Milliyet ve Vatan'da neler oluyor? Cem Küçük doğru mu söylüyor?

Cem Küçük'ün bir televizyon programında yaptığı 'Milliyet gazetesinin tirajı 30 bine düştü' açıklamasından sonra çarpıcı bir gelişme yaşandı.

Star gazetesi yazarı Cem Küçük'ün geçtiğimiz haftalarda “Milliyet gazetesi 30 bine düştü. Yani beyaz Türklerin gözünde bir değeri kalmadı” açıklaması Milliyet tarafından büyük tepkiyle karşılanmıştı.

"Tiraj 30 bine düştü diye iddia eden Cem Küçük'ün söylemi doğru mu?" diye tartışılırken, Milliyet ve Vatan gazeteleri basın camiasında BİAK diye bilinen raporlardan kendi isteği ile çıktı. Her ay düzenli olarak yapılan araştırmalarla en son raporlaştırılan BİAK'ın düzenlemesinde Milliyet ve Vatan gazetelerinin olmadığı dikkat çekti.

BİAK raporlarından çıkan Milliyet için "Cem Küçük'ün iddiası doğru mu?" sorusunu akıllara getirdi. Bu ayrılık akıllara Milliyet gazetesinin tiraj durumunu reklamverenlerin, ajansların bilmesini istemediği iddiasını güçlendirdi.


İŞTE O RAPORLAR...






BİAK raporu nedir? Neden yapılır?
Basın İzleme Araştırma Kurulu yani BİAK raporları, reklamverenin hedef kitlesine en uygun ve en efektif gazetelerin seçilmesi amacıyla yapılır. Ayrıca BİAK raporu, okur profillerini ve erişim katsayılarını da belirler. Basın sektörünün tüm taraflarını ortak bilgi zemininde buluşturmayı hedefleyen araştırma, basın sektörünün reklam pastasının büyümesi, reklam ajanslarının doğru hedef kitlelere ulaşmaları, reklamverenlerin reklam harcamalarını etkin bir şekilde gerçekleştirmeleri gibi ana hedeflerin gerçekleştirilmesi adına ilk rapordan bugüne sektörün en önemli araçlarından olmuştur.

KAVGA BÖYLE BAŞLADI!

Star yazarı Cem Küçük Kanal 24'te yayınlanan 'Günün Manşeti' programında “Aydın Doğan teslim olursa, biat ederse. Milliyet gibi olur. Milliyet’in gerçek tirajı 30 bine düştü. Yani beyaz Türklerin gözünde bir değeri kalmadı” iddiasını ortaya attı.

Bu iddianın ardından Cumhuriyet'te 'Duvar yazıları' bölümünde yayımlanan yazıda Milliyet'in tiraj raporlarında 144 bin sattığı hatırlatılarak, "Eğer Cem Küçük’ün dediği doğruysa, gazetelerin tiraj şişirdiği iddiası gerçek çıkacak" yorumu yapıldı.

Cumhuriyet'te yer alan yazı şöyleydi:

Ne kadar yandaş kanal, havuz basını, havuz şirketi varsa artık Dündar bu isimleri baş tacı edecek.

Milliyet gazetesi gerçekten sadece 30 bin mi satıyor?

Her gün gazeteci kesip biçen iktidarın en büyük destekçisi ve “Saray muhibi” gazeteci Cem Küçük, dün televizyondan emri fetvalar verirken, bir de iddiada bulundu. Küçük, Hürriyet’in iktidara biat ettirilmesinden söz ederken, aynen şöyle dedi:

“Aydın Doğan teslim olursa, biat ederse. Milliyet gibi olur. Milliyet’in gerçek tirajı 30 bine düştü. Yani beyaz Türklerin gözünde bir değeri kalmadı.”

Ancak tiraj raporlarına bakılınca, Milliyet Cem Küçük’ün dediği gibi 30 bin değil, 144 bin tiraja sahip görülüyor.

Bu durumda kafamız karıştı. Milliyet kaç bin satıyor?

Cem Küçük’ün dediği gibi 30 bin mi, yoksa tiraj raporlarında görüldüğü gibi 144 bin mi?

Eğer Cem Küçük’ün dediği doğruysa, gazetelerin tiraj şişirdiği iddiası gerçek çıkacak.