SARI BASIN KARTI OLAN GAZETECİLERE İYİ HABER!

Hükümet, gazetecilerin 2008'de yapılan yasal düzenleme ile iptal edilen yıpranma haklarını yeniden veriyor..

HÜKÜMET, milletvekilleri ile gazetecilerin 2008’de yapılan yasal düzenleme ile iptal edilen yıpranma haklarını yeniden verme kararı aldı. Bu düzenleme, halen görüşülen TBMM Genel Kuruul’nda görüşülen SGK yasa tasarısına önerge ile eklenecek. Her iki meslek grubu da böylece 4 yıl önce emekli olmaya hak kazanmış olacak. Bu haktan halen bu görevi yürütenler de yararlanacak.

KULİSİ BİR YIL ÖNCE BAŞLADI

ÇALIŞMAYA VEKİLLER EKLENDİ

Düzenlemenin 10 Ocak Gazeteciler Günün’nde gündeme alınması sözkonusu olurken, önerge genişledi. Basın mensuplarına yeniden verilmek istenen yıpranma hakkına milletvekilleri de dahil edildi. Milletvekillerinin de 4 yıllık yıpranma hakları, aynı düzenleme ile ellerinden alınmıştı. Görüşmeler sırasında milletvekilleri, “Sizin düzenleme bizimkiyle birarada olursa belki olumsuz bir şey yazmazsınız” diye espri de yaptılar. Bu önergenin tüm partilerin desteği ile gündeme getirilmesi için kulis yapıldı. AK Parti, MHP ve BDP önergeye destek vereceğini açıklarken, CHP sürecin dışında kaldı. Düzenlemenin tasarıya konuşma aşamasına geldiğinde CHP yönetimi de “imza atmayız, ama destekleriz” tavrı sergiledi.

AÇIKLAMA YARIŞI YAŞANDI

İki günden beri TBMm’de kulisi yapılan düzenleme, grup başkavekilleri ve çalışma bakanlığının ortak çalışmasıyla son noktaya getirilirken, açıklamasını, AK Parti Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik yaptı. Bunu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in açıklamaları izledi. Çelik, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın bugünün anısına ve anlamına uygun şekilde, 2008’de kaldırılan fiili hizmet süresi zammının çalışan gazetecilere verilmesiyle ilgili talimatı olduğunu belirtti.

Bakan Çelik, şunları söyledi:

BAŞBAKANIN TALİMATIYLA YAPTIK

“Parti gruplarıyla konuyu görüştük. Katılanlar var, katılmayanlar var. Gazetecilerin 4 yıllık fiili hizmet süresi zammı kesintisini bugün ortadan kaldırmış olacağız. O dönemde bildiğiniz gibi milletvekillerinin de fiili hizmet süresi kaldırılmıştı. Birlikte kaldırılan bu düzenlemeyi, birlikte tekrar koyma iradesini şu anda yüce Meclise taşımış olduk.

SADECE SARI BASIN KARTI OLANLAR

Gazetecilik mesleğini bizzat icra edenler yeni düzenlemeden yararlanacak. Yoksa herhangi bir işletmede ya da medya kuruluşunda çalışanların tümü değil. Şimdi de gazetede bizzat çalışan, basın kartı olanları içine alan bir düzenleme gelecek. Yoksa bunun dışındaki kişiler kapsamın içinde olmayacak.”