"ÖCALAN, ÖZAL'IN ÖLÜMÜNÜ DUYAR DUYMAZ, 'ADAMI GÖTÜRDÜLER' DEDİ"

Kemal Burkay, Habertürk'te yayınlanan Söz Sende programında Balçiçek İlter'in sorularını cevapladı.

Habertürk'te yayınlanan Söz Sende programında Balçiçek İlter'in sorularını yanıtlayan Kemal Burkay, Özal'ın ölümüyle ilgili çok tartışılacak açıklamalar yaptı. Özal'ın “Ben Kürt sorununu çözeceğim. Gerekirse fedarasyonu bile düşünebiliriz.” dediğini anlatan Burkay, “Özal ortadan kaldırıldı.” diye konuştu.

1993'te Lübnan'da PKK lideri Abdullah Öcalan'ın süresiz ateşkes ilan ettiği basın toplantısında da bulunduğunu ifade eden Burkay, oradaki görüşmelere de değinerek, “Öcalan, Özal'ın ölümünü duyar duymaz, 'Adamı götürdüler.' dedi.” şeklinde konuştu.
ÖCALAN, DUYAR DUYMAZ “ÖZAL'I GÖTÜRDÜLER” DEDİ

ÖZAL'IN ÖLÜMÜ SÜRECİ KESİNTİYE UĞRATTI

Ateşkesi süresiz uzatmak için bir basın toplantısı yapılmıştı. Ertesi günü ya da birkaç gün sonrasında Özal öldü veya öldürüldü. Mayıs ayında da 33 asker olayı oldu. Ben de AB Parlamentosuna davet edilmiştim, konuşma yapmak için. Ondan bir gün önceye rastladı. AB de destekliyordu ateşkesi. Kürt sorununun çözümü için Türkiye'yi teşvik ediyordu. Özal'ın ölümü güç durumda bıraktı bizi. Tam da böyle bir aşamada Özal'ın öldürülmesi, ve ardından 33 askerin öldürülmesi, adeta pişmiş aşa su katmak gibi bişey oldu. Süreç kesintiye uğradı.

ÖZAL'I ORTADAN KALDIRDILAR

Özal o zaman, “Ben bu sorunu çözeceğim.” dedi. Hatta, “Federasyonu bile düşünebiliriz.” dedi. Özal'ın Öcalan'a ne vaadettiğini bilmiyorum. Ama şunu biliyorum; Talabani'ye demiş ki; “Şu adamı ikna edin, ateşkesi kessin, bize de fırsat versin. Bu sorunu çözmek için adımlar atalım.” Tam da böyle bir aşamada Özal'ın ansızın ölmesi acaba salt bir kalp krizinin sonucumuydu ? Doğru bir kalp rahatsızlığı vardı ama onu izleyen gelişmeler bunun pek de öyle rastlandı olmadığını gösteriyor. Yani bizim şüphelerimizin,kamuoyunun şüphelerinin, bizzat kendi ailesinin şüphelerinin oldukça haklı nedenleri olduğunu gösteriyor... Özal ortadan kaldırıldı. Bizim tahminlerimiz doğruysa.