İktidara yakın gazeteden Ziya Selçuk'a ağır eleştiri!

İktidara yakın Akit Gazetesi yazarı Ali Erkan Kavaklı bugünkü köşesinde, "Milli Eğitim Bakanı işsizler ordusunu çoğaltma programı uyguluyor, Cumhurbaşkanımızı yanıltıyor" yazdı.

Akit gazetesi yazarı Ali Erkan Kavaklı, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un “işsizler ordusunu çoğaltma programı” uyguladığını öne sürdü. Anadolu lisesi mezunlarını artırmanın işsiz sayısını artırmak olduğunu iddia eden Kavaklı, “Milli Eğitim Bakanlığı yangına körükle gidiyor” dedi.

Kavaklı, bugünkü “AK Parti iktidarda mı?” başlıklı köşe yazısında AK Parti döneminde eğitimde yaşanan değişikliklerle ilgili bazı görüşlerine yer verdi.

Milli Eğitim Bakanı, 2023 Eğitim Vizyonu programını ortaya koydu. Anadolu liselerini esas okul kabul etti. TED koleji programını Anadolu Lisesi programı olarak sundu. Sanki her Anadolu Lisesini bitiren üniversite kazanıyormuş gibi bir hava meydana getirildi.

Geçen sene üniversite sınavlarına girenlerin üçte biri yerleştirilebildi. Fakültelere yerleşenlerin yüzde kaçı kazandığı yerden memnun bilinmiyor ama özellikle iki yıllık meslek yüksekokullarına yerleşenler kazandıkları okullardan memnun değil.  Lise bitirenlerin % 66’sı işsiz ve hiçbir okul kazanamadı. 

Genç nüfusun iş bulabilmesi için meslek öğrenmesi lazım, yani meslek lisesine gitmeli.  Meslek liseleri, Anadolu liseleri propagandası karşısında öğrenci kaybediyor.  28 Şubat sürecinde bile meslek lisesi ve imam hatip liselerini bitiren öğrenci alanında tercih yaptığı takdirde soru başı 0.15 ek puan alırdı, ÖSYM onu da kaldırdı. Fen lisesi öğrencisi ile meslek lisesi öğrencisine aynı soruları soruyor.

İşsizler ordusu çoğalıyor.  İmam hatipler öğrenci kaybediyor. Milli Eğitim Bakanlığı Ak Parti’de, bakan eğitimci. İşsizler ordusunu çoğaltma programı uyguluyor, Cumhurbaşkanımızı yanıltıyor.

Kavaklı, imam hatip liselerindeki öğrencilerin düşüşüne dikkati çektiği yazısında anadolu liselerinde artış olduğunu ifade etti ve Selçuk’a bu nokta da eleştiriler yöneltti:
İmam hatip liselerinde 2014 yılında 546.443 olan öğrenci sayısı 2018’de 494.376’ya düşmüş. 52.067 öğrenci kaybı var. Mesleki ve Teknik Anadolu liselerinde 2014’te 1.499.423 olan öğrenci sayısı 2018’de 1.172.973’e gerilemiş. 326.450 öğrenci kaybı var. Anadolu liselerinde 2014’te 1.091.376 olan sayısı 2018’de 1.506.913 olmuş. 415.664 öğrenci artmış.

Özel okullarda 2014’te 75.890 olan öğrenci sayısı 2018’de 444.199’a yükselmiş.  Covid salgın hastalık dönemi gösterdi ki meslek liseleri üretiyor, Anadolu lisesi öğrencileri benzer becerilerden mahrum. Anadolu Lisesi mezununu artırmak işsiz sayısını artırmaktır. Milli Eğitim Bakanlığı yangına körükle gidiyor.
Anadolu liselerinin kontenjanlarını artırıyor, meslek liselerinin binalarını Anadolu liselerine tahsis ediyor. Gençler arasında işsizlik oranı % 23. Genel işsizlik oranının iki katı nerdeyse.  

Yazının devamı için tıklayınız