GAZETECİLERE YIPRANMA PAYI HAKKI BAŞKA BAHARA MI KALIYOR?

Gazetecilerin yıpranma payı hakkının geri getirilmesi için başlatılan çalışmalar belirsizliğe sürüklendi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, gazetecilere yıpranma payının verilmesi için oluşturulan bilim kurulunun çalışmalarını bitirmesi için belirlenmiş nihai bir tarih bulunmadığını söyledi.

Milliyet’ten Mithat Yurdakul’un haberine göre; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, alanda çalışan gazetecilere yıpranma payı verilmesi, masa başında çalışanlara ise verilmemesi görüşünde olduğu belirtildi. TGS ise “Kimin ‘gerçek’ gazeteci olduğuna kim karar verecek? Böyle bir süreç gazeteciler için daha da yıpratıcı olur” diyerek tasarıya tepki gösterdi.

CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi’nin gazetecilere yıpranma payı hakkı ile ilgili soru önergesini cevaplandıran Çelik, basın işlerinde çalışanların çalışma koşulları dolayısıyla fiili hizmet zammı uygulamalarından yararlandırılıp yararlandırılmayacakları hakkında SGK Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde oluşturulan bilim kurulunun çalışmasını bitirmesi için belirlenmiş nihai bir tarih bulunmadığını belirtti.

Masa başı-alan ayrımı
Edinilen bilgiye göre, kurulun ilk toplantısında, konuyla ilgili kesimlerin görüşleri alındı. Hükümetin ise gazetecilerin “masa başı” ve “alanda çalışan” olarak ayrılması fikrine sıcak baktığı belirtildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, alanda görev yapan muhabir, kameraman gibi çalışanların yıpranma payı kapsamına alınması, editörlük gibi “masa başı” olarak nitelendirilen görevleri yapanların bu kapsamın dışında tutulması yönünde fikir belirttiği kaydedildi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı (TGS) Ercan İpekçi, Milliyet’e yaptığı açıklamada, gazetecilerin arasında ayrım yapılamayacağını vurgulayarak, şunları söyledi:
“Bir gazeteci 25 yılını sahada geçirebilir mi? Masa başında yıpranılmıyor mu? Orada görev yapanların stres yaşamadığını kim garanti edebilir? Kimin ‘gerçek’ gazeteci olduğuna kim karar verecek? Böyle bir süreç gazeteciler için daha da yıpratıcı olur. Biz böyle bir ayırıma karşıyız. Gazetecilere tüm hakları olduğu gibi iade edilmeli.”