Dizi Doktoru teşhisi koydu! Paramparça dizisi neden tuttu?

Dizi Doktoru Gazeteci-Yazar Oya Doğan, Filmstudio’ya dengeleri altüst eden ‘Paramparça’ dizisinin başarısını sebepleri ile yazdı.

Türkiye’nin ilk dijital Sinema Televizyon dergisinin 11. sayısı yayına girdi. Dizi Doktoru Gazeteci-Yazar Oya Doğan, Filmstudio’nun 11. sayısına dengeleri altüst eden ‘Paramparça’ dizisinin başarısını sebepleri ile yazdı.
PARAMPARÇA TÜM DENGELERİ ALTÜST ETTİ
2014 yılının son ayında geldi Paramparça… Endemol Türkiye’nin yapımcılığını, Cevdet Mercan’ın yönetmenliğini üstlendiği Paramparça’da Erkan Petekkaya, Nurgül Yeşilçay, Ebru Özkan, Nursel Köse, Alina Boz, Leyla Tanlar, Cemal Hünal ve Güneş Emir başrolleri paylaşıyor. Gelelim, başlıktaki cümleyi neden kurduğuma…
Son iki yıldır yeni başlayan hiçbir dizi ekranda tutunamıyor. Çok az tutan dizi olmasına rağmen hiçbiri çift haneli reytinglere imza atamıyor. O nedenle Paramparça çok önemli bir yerde oturuyor. Çünkü izleyiciye çok önemli bir soru sordurmayı başardı.
Hatırlarsanız, Binbir Gece’de aynı soru etrafında gitmiş ve dünyada en çok izlenen Türk dizisi unvanını ele geçirmişti. Paramparça da aynı yolu sürecek. Öncelikle Binbir Gece’yi de tıpkı Paramparça gibi Yıldız Tunç ve ekibi kaleme almıştı.
Orada da izleyici “Ben olsam çocuğum için bunu yapar mıyım?” sorusunu sormuştu. Paramparça’da “Çocuğumun doğumda karıştığını öğrensem ve 15 yıl sonra ortaya çıksa ne yaparım? Ben olsam büyüttüğüm çocuğu mu, yoksa kanımdan olan çocuğu mu seçerim?” sorusunu sordu izleyici. Yani 1-0 önde başladı rakiplerine göre… Zira, Türk izleyicisinin en hassas olduğu konunun çocuk olduğunu düşünürsek çok akıllıca bir başlangıç oldu.
BEŞ MADDE İYİ ÇALIŞTI
Konu iyiydi ama senaristlerin de eline sağlık. Çünkü hikâyeyi iyi olay örgüleriyle geliştirdiler. Kısa sürede de Karadayı’yı yerinden edip zirveye oturdular. Senaryo iyi ama diğer kalemler de iyi çalıştı.
Türkiye’nin en iyi yönetmenlerinden biridir Cevdet Mercan.  Dünya kurmak konusundaki hünerini Paramparça’da fazlasıyla gösterdi. Bizi bu evlat paylaşma hikâyesinin içerisinde tarumar etti. Kendisinin de kız babası olması bence kesinlikle işe gönlünü daha fazla koymasına sebep oldu.
Endemol Türkiye işe gereken özeni gösterdi. Star TV arkasında durdu. Zaten bir dizi tutturmanın formülü, iyi senaryo, iyi yönetmen, iyi yapımcı, iyi kanal ve oyunculardan geçer. Dört madde iyi çalışınca ortaya çok iyi oyunculuklar çıktı.
YILIN BABASI PETEKKAYA
Öncelikle Erkan Petekkaya, Öyle Bir Geçer Zaman ki’de yarattığı korkunç baba Ali Kaptan’dan sonra öyle bir Cihan karakteri yarattı ki, onu yılın babası seçtim. Hatta daha da ileri giderek “Cihan gibi baban olsun, milyonlarca borcun olsun” bile dedim.
Kısacası Erkan Petekkaya bu dizide muhteşem performans sergiliyor. Ali Kaptan’ı aklımdan sildiği için önünde saygıyla eğiliyorum. Dizinin diğer muhteşem kadını Nursel Köse yani hala Keriman.
İnanılmaz bir karakter yarattı Nursel Köse, hayatını paraya yani Euro’ya adasa da hem sinir olduğumuz, hem güldüğümüz bir kadın oldu Keriman. Ezcümle ‘Keriman’ın askerleriyiz’.
Ebru Özkan, Dilara’yla hepimizin hem sinirini zıplatmayı başardı, hem de anladığımız bir karakter çıkardı. Kesinlikle ekranda “Vay be” dedirtiyor.
Nurgül Yeşilçay Gülseren karakteriyle “Dizileri batıyor” dedikodusunu sildi. Erkan Petekkaya’yla da doğru bir partner oldular. Çünkü aşklarına inandırıyorlar.
Kısacası Paramparça, iyi bir planlamayla çift haneli reyting alınabileceğini de tüm sektöre gösterdi