücret almaz ve bunun lafını bile açmaz. 



Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu
Kimya profesörü olan İbrahim Saraçoğlu, ekranlarda verdiği doğal ilaç tarifleri ile bilinir. O da çıktığı programlarda reytinge önemli katkısı olan kişilerdendir. Kendisi de bunu bildiği için çıktığı programlardan bölüm başı 5.000 TL alır.



Dr. Ender Saraç
Sağlıklı beslenme denilince akla gelen isimlerden birisidir. Eğer kadın programı yapıyorsanız eninde sonunda Ender Saraç’ı programınıza konuk almak zorundasınızdır. Ama kendisi programa konuk olmak için para almamaktadır.



Dr. Gürkan Kubilay
Kadın programı olur da, zayıflama konusu olmaz mı! İşte bu konuda akla ilk gelen isimlerden biridir Dr. Gürkan Kubilay. Kendisi o kadar profesyonel bir konuktur ki, sunucu gelmese bile programı tek başına idare edebilir. O da konuk olduğu programlardan para almaz. 



Psikolog Zafer Akıncı
Kadın programlarının başlıca konularından biri de çiftler arası sorunlardır. “Kocam beni sevmiyor mu, kaynanam ile anlaşamıyorum…” gibi bilumum sorunun cevabını espri diliyle veren Psikolog Zafer Akıncı da kadın kuşağının olmazsa olmazlarındandır. O da katıldığı programlardan para almaz. 



Astrolog Nuray Sayarı
Kadın programı olur da burç yorumu olmaz mı! Tabii ki astroloji de en çok reyting alan konulardan biridir. Astroloji denilince de Nuray Sayarı akla gelir. O da katıldığı programlara reytingini verir ama karşılığında para almaz.



Prof. Dr. Yavuz Dizdar
Kadın programlarının en favori isimlerindendir. Yıllardır aynı şeyleri söylemesine rağmen her seferinde aynı reytingi alır. Reytingi çoktur ama parayla işi yoktur. Bırakın para almayı bunu kendisine teklif bile edemezsiniz.

Gördüğünüz gibi, İbrahim Saraçoğlu hariç kimse programlara konuk olduğu için para almaz. Umarım bu polemik de artık burada kapanır.

medyaradar@gmail.com

Tüm yazılarını göster