Başarılı belgesel yönetmeninin kitabına 10.baskı!

Adını CNN TÜRK’teki başarılı belgesellerle duyuran editör ve yönetmen Reyhan Yıldız’ın ünlü kalp cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez’le yazdığı “Ateşe Dönen Dünya: Sarıkamış” kitabı 10. baskısını yaptı.

Adını CNN TÜRK’teki başarılı belgesellerle duyuran editör ve yönetmen Reyhan Yıldız’ın ünlü kalp cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez’le yazdığı “Ateşe Dönen Dünya: Sarıkamış” kitabı 10. baskısını yaptı. Boyut Yayınları’nca yayımlanan kitapta Osmanlı’nın 1. Dünya Savaşı’ndaki ilk yenilgisi olan Sarıkamış bozgunuyla ilgili Türkiye’de ilk kez yayınlanan belgeler dikkat çekiyor.

Sarıkamış Harekâtı ve 1. Dünya Savaşı ile ilgili anı ve incelemeler gözden geçirilerek, şimdiye kadar "Sarıkamış literatürü"ne girmeyen kitap ve yazılı kaynaklardan da yararlanılarak yazılan kitapta ilk kez yayınlanan belgelerden en dikkat çekeni şu: Sarıkamış Harekatı sırasında Osmanlı basınında ve o tarihte henüz savaşa girmeyen ve tarafsız bir ülke olan ABD basınında verilen Kafkas cephesi haberleri karşılaştırmalı olarak sıralanıyor; Türkiye’deki sansürün boyutu gözler önüne seriliyor.

Kitapta yer alan, Rus askerlerinin Kafkas cephesinde dağıttıkları 2 bildiri de Türkiye’de ilk kez yayınlanıyor.

Osmanlı’yı 1. Dünya Savaşı’na götüren süreci, Almanya ile yapılan ittifakın bilinmeyenlerini, İttihat ve Terakki diktatörlüğünü, Dünya Savaşı’na katılan ülkelerin propaganda yarışlarını, basın üzerindeki askeri sansürü, İtilaf cephesinin Ortadoğu coğrafyasına dair planlarını, Osmanlı’nın İslam dünyasında, Ortadoğu ve Orta Asya’da üstlenmek istediği rolleri de anlatan kitap Sarıkamış Harekâtı'nın yanı sıra 1. Dünya Savaşı ve Osmanlı’nın son dönemi ile ilgilenenlerin ilgiyle okuyabileceği nitelikte.

Geçtiğimiz Şubat ayında CNN TÜRK’le yollarını ayıran Reyhan Yıldız bugünlerde Bingür Sönmez ile birlikte, “Enver Paşa’nın gölgesinde Sarıkamış” adlı bir albüm kitap hazırlıyor.    

Reyhan Yıldız kimdir?

 1973 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu.

Mesleğe Senkron TV’nin istihbarat telefonlarına bakarak başladı. Nazım Oktar’dan diksiyon dersleri aldı. Show TV, Kanal D gibi özel kanallarda yayınlanan programlarda muhabir, program yapımcısı, metin yazarı, editör olarak çalıştı.

Kuruluşundan itibaren NTV’de görev yaptı. Osman Saffet Arolat’ın sunduğu “Dünya Gözüyle Anadolu” ve Çiğdem Anad’ın sunduğu “Evet-Hayır” programlarının yapımcılığını yaptı. Daha sonra CNN TÜRK’e transfer oldu.

CNN TÜRK’te haftanın 6 günü ekrana gelen prime time talk show kuşağı “CNN Türk Masası”nın yapımcılığını, Doğan Hızlan ve İhsan Yılmaz’ın hazırladıkları Karalama Defteri programının yönetmenliğini yaptı. Engin Narin ile birlikte Yansımalar programını hazırlayıp sundu. 2010 yılına kadar Taha Akyol’un hazırladığı “Eğrisi-Doğrusu” programının editörlüğünü yaptı.  

Yönetmenliğini ve metin yazarlığını yaptığı “Ateşe Dönen Dünya: Sarıkamış”, “Ortadoğu’da Medcezirler”, “Çankaya’nın Hanımefendileri” -3 bölüm-, “Nezihe Araz”, “Yılmaz Çetiner”, “Unutulan Savaş Kore” (Tülay Yavuz ve Engin Narin’le birlikte) belgeselleri CNN Türk’te, “Dicle’nin Gözyaşları” adlı belgeseli Ufuk Güldemir yönetimindeki Habertürk’te yayınlandı. Bu belgesellerin bazılarını kendisi seslendirdi.

Mehmet Ali Birand’ın sunduğu 12 bölümlük “Son Darbe: 28 Şubat” belgeselinin genel koordinatörlüğünü ve editörlüğünü (2011), Taha Akyol’un sunduğu 8 bölümlük “Rumeli’ye Elveda & 100. Yılında Balkan Savaşı Bozgunu” (2012), 10 bölümlük “Bilinmeyen Lozan” (2013), 12 bölümlük “Türk’ün Ateşle İmtihanı” (2017) belgesellerinin genel yönetmenliğini ve editörlüğünü yaptı.

Gazeteci Baki Koşar’ın anısına “Dicle’nin Gözyaşları” (ErkoYayıncılık, 2006), Duygu Asena’nın anısına “Gücünüzü Bilin” (ErkoYayıncılık, 2007) kitaplarını yayına hazırladı.  Prof. Dr. Bingür Sönmez’le birlikte kaleme aldığı Ateşe Dönen Dünya: Sarıkamış ilk olarak 2007’de İkarus Yayınları’nca yayımlandı.

1950’den günümüze 16 yazarın cezaevi anılarını içeren “İçeriden” adlı kitabı 2009 Ekiminde Literatür Yayınları, “Bir İş Adamının Portresi ve Anıları: İsmet Abalıoğlu” adlı kitabı 2011 yılında Goa Yayınları tarafından yayımlandı.

Mehmet Ali Birand’la birlikte “Son Darbe: 28 Şubat” kitabını yazdı (ilk baskı Doğan Kitap, 2011). Taha Akyol’un yazdığı, BoyutYayınevi’nin yayımladığı “100. Yılında Balkan Savaşı” albüm kitabının editörlüğünü yaptı (2013). Yine Boyut Yayınevi’nin yayımladığı Türkçe ve Fransızca basılan “Bizim Lozan” albüm kitabının “Lozan’ın Aktör Ülkeleri” ve “Amatör Diplomat Diplomasi Kurduna Karşı” adlı bölümlerini yazdı (2016).

PEN üyesi olanYıldız’ın yazı ve röportajları Milliyet Sanat, Amargi veVizyon dergilerinde, Radikal 2, Akşam Kitap, Cumhuriyet Kitap, Radikal Kitap gibi gazete eklerinde, bazı internet sitelerinde yayınlandı.