BLACKBERRY'Yİ KRİPTO MU YAKTI?

Blackberry'lerde sistemin çöküşü, şirketin kullandığı gizli ve karmaşık sisteme bağlanıyor. Milyonlarca kullanıcı ‘yeniden giderse' endişesi taşıyor.

Kanadalı RIM’in ürettiği Blackberry geçen hafta tarihinin en sancılı dört gününü geçirdi. Blackberry cihazların bağlı olduğu sunucular adeta bir bir çöktü. Bu cihazları kullananlar e-posta meajlarına ulaşamadı, anlık mesajlaşma servisini kullanamadı, internet sitelerine giremedi. Türkiye’yi de içine alan Avrupa, Ortadoğu, Asya bölgesinde başlayıp şirketin en büyük pazarı Amerika’ya sıçrayan arıza kullanıcı cephesinde büyük tepkilere yol açtı. Başta Twitter olmak üzere sosyal medya sitelerinde yoğun eleştri vardı.

Yasakların ardından...
Bir taraftan Apple, Android gibi rakiplerle kaptırdığı pazar payını alma adına boğuşan diğer taraftan kullandığı kriptolu teknoloji yüzünden başı zaman zaman ağrıyan hatta bazı ülkelerde yasaklanma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Blacberry’lerin kullandığı sistemler son yaşananlarla birlikte yeniden tartışma konusu oldu. Sorunun bilgisayar ağlarına bağlı çalışan kripto sisteminin karmaşık yapısından kaynaklandığı öne sürülüyor. Analistlerin yorumları özellikle iş dünyası cephesindeki kullanıcılardan rakip modellere geçiş yaşanabileceğine işaret ediyor.

İşte sorunun kaynağı: Kapalı kutu!

Sistem nasıl çalışıyor?
* RIM (BlackBerry) sistemin kriptolu olduğunu, mesajları kimsenin açamayacağını bildiriyor. Bunun için kendi geliştirdiği özel bir teknolojiyi kullanıyor.
* Kullanıcıların bilgisayardaki e-posta’lara anlık olarak ulaşmasını sağlayan bu sistemde özel bir yazılım kullanan BlackBerry, tüm postaların öncelikle kendi sunucularına (server) gelmesini istiyor.
* Kullanıcıların e-posta’larını farklı ülkelerdeki “mesaj merkezlerinde” depolayan BlackBerry, ardından bunları küçülterek, hızla tüm e-postaları karşı tarafa iletiyor.
* Blackberry, ‘push’ (itme) teknolojisini kullanarak, e-posta mesajlarının kullanıcının hiçbir şey yapmasına gerek kalmadan otomatik olarak cihazda görünmesini sağlıyor.
* Tüm dünyada 70 milyona yakın kullanıcısı bulunan BlackBerry’lerin Türkiye’de 500 bini aşkın kullancısı bulunuyor.

“Google+” 40 milyon Facebook 800 milyon
Sosyal medyanın en popüler sitelerinden Facebook’a rakip olarak çıkan Google+, 40 milyon kullanıcıyı devirdi. Yeni ekonomi devi Google şirketinin büyük umutlar bağladığı sitenin rakibi Facebook ise 800 milyonlu rakamlarla uğraşıyor. Faceook’un sadece Türkiye’deki kullanıcı sayısı 30 milyonu aşıyor. Google+ servisinin 40 milyonla başarılı bir çizgi izlediğini belirtenler olduğu gibi, kimi analist bu ürünün özellikle son haftalarda yeni kullanıcı ve içerik girişi tarafında büyük sıkıntı yaşadığını ifade ediyor.

Windows 7 XP’yi solladı
Yazılım devi Microsoft’un büyük hüsranla son bulan Vista deneyimi sonrası pazara çıkan Windows 7 adlı işletim sistemi cephesinden şirket adına iyi haberler geliyor. Windows 7, şu an pazar payı ligindeki liderliğiyle dünyanın en çok ilgi gösterdiği işletim sistemi olmayı başardı. Bugüne kadar 450 milyonluk satış rakamı yakalayan Windows 7’nin pazar payı yüzde 40’lara işaret ediyor. Ligin ikincisi de yine bir Microsoft ürünü olan XP. Windows XP’nin payı ise yüzde 38.7’yi buluyor.