Dan Piraro, Erdil Yaşaroğlu'na dava açacak mı?

ABD’li karikatürist Dan Piraro, bir eserini imzasız ve izinsiz kullanmakla suçladığı meslektaşı karikatürcü Erdil Yaşaroğlu’na dava açmayacağını söyledi.

ABD’li karikatürist Dan Piraro, bir eserini imzasız ve izinsiz kullanmakla suçladığı meslektaşı karikatürcü Erdil Yaşaroğlu’na dava açmayacağını söyledi. Hürriyet’e konuşan Piraro, “Bunu yapanlara dava açmaya kalksam, gelecek bin yılı mahkemede geçirmem gerekir” dedi.

Selçuk Erdem ve Serkan Altuniğne karikatürlerini telifsiz olarak internet sitelerinde yayınlayanlara karşı dava açmıştı. Amerikalı ünlü karikatürist Dan Piraro ise Twitter’dan yaptığı bir açıklamayla Erdil Yaşaroğlu’nu kendi karikatürünü izinsiz yayınlamakla suçlamıştı. Paylaşımı büyük yankı uyandıran Piraro, konuya ilişkin Hürriyet’ten Seda Türkoğlu'na konuştu.

“İnsanların işlerinin, bu tarz etik olmayan şekilde kullanımı internet üzerinde çok yaygın. Öyle ki, bunu yapan herkese dava açmaya kalksam, gelecek bin yılı mahkemede geçirmem gerekir. (Yaşaroğlu’na karşı yasal işlem başlatıp başlatmayacağı sorusu üzerine) Hayır, bu siteye karşı (Komikaze.net) dava açmayacağım. Ancak yine de insanların online bir iş yaptıklarında nasıl bir etik algısına sahip olduklarını görmek bakımından bu durum endişe verici. Şahsen ben, üzerinde bir düzeltme ve değişiklik yapmadıkları ve bana da link gönderdikleri sürece, herkesin karikatürlerimi internette yayınlamasına izin veriyorum. Söz konusu site (Komikaze.net) bunu yapmış değil. Kasıtlı olarak imzamı kaldırmışlar. İşte bu etik değil. "

NE OLMUŞTU

Mehmet Akif Yanbak adlı bir kullanıcı, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla karikatür dünyasında gündem olmuştu.

Karikatürcü Erdil Yaşaroğlu’nun, sosyal medyada karikatürlerini paylaşan kullanıcılara telif davası açtığı ortaya çıkmıştı.

Yaşadıklarını anlatan Yanbak, geliştirmiş olduğu bir üniversite sosyal ağında paylaşılan Erdil Yaşaroğlu karikatüründen dolayı Emniyet’e ifade vermeye gittiğini söylemişti. Yanbak, şikayetçinin “Komikbüro” adlı bir hukuk bürosunun olduğunu, bu büronun ise şikayeti geri çekmek için kendisinden 7 bin TL istediğini ifade etti. Yanbak, Emniyet’e gittiği sırada aynı büro tarafından açılan çok sayıda telif davalarının olduğunu belirtmişti.