Özgür Gündem'in kapatılması AYM'ye taşındı

Özgür Gündem gazetesinin kapatılması Anayasa Mahkemesi'ne taşındı. Başvuruda kararın adil yargılanma hakkıyla basın ve ifade özgürlüğünü ihlal ettiği belirtildi.

Özgür Gündem gazetesi avukatları, gazetenin kapatılmasına ilişkin itirazın İstanbul 9. Sulh Ceza Hâkimliği'nce reddedilmesi üzerine Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu.

Avukatlar başvuruda kapatma kararının durdurulması, Sulh Ceza Yargıçlığı kararının tüm sonuçları ile birlikte ortadan kaldırılmasını ve ortaya çıkan maddi-ticari zararın giderilmesini talep ediyor.

Dicle Haber Ajansı'na (DİHA)  göre, gazete avukatları Özcan Kılıç ve Sercan Korkmaz 12 sayfalık başvuruda Özgür gazetenin kapatılması, binaya baskın, çalışanlarının darp edilerek gözaltına alınması ile gazete binasının mühürlenmesini konu etti.

Başvuruda, ayrıca "kapatma kararının gazete yetkililerine tebliğ edilmediği ve hükümet yanlısı haber siteleri üzerinden kamuoyuna duyurulduğu" belirtildi.

"Suç ve ceza olgusu belirsiz"

AYM başvurusunda şu ifadeler yer aldı:

“İstanbul 8. Sulh Ceza Mahkemesi kararında, gazete hakkında verilmiş ve kesinleşmiş herhangi bir mahkumiyet kararından değil, sadece başlatılan bir soruşturmanın varlığından söz edilmektedir. Hangi yasada tanımlanan suç nedeniyle açılan ve hükme bağlanan bir mahkumiyet kararının olduğu belirtilmemiştir. Dolayısı ile 'suç ve ceza' olgusu belirsiz kalmıştır.

“Kapatma kararı verilen Özgür Gündem gazetesi çalışanı olan başvurucuların darp ve kötü muameleye tabi tutularak gözaltına alınması, sorumlu yazı işleri müdürü, genel yayın yönetmeni ile iki yayın danışma kurulu üyesinin tutuklanması, kişisel ve özel eşyalarına, belgelerine el konulması; bunun yanında günlük olarak yayımlanan Özgür Gündem gazetesine yönelik kapatma uygulamasının süresinin ve kapsamının belirsiz olması nedeniyle gazetenin basım, satış ve dağıtımının yapılamaması, başvuranların çalıştığı gazetenin kapatılmış olması nedeniyle, mesleki faaliyetlerinden alıkonulmaları, gerek gazeteyi yayımlayan Ersin Basın Yayın Şirketi'nin, gerekse gazetede çalışan başvurucuların, ekonomik, ticari ve mesleki açıdan mağdur edilmelerine neden olmuştur.”

“Adil yargılanma hakkı ve ifade özgürlüğü ihlali”

Başvuruda kararın, Anayasa'nın “Hak arama hürriyeti” başlıklı 36., “Suç ve cezalara ilişkin esaslar” başlıklı 38. maddeleri ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6. maddesi ile güvence altına alınan “Adli yargılanma hakkını”, ayrıca, Anayasa'nın “Temel hak ve hürriyetlerin sınırlanması” başlıklı 13., “Düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti” başlıklı 26., “Basın hürriyeti” başlıklı 28., “Basın araçlarının korunması” başlıklı 30. maddeleri ile AİHS'in “İfade özgürlüğü” başlıklı 10. maddesiyle güvence altına alınan basın ve ifade özgürlüğünü ihlal ettiği belirtiliyor.

Ne olmuştu?

16 Ağustos’ta İstanbul 8. Sulh Ceza Mahkemesi, Özgür Gündem gazetesini kapattı. Kararda "geçici olarak kapatılmasına" ifadesi yer almakla beraber gazetenin ne kadar süre kapalı kalacağına ilişkin bir hüküm yer almadı. Kapatılma kararının ardından gazete binasına polis baskını yapıldı, 24 kişi gözaltına alındı, gazete binası mühürlendi.

Özgür Gündem yayın hayatına "Egemenlik kayıtsız şartsız DGM'nindir" manşetiyle 30 Mayıs 1992'de başladı. 1994’te kapatıldıktan sonra yargı kararları nedeniyle farklı adlarla yayın yapmak zorunda kaldı, gazetenin kendi adıyla açılması ancak 2011’de mümkün oldu.

Gazete Yayın Danışma Kurulu üyeleri yazar Aslı Erdoğan (19 Ağustos) ve dilbilimci ve yazar Necmiye Alpay  (31 Ağustos) tutuklandılar.

Binadan gözaltına alınanlardan 22 kişi serbest bırakılırken, aynı baskında gözaltına alınan Özgür Gündem Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya ve Özgür Gündem Yazı İşleri Müdür İnan Kızılkaya 22 Ağustos'ta “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklandı. (bianet)