MUSTAFA KARAALİOĞLU; "GAZETECİ SADECE GAZETECİDİR, YARGIÇ DEĞİL"

Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Karaalioğlu, eski medya düzeninin yıkıldığını yazdı..

Saygun veya Başbuğ için ‘eski medya’ya ihtiyaç var mı?

Ergenekon dalgalarının başladığı günlerde defalarca yazmış, söylemiştim. Bu bir skor meselesi değildir. Demokrasi davası daha çok insanın hapse atılması davası değildir. Türkiye, geçmişinden arınırken cesur ve enerjik olmalı ama muhakkak surette bunu hukuk usulü içinde yapmalıdır.
Bugün de aynısını söylüyorum...

Şu kadarını söyleyeyim, bu konuda yazıp konuşanların yetkisi olsa; hepsi müşterek bir mahkeme heyeti gibi karar verebilmiş olsalar bugün tek bir kişi tutuklu yargılanmazdı.

Ama, ortada hukuk var ve doğru olan ne yazık ki bu toptancı şefkat değildir. Gazeteciler dosyanın tamamına yargıçlar gibi bakmazlar. Davaları sadece suç unsurları üzerinden değil siyasal/sosyal perspektiften görmeye eğilimlidirler. Üstelik çoğu kezikinci eğilim daha çok yer tutar. Gazeteci sadece gazetecidir, yargıç değildir.

Gazeteciler olaylara toplam siyasi fayda açısından bakabilir ve Türkiye’de askerlerin, sivillerin, medya mensuplarının, işadamlarının vs. bir daha asla darbeye tevessül edemeyeceğine kanaat getirerek, yürümekte olan davalardaki takibini yavaşlatabilir. Eskisi kadar yoğun ve ısrarlı bir takibin olmamasının nedeni de nihayet böyle bir havanın esmesidir.

İnsanlar, Türkiye’de artık darbe heveslilerinin fırsat bulamayacağına inanmaya başlamışlardır.
Doğru ya da değil ama bu kanaatin gelişmesi de yargının bir başarısıdır. Demek ki derinlikli, etkili ve kuşatıcı bir hukuki süreç yürütülüyor ve aradan yıllar geçse de yapılanların kimsenin yanına kalmayacağı duygusu egemen oluyor.

Mustafa Karaalioğlu'nun yazısının tamamı için tıklayın