MURAT BARDAKÇI KARİZMAYI FENA ÇİZDİRDİ!..HABERTÜRK'TE ORTAYA ATTIĞI İDDİA BAKIN NASIL YANLIŞ ÇIKTI!..

Çok bilen çok yanılırmış... Murat Bardakçı'nın Habertürk ekranlarındaki iddialı sözleri meğerse bir yanılgıdan ibaretmiş...

NTV'nin Popüler Tarih Dergisi'nin Haziran sayısı, Murat Bardakçı'nın bir büyük yanılgısını ortaya çıkardı. Dergide 'O kadar da değil' başlıklı bir sayfa hazırlayan Derya Tulga, Murat Bardakçı'nın iddialı bir şekilde ekranlardan dinlettiği ses kaydını sorguladı:

- Habertürk kanalında cumartesi geceleri yayınlanan "Tarih Arka Odası" adlı programda, 31 Mart İsyanı"nı bastıran Hareket Ordusu Komutanı Mahmud Şevket Paşa"ya ait olduğu iddia edilen bir ses kaydı; paşanın, Hareket Ordusu İstanbul"a girmeden önce, 22-23 Nisan 1909 tarihinde Yeşilköy"de attığı nutuk olarak takdim edildi.

Oysa kaynaktaki ses eldeki belgelere göre Mahmut Şevket Paşa"ya değil, dönemin "Favorite Record" adlı taş plak şirketinin Türkiye"deki mümessili Ahmet Şükrü Bey"e aitti ve olaydan iki yıl sonra kaydedilip yayınlanmıştı.

Ses kaydı, programın ilerleyen dakikalarında "umumi arzu üzerine" bir defa daha dinletildikten sonra, belki ekranına düşen bir mail"den esinlenerek; belki de 22-23 Nisan 1909 tarihinde, Yeşilköy"de, açıkhavada, fonograftan taş plaka geçirilmiş bir kaydın nasıl bu kadar temiz olduğundan Bardakçı da şüpheye düştüğünden; "kaydın yıllar sonra yapılmış olabileceği" ihtimalinden söz ettiyse de, sesin Paşa"ya ait olmadığını bir ihtimal olarak dahi dile getirmedi.

Müzik tarihi alanında da uzmanlığı tartışılmaz olan Bardakçı"nın , ilgili kaydın yanda yayınladığımız katalogundaki üstelik Ahmet Şükrü Bey"in resmiyle birlikte yer alan açıklamadan haberi olmaması çok zor: "31 Mart vakası üzerine Selanik"te içtima edip İstanbul üzerine hareket eden orduya hitaben Mahmud Şevket Paşa tarafından irad edilen ateşin nutuk... Şükrü Bey tarafından."

Ahmet Şükrü"nün yine aynı yıllarda ve yine kendi sesiyle, dramatize ederek okuduğu Barbaros Hayreddin"den, Vahideddin"e kadar ünlü şahsiyetlere mal edilen nutukları kapsayan kayıtları da var.

Bu arada "Bir Harbiyeli"nin Denize Atılması" ve "Bir Yaralının Son Sözleri" adlı, dramatik yönü abartılı kayıtları da plak olarak çıkmış ve çeşitli vesilerle yayınlanmıştı. Konunun meraklılarının Ahmet Şükrü Bey"in sesine aşina olmaları gerekirdi.

Her şey bir yana, Türk müzik tarihinde fonograf, gramofon ve taş plak konusunda yazılmış en önemli eser kabul edilen, Cemal Ünlü"ye Git Zaman Gel Zaman adlı eserde de (sayfa 160-162) bu konudan etraflı ve ayrıntılı olarak söz edilmişti.

changeTarget(document.getElementById("news_content"))