Gayrimenkul sektöründe 2019’da ne oldu? Fiyat artışı ve azalışı olan şehirler!

Gayrimenkul piyasası, barınma ihtiyacının zorunlu bir ihtiyaç olması nedeniyle her zaman hane halklarının başlıca gündemleri arasında yer almaktadır. Gündemin bu denli önemli bir konusu olması nedeniyle de yoğun ilgi çeken konulardan biridir.

Bugün hala en çok tercih edilen yatırım alanlarından biri olmaya devam eden gayrimenkul piyasası, ülkemizin genel ekonomik durumundan dolayı da dikkat çeken konuların başında gelmektedir. Özellikle son dönemde ekonomide yaşanan durum, vatandaşlarımızın bu konuya daha fazla dikkat etmelerine neden olmuştur.

 Bu doğrultuda; 2019 yılının yarısını geride bıraktığımız bugünlerde 2019’un bu zamana kadar olan konut fiyatları ile ilgili genel bir bilgi edinerek konut satışlarının artma dönemi olan yaz aylarına girerken hepimizin kafasında konunun şekillenmesine yardımcı olmaya çalışacağız.

 Burada kısaca Flatfy sitesinden de bahsetmek istiyoruz. Flatfy, ülkemizin en popüler emlak ilanı arama sitelerinde yer alan emlak ilanlarını tek bir platformda toplayabileceğiniz bir emlak arama platformudur. Flatfy sitesinin en önemli özelliği emlak ilanı aramasının oldukça kolay bir şekilde yapılabilmesidir. Bu kolaylık sayesinde aradığınız kriterdeki gayrimenkul ilanını bulmak için zaten çok sayıda olan emlak ilan sitelerinin her birine bakmanız gerekmeden tek bir site üstünden istediğiniz ilana ulaşabileceksiniz.

 Şimdi, hep birlikte Flatfy’ın bizlere sunduğu verilerle gayrimenkul piyasasına genel bir bakış atalım.

 2019 satılık konut fiyatlarında en çok değer kazanan şehirler

 Flatfy emlak arama motorunun veri tabanı bilgilerine dayanarak yaptığımız araştırma ile ilgili kısa bir bilgilendirme yaparak araştırma sonuçlarına göz atmaya başlayabiliriz. Öncelikle elde ettiğimiz verilerin enflasyon etkisini içermediğini bildirmek gerekmektedir. Nitekim enflasyon oranının son zamanlarda nispeten yüksek olduğu ülkemizde enflasyon verilerinden arındırılmış bir sonuç daha sağlıklı bir gidişat göstermesi nedeniyle daha doğru yorumlanabilir.

 Belirtilmesi gereken bir diğer nokta da elimizdeki verilerin ortalama veriler olduğudur. Flatfy’da yer alan verilerin ortalaması alınarak ortaya konulmuş olan bu verilerin sitede yer alan tüm ilanların ortalaması baz alınarak elde edildiğini bildirmek gerekmektedir.

 Ayrıca fiyat değişimlerinin yıllık olarak gösterildiğini de belirtmeliyiz. Belirttiğimiz değişim bilgileri; aynı şehirde geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki fiyata nazaran ele alınmıştır.

 Tunceli

 Bu bilgiler doğrultusunda; 2019’un geçtiğimiz 6 ayında konut fiyatları olarak en çok değer kazanan şehrin Tunceli olduğunu görüyoruz. Ülkemizin görece daha az nüfuslu ve yerleşimin daha az olduğu Doğu Anadolu bölgesinde yer alan bir şehir olmasına rağmen Tunceli’nin bu artışı göstermiş olması dikkat çekici bir sonuçtur.

 Tunceli’de geçtiğimiz dönem konut fiyatları ile bu dönem konut fiyatları arasındaki değişim yaklaşık %33 civarında gerçekleşmiştir. Yine de burada belirtilen oranın bir değişim oranı olduğunu göz önünde bulundurmak gerektiği bilinmelidir. Bununla birlikte, konut fiyatları özellikle büyük şehirlere nazaran tabi ki Tunceli’de çok daha düşük kalmaya devam etmektedir.

 Tunceli’de ortalama konut fiyatı ise tüm daireler ve konut tiplerine bakıldığında yaklaşık 254.000 TL civarında meydana gelmiştir.

 Bayburt

 Konut fiyat değişimlerinde geçtiğimiz yılın aynı dönemine bakıldığında en çok değer kazanan ikinci şehrimiz ise Karadeniz’de yer alan ve ülkemizin en düşük nüfuslu şehri olan Bayburt olmuştur.

 Bu sonuç da yine Tunceli gibi oldukça şaşırtıcı bir sonuç olarak karşımıza çıkmaktadır. Bayburt’ta geçtiğimiz yıldan bu yıla konut fiyatlarında meydana gelen artış yaklaşık %26 civarında olmuştur.

 Bayburt’ta ortalama konut fiyatları ise tüm daire büyüklükleri ve konut tiplerinde yaklaşık 189.000 TL civarında meydana gelmiştir.

 Malatya

 Konut fiyatlarında geçtiğimiz yıldan bu yıla meydana gelen artışın en yüksek olduğu üçüncü şehrimiz ise yine bir Doğu Anadolu Bölgesi şehri olan Malatya’dır. Malatya, Doğu Anadolu’nun halihazırda gelişmiş bir büyük şehridir. Doğu Anadolu Bölgesi’nde önemli bir hinterlanda sahip olan Malatya’nın gelişimini devam ettiren bir şehir olması da bu sonucun ortaya çıkmasını sağlamıştır.

 Malatya’da tüm konut tipleri ve büyüklükleri nezdinde geçtiğimiz yıldan bu yıla konut fiyatlarında meydana gelen artış yaklaşık %22 civarında meydana gelmiştir.

 Malatya ortalama konut fiyatları ise tüm daire büyüklükleri ve tipleri için ele alındığında 225.000 TL civarında gerçekleşmiştir.

 2019 satılık konut fiyatlarında en çok değer kaybeden şehirler

Buraya kadar 2019 yılı ile 2018 yılını karşılaştırdığımızda konut fiyatlarında en çok değer kazanan şehirlerin hangileri olduğundan bahsettik. Bahsettiğimiz oranların enflasyon etkisini içermediğini tekrar hatırlatmakta fayda görüyoruz.

 Şimdi de dilerseniz; 2019 yılının konut fiyatları değişim oranında en çok değer kaybeden şehirlerini birlikte ele alalım.

 Elde ettiğimiz verilerin tıpkı artış verileri gibi Flatfy emlak arama motorundan alınmış olduğunu da tekrarlamakta fayda var.

 İstanbul

 Flatfy sitesinden elde edilen verilere göre 2019’un bu dönemine nazaran geçtiğimiz 1 yıla bakıldığında konut fiyatları oranında en çok değer kaybeden şehrimiz ülkemizin en büyük şehri olan İstanbul olmuştur. Aslında bu sonucun oldukça ilginç bir sonuç olduğunu söylemek mümkündür. Zira İstanbul, ülkemizin en büyük şehridir ve yıllardır göç almaya devam etmektedir.

 Aslında İstanbul’da meydana gelen bu sonuç, insanların İstanbul’da konut satın alma eğilimlerinin düşmüş olduğunu göstermektedir. İnşaat maliyetlerinde meydana gelen artışın da bu sonucun oluşmasına katkısı olmuştur. Ancak ekonomide fiyatı belirleyen en önemli etkenin talep olduğu ele alındığında İstanbul’da konut taleplerinin ve konuta yatırım yapma davranışının azalmış olduğunu görebiliriz.

 İstanbul’da meydana gelen konut fiyatı değişimi geçtiğimiz yıldan bu zamana yaklaşık %14 civarında olmuştur.

 İstanbul’da ortalama satılık daire fiyatı ise 421.000 TL civarında gerçekleşmiştir.

 Sakarya

 2019 yılının Haziran ayı 1 yıllık fiyatlara bakıldığında konut fiyatlarında en büyük düşüşün olduğu ikinci şehir ise Sakarya olmuştur. Sakarya’da bu sonucun çıkması da İstanbul gibi şaşırtıcı bir sonuç olarak görülebilir. Zira, tıpkı İstanbul gibi Sakarya’da büyük bir şehirdir. Göç alan ve insanların yaşamak istediği şehirler arasında yer alan Sakarya’da bu durumun meydana gelmesi de yine özellikle büyükşehirlerde yaşayan insanların konut satın alma davranışlarında bir azalma olduğu şeklinde yorumlanabilir.

Sakarya’da meydana gelen fiyat azalması oranı ise yaklaşık %6 olarak meydana gelmiştir.

 Sakarya ortalama satılık konut fiyatları ise tüm daire büyüklükleri ve konut tipleri için yaklaşık 211.000 TL civarında meydana gelmiştir.

 Erzurum

 Konut fiyatlarında en büyük düşüşün yaşandığı şehirlerin üçüncüsü ise Erzurum olmuştur.

 Konut fiyatlarında yükseliş meydana gelen şehirlerimizi ele aldığımız listemizdekinin aksine bir Doğu Anadolu şehri olan Erzurum’da düşüş meydana gelmesi dikkat çekicidir.

Erzurum’da geçtiğimiz yıl ile bu yıl satılık daire fiyatlarına bakıldığında meydana gelen düşüş oranının yaklaşık %5 olduğu görülmektedir.

 Erzurum’da Haziran ayında tüm daire tipleri ve büyüklükleri için ortalama satılık daire fiyatı ise 191.000 TL civarında meydana gelmiştir.

 Genel Değerlendirme

 Burada yapılan değerlendirme neticesinde konut fiyatlarında meydana gelen artışlar genel olarak daha küçük şehirlerde, azalışlar ise nispeten daha büyük şehirlerde meydana gelmiştir.

 Buradan genel olarak çıkarılabilecek sonuç, yatırım yapma imkanı nispeten daha kısıtlı olan küçük şehir insanlarının yatırım amacıyla hala gayrimenkul sektörünü tercih etmesine rağmen büyükşehirlerde yaşayan insanların yatırım için başka alanlara yöneldiği söylenebilir. Özellikle finansal yatırım anlamında en geniş hinterlanda sahip olan büyükşehir olan İstanbul’daki ciddi fiyat düşüş oranı bu savımızı destekleyici bir veridir.