Recep İvedik 5 gerçekten rekor kırdı mı?

Eleştirmen Murat Tolga Şen, Recep İvedik 5'in neredeyse tüm salonları işgal etmesini ve gösterildiği ilk 4 günde elde ettiği gişe başarısını yorumluyor.

MURAT TOLGA ŞEN murattolga@gmail.com

Recep İvedik hayranları ve okursa Şahan Gökbakar bu yazıya kızacak ama ben ortada kırılmış bir rekor görmüyorum. Recep İvedik 5 ilerleyen haftalarda daha da iyi iş yapıp gerçekten gişe rekoru kırabilir ancak değerlendirmeleri yaparken tek bir rakam (satılan bilet adedi) üzerinden gitmemek gerekiyor.
 
Öncelikle eleştirmen kahin değil, yanılabiliyor, “Recep İvedik 5 rekor kıramayacak” diye yazdım ama kırarsa da bileklerimi kesecek halim yok. Ayrıca büyük isimlerin filmlerinin en fazla 2 milyon gişe yaptığı bir zamanda bir filmin bu kadar iş yapmasına çok da üzülmem. Filmler para kazansın, salonların yüzü gülsün. Seyircisiz sinema yok olmaya mahkûm hem ben Recep İvedik pataklayan eleştirmenlerden değilim. İlk filmden bu yana karakteri doğru anlamaya, analiz etmeye çalışıyorum.
 
Şimdi gelelim sorumuza; önceki filmin ilk 3 günü ile bunun ilk 4 gününü kıyaslayıp "kendi rekorunu kırdı" diyorlar. Aslında kırmadı. 3 ile 4 arasındaki farkı hepimiz biliyoruz. Bir önceki film kadar, birazcık daha fazla gişe yaptı. Recep İvedik 4, ilk 3 gün 865 salonda gösterildi ve 1.641.500 bilet sattı. Recep İvedik 5 ise tam 1326 salonda gösterildi ve ilk 3 günü bir önceki filmle neredeyse aynı (1.646.000 bilet).
 
Salon sayısı 865'den 1326'ya çıkmış (461 salon daha fazla) ama gişe aynı kalmış. Gösterilen salon sayısı açısından büyük fark var ama karşılığı seyirci yok. 461 salonluk farkı hafife almayın. 3 günde 7000 seans demek bu, her seansta ortalama 150 seyirci çekseniz 1 milyonluk fark yaratır. Peki, o seyirci nerede? Yok! O yüzden, "Recep kazandı" naraları atmak için henüz erken.
 
Ben size olanı söyleyeyim, Recep İvedik 4’ün 1 haftada yaptığı gişeyi bu filme 4 günde yaptırdılar. Roket bilimcilerin en önemsediği şeylerden biri de yakıtın ne kadarının ne zaman harcanacağıdır. Eğer yakıtı erken harcar da bitirirseniz atmosfer dışına çıkamaz ve hızla düşersiniz. Türkiye’deki sinema seyircisi sayısı belli, bu film bir önceki kadar iş yaparsa bu da büyük bir başarıdır.
 
10 salonlu bir sinema işletmesinin 6-7 salonunda Recep İvedik 5 gösteriliyor, vizyona girdiği hafta sadece 2 yeni film daha az kopya ile gösterime çıktı. Yani, bu alternatifsizlik bile Recep’in ekmeğine yağ sürüyor. Bu kadar çok salonda gösterilen Recep İvedik 5 seyircisini ilk 2 haftada tüketecek. 865 salonda gösterilen Recep İvedik 4’ün 5. Haftasından sonra pek seyircisi kalmamıştı, bu film de o seyirciyi 2-3 haftada toplama amacında ama 10 milyonluk gişe yapacağını düşünmüyorum. Şahan'ın amaçladığı da bu, çünkü filmle ilgili "o kadar da komik değildi, ben çok gülmedim, artık sıktı" eleştirileri gelmeye başladı bile. Fısıltı gazetesi çalışmadan parsayı toplamak istiyor, gayet mantıklı. Ben hala rekor kıracağını düşünmüyorum.
 
Ülkemizde insanlar sinemaya gitmiyor, 50 milyonluk Güney Kore’de neredeyse gösterilen her Kore filmi Recep İvedik kadar gişe yapıyor. Geçtiğimiz yıl en çok gişe yapan 50 Kore filminin gişesi 163 milyon bilet sattırdı. Bizde ise vizyona giren 135 film sadece 28.5 milyon bilet satışı yapabildi. Nüfusla kıyasladığınızda Türkiye’de yerli filmlerin yılda 250 milyon bilet satması gerekir, yani Güney Kore’nin insanları bizden neredeyse 10 kat fazla sinemaya gidiyorlar. Allah için, harika filmler çekiyor adamlar! Bizde nerede o kalite…
 
Son olarak, Recep bir ölçüt değil. Sıkıntılı olan Recep İvedik tuttu diye herkesin öyle filmler yapmaya kalkması. Hâlbuki seyirci alternatif istiyor. Recep İvedik benzeri şeyler ülkenin sinema gişesini kötü etkiliyor. Tıpkı Nuri Bilge Ceylan durumunda olduğu gibi, ben Recep’e değil ona özenen replikacı tayfaya kızıyorum.
 
MURAT TOLGA ŞEN

Tüm yazılarını göster