Sosyal medya paylaşımları ve beğenileri işten atılma nedeni olur mu?

Sosyal medya hesaplarından paylaştığımız fotoğraflar veya beğendiğimiz yazılar işten atılmamıza neden olabilir mi? Mahkeme bu soruya yanıt verdi.

Habertürk yazarı Yasemin Güneri, Yargıtay’ın bir iş davasında verdiği kararı işledi.

Güneri, “Sosyal medya paylaşımları ve beğenileri işten atılma nedeni olur mu?” başlıklı yazısında şunları kaydetti:

Peki, sosyal medya hesaplarından paylaştığımız fotoğraflar veya beğendiğimiz yazılar işten atılmamıza neden olabilir mi?

Yargıtay, önüne gelen bir dosyada sosyal medya hesaplarında yapılan paylaşımların işten atılmaya neden olup olmayacağını tartıştı. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, devlete ait bir bankada görevli personelin sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımlarla çalıştığı kurumu küçük düşürmesi iddiasıyla yapılan iş akdi feshinin hukuka uygunluğunu değerlendirdi.”

YARGITAY: PAYLAŞIMLAR İŞTEN ATILMAYA NEDEN OLABİLİR

Habertürk yazarı Yasemin Güneri, yazısını şöyle sürdürdü:

“Yargıtay, işe iade davasında yerel mahkemenin ve istinaf mahkemesinin verdiği ret kararını bozdu. Gerekçe olarak da, işten atılan kişinin işten atılmadan önce savunmasının alınmamış olmasını gösterdi.

Yargıtay, verdiği kararda sosyal medya hesaplarında yapılan paylaşımların işten atılmaya neden olabileceğini vurgularken, bu konuda işvereni savunma almadan iş akdini feshetmesi konusunda hatalı buldu.

Yargıtay kararında; sosyal medya paylaşımlarında işverenin politikasına, etik değerlerine ve işçi ile işveren arasındaki güven ilişkisinin zedelenmesine neden olacak ibarelerin yer almasının iş akdinin feshine gerekçe gösterilebileceği vurgulandı.

19 yıl boyunca çalıştığı bankadan, sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşım nedeniyle iş akdi feshedilen çalışanın açtığı feshin geçersizliği ve işe iade davası ilk derece mahkemesi tarafından kabul edildi.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 25. Hukuk Dairesi de yerel mahkemenin verdiği kararı bozdu. Bölge Adliyesi Mahkemesi verdiği bozma karında şu görüşleri dile getirdi: ‘Davacının sosyal medyada yaptığı beğenilerinin içeriği dikkate alındığında işçi ile işveren arasındaki güven ilişkisinin zedelendiği, iş ilişkisinin devamının işverenden beklenemeyeceği, sosyal medya ortamında davacı tarafından yapılan beğenilerin işverenin bir kamu kurumu olması da dikkate alındığında doğruluk ve bağlılık ile örtüşmediği, bu hali ile yapılan feshin geçerli nedene dayandığının kabulü ile davacının davasının reddine karar verilmesi gerekir gerekçesiyle davalı vekilinin istinaf talebinin kabulü ile ilk derece mahkemesinin kararı kaldırılarak davanın reddine karar verilmiştir.’”