MALİYE BAKANINDAN ŞÜKRÜ KIZILOT'A YALANLAMA!

Maliye Bakanlığı, yeni ve ilk defa bir 'Aile Vergisi' getirilmesinin söz konusu olmadığını söyledi

Maliye Bakanlığı, yeni ve ilk defa bir 'Aile Vergisi' getirilmesinin söz konusu olmadığını söyledi. Açıklamada, ''Bedelsiz intikallerde yüzde 35 oranında vergi getirileceği iddiası gerçeği yansıtmamaktadır'' denildi.

Bugün Hürriyet gazetesinin manşetinde Prof. Dr. Şükrü Kızılot'un imzası ile yayınlanan haberde şöyle deniliyordu: "Yürürlükteki Gelir Vergisi Kanunu değişiyor. Hazırlanan tasarıda "karşılıksız edinimler", vergiye tabi gelir kabul ediliyor. Kendisine gayrimenkul, otomobil ve cip alınan ya da para verilen eş ve çocuklar ile anne, baba, kardeşler veya diğer kişiler (örneğin sevgililer) yüzde 35'e kadar vergi ödeyecek."

Konunun özü şudur; 1959 yılından bu yana uygulanmakta olan Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu'na göre, bir kişiden diğer bir kişiye yapılan hibe niteliğinde bedelsiz intikaller, Veraset ve İntikal Vergisi'ne tabidir. Bedelsiz intikal eden tutar üzerinden yüzde 10 ila yüzde 30 oranında Veraset ve İntikal Vergisi alınmaktadır. Yalnız, bir kişiye ana, baba, eş ve çocuklarından ivazsız mal intikali halinde hesaplanan vergi yarısı oranında alınmaktadır. Mevcut Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu'nda bu imkan sadece ana, baba, eş ve çocuklar için öngörülmüş bulunmaktadır.''