Cemal Kaşıkçı'nın kalemi ne zaman kırıldı? İşte yeni sırlar

Suudi Arabistan Başkonsolosluk binasında vahşice katledilen gazeteci Cemal Kaşıkçı olayına ilişkin yeni sırlar ortaya çıktı.

Sabah gazetesi yazarı Ferhat Ünlü, vahşice katledilen gazeteci Cemal Kaşıkçı ile ilgili önemli yeni sırları köşesinde paylaştı. 

Ünlü, Kaşıkçı'nın oğlu ile tehdit edildiğini fakat durmayınca kaleminin kırıldığını söyledi. 

Altı ay onra tarihteki bilinen en vahşi cinayetlerden birinin, belki de birincisinin hedef öznesi olacak müstakbel maktul Cemal Ahmed Hamza Kaşıkçı, iPhone'unun WhatsApp'ına 'varsayılan (not)' melodisinde düşen mesajın göndericisini görünce gayriihtiyari biçimde irkildi. Zira gönderici, kendisini azılı düşman bellemiş Muhammed bin Selman (Metnin bundan sonraki bölümlerinde MBS olarak anılacaktır) rejiminin bir tür propaganda bakanı gibi çalışan Suud El Kâhtani idi.

Şöyle diyordu Kâhtani: "Bu şekilde yazıp konuşmaya devam edersen Dubai'de çalışan oğlun Salah ekmeğinden olacak." Aylardan Nisan'dı. Doğduğu ay (Ekim), 60 yaşına girmek üzere iken öldürülecek olan Kaşıkçı, oğlunun ekmeğiyle tehdit edilince eleştirilerini azalttı.

Ne var ki çok öfkelenmiş ve yakın arkadaşlarına, "Bu insanlar ne kadar kötü. Bundan daha kötü olunabilir mi?" demişti. Çok geçmeden Riyad'da postmodern bir darbeyle yönetimi eline alan Prens MBS'nin siyasi ortağı Birleşik Arap Emirlikleri yönetimi Salah Kaşıkçı'yı işten çıkardı. Bu olay, oğulla babanın arasını açtı. Salah, babasına "Sen böyle yazıp çizdiğin, konuştuğun için işimizden oluyoruz" dedi.

Kaşıkçı, Kâhtani tarafından 'WA mesajı'yla tehdit edilmeden bir ay kadar önce çok önemli bir başka olay daha yaşandı. 19 Mart'ta MBS, Washington'a gittiğinde Washington Post Gazetesi'ni ziyareti sırasında bazı sorulara muhatap oldu. Gazetenin ofisinde Cemal Kaşıkçı yoktu ama oradaki gazeteciler Selman'a özellikle Riyad'ın vekilleri üzerinden dâhil olduğu Yemen Savaşı ile ilgili bazı önemli sorular sordu. Bozuntuya vermeden soruları yanıtlayan Selman çıkışta, çevresindekilere bu spesifik soruların ancak bir 'insider'ın (içeriden biri) vereceği bilgilerle sorulabileceğini, o içeriden birinin de Kaşıkçı olduğunu söyledi. Kaşıkçı cinayetinin yeni sırlarından biri de bu: Maktulün kaleminin kırılmasına işte o gün karar verildiği…

Yazının tamamı için tıklayın