THY'NİN MUHTEŞEM BAŞARISI HANGİ YAZARA ÖZÜR DİLETTİ?

THY'nin son yıllarda gerçekleştirdiği muhteşem markalaşma hangi yazarı çok şaşırttı?

THY'nin muhteşem başarısı ve bir özür

Bugün konumuz Havayolu Şirketleri Marka Ligi. Son üç dört yılda havayolu taşımacılığı büyük bir mesafe kaydetti.

Köşeye koyduğum kendi ellerimle hazırladığım tabloda göreceğiniz gibi taşınan yolcu sayısı açısından baktığınızda THY dünyanın 15'inci havayolu görünüyor. 15 uçağın 6'sı ABD'li, 3'ü de Çinli.

Buradan bakarsanız ülke sıralamasında 8'inci. Avrupa'da ise yeri 5'incilik. Rakamlara biraz daha yakından bakınca görüyorsunuz ki THY az sayıda uçağıyla, çok fazla yere uçarak (uçulan nokta sayısında dünya dokuzuncusu) optimizasyon sağlıyor. Bir açıdan da "ucuz" havayollarına karşı üstünlük elde ediyor. Bu konu tabii ki sadece iletişim başarısı değil bir yönetim başarısı

THY'nin başarısının nedenlerini sadece bu küçük yazıya sığdırmam olanaksız. "Cost cutting" açısından baktığınızda da THY Teknik ve TGS'nin ana şirketten ayrılması ve tekrar yapılandırılması, çeşitli global işbirlikleri, host ve hostes eğitimleri, personel motivasyonu, Anadolujet'in yaratılması da başka yazının konuları.

Kuşku yok ki THY'nin başarısının mimarları THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Genel Müdür Temel Kotil ve bir sure önce kurumdan ayrılan Candan Karlıtekin. Hürriyet'te yazarken, bu ekip 2003'lerde THY'nin başına geldiğinde bir yazı yazmış ve açıkçası biraz "siyasi, taraflı" bir atama olduğunu hissettirmiştim. Hatta yazı mahkemeleşmeye kadar gitmişti. Şu anda görüyorum ki THY'ye gelen ekibi küçümsemiş ve hak etmedikleri bir yazı yazmışım. Bu vesileyle hepsinden özür diler başarılarını devamını dilerim. Eğer bundan sonra da THY'nin hataları olursa tabii ki yazarım. Ama bilin ki bu yazılar önyargılardan arınmış yazılardır.

Ali Atıf BİR / BUGÜN