Dizi sektörü krizde! Kurtlar vadiyi terk ediyor!

Bir önceki yazımda içinden geçtiğimiz ekonomik darboğazın dizi sektörünü olumsuz etkileyeceğine değinmiştim. Büyük bütçeli diziler ilk kurbanlarını vermeye başladı ve Kurtlar Vadisi kanalsız kaldı!

MURAT TOLGA ŞEN murattolga@gmail.com

Posta yazarı Mesut Yar, Kurtlar Vadisi’nin son durumunu yazdı. Onun da altını çizdiği gibi, artık reklam gelirleri dizi maliyetlerini karşılamaya yetmiyor. Kurtlar Vadisi gibi aksiyonu bol bir işin de maliyeti çok yüksek. Şu dönemde hiç kimse böyle işleri sırf prestij uğruna kanalında tutmanın derdinde değil ve bu yüzden de TRT’de yayınlanması beklenen Kurtlar Vadisi dizisi hiçbir kanalla anlaşamadan ortada kaldı.
 
Sezona başlayan birkaç pahalı prodüksiyonun da başına gelecek olan şu, çoğu yıl ortasını bile göremeden paydos diyecek. Diziler artık TV’nin amiral gemisi olarak görülmüyor. Ana haber bültenleri ya da yarışma-eğlence programları da güçlü reytingler elde ediyor ve hatta gün birincisi oluyorken kimse etrafa para saçmak istemiyor. O yüzden kanallar dizi işinin başlangıç günlerine dönmek için fırsat kolluyorlar. Dizi müptelası seyirciler için bu biraz can sıkıcı olabilir ama artık herkesin takkesini önüne koymasının zamanı gelmişti de geçmişti bile. Kim bilir belki de bu ortamda yaratıcı işlere yer açılabilir. İzleyelim görelim!
 
Sinema Sektörü Bodrum’da Buluşuyor!
 
Daha önce de gelmiştim, yine buradayım. 8. Bodrum Türk Filmleri Haftası’nı takip etmek için Bodrum’dayım ve bu etkinliğin yıllar içinde evirildiği noktayı çok beğeniyorum. Hepsi birbirine benzeyen film festivallerinin arasında sektör aktörlerine yönelik bir etkinlik programıyla yola çıkan Bodrum Türk Filmleri Haftası’nda önümüzdeki aylarda vizyona girecek filmlerin lansmanı yapılırken bir yandan da sinema sektörünün, sinema salonu işletmeciliğinin sorunlarına çareler aranıyor, bu konuda paneller düzenleniyor.
 
Sinema, film yapmaktan ibaret değil asıl mesele filmi çekip bitirdikten sonra başlıyor. İyi filmlerin daha fazla izleyiciye ulaşabilmesi için de ülkemizdeki yapımcılar, dağıtıcılar, işletmeciler bir araya gelerek çareler arıyorlar. Bunu başarabilen tek etkinlik şimdilik Bodrum Türk Filmleri Haftası... İşin başında kendisi de bir salon işletmecisi olan Cenk Sezgin’in olması etkinliği şu anda bulunduğu noktaya taşımış. Bizim gibi, sektörü değerlendirme noktasında olan insanlar için de ufuk açıcı bilgilere sahip olma fırsatı yaratıyorlar.
 
Sinema Biletleri Pahalanacak!
 
Sinema bir zamanlar en ucuz eğlenceydi ama artık öyle değil. Film izleme deneyiminde konfor arttıkça bilet fiyatları da arttı. Eskinin mütevazı salonlarının yerini kulüp estetiğinde kompleks girişimler aldı.
 
Fakat bu kez sebep bu değil, ekonomik sıkıntılar sinema salonu işletmeciliğini de vurdu. Artan maliyetler eninde sonunda mutlaka bilet fiyatlarına yansıyacak ancak zaten pahalı olan fiyatlar biraz daha arttığında seyircinin sinemaya giderken iyice seçici olacağını düşünüyorum. Şahan Gökbakar, Cem Yılmaz, Şafak Sezer, Yılmaz Erdoğan... Gişenin canavarları olarak tanımlayacağım isimlerin hepsi bu yıl yeni filmlerle seyirci karşısına çıkacak ama hepsinin işi zor! Geçtiğimiz yıllardaki gişe rekorlarının bu yıl kırılamayacağını ve seyirci sayısında ciddi düşüşler görüleceğini şimdiden söyleyebilirim.
 


Tüm yazılarını göster