Bakan Bozdağ'dan twitter tepkisi; Anayasa Mahkemesi çizilen sınırları aşmıştır

Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi'nin Twitter'ın açılmasına yönelik verdiği kararı eleştirdi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi'nin Tiwitter konusunda verdiği kararın yanlış olduğunu düşündüğünü söyledi. Bozdağ, 'Twitter ile ilgili karara baktığınız zaman, bireysel başvuru hakkını kullananların yargı yoluna başvurmadıkları, doğrudan Anayasa Mahkemesi'ne başvurdukları gözüküyor. Anaya Mahkemesi'ne yargı yollarını tüketmeden doğrudan başvurma hakkı yoktur. Maalesef Anayasa Mahkemesi Twitter ile ilgili verdiği kararda kanunun tanıdığı usule uymamış ve çizilen sınırları aşmıştır'  dedi.

Anayasa Mahkemesi’nin kararının bağlayıcı bir karar olduğunu ifade eden Adalet Bakanı Bozdağ, Elbette uyulması ve uygulanması gerekiyor. Ama bu karar hukuki yönünden ziyade siyasi yönüyle de ağır basan bir karardır. Zira hukuken sakat bir karar. Anayasamızda bireysel başvuru hakkı tanındı. Daha sonra Anayasa Mahkemesi'nin kuruluş ve yargılama usulleri hakkında kanunda bireysel başvuru hakkının hangi hallerde kullanılacağı açıkça yazıldı. Onlardan bir tanesi, kişiler eğer haklarının ihlal edildiğini düşünüyorlarsa, yargıya müracaat edecekler. Yargı yollarının tüketilmesinden sonra bireysel başvuru yoluyla Anaya Mahkemesi'ne gidecekler' dedi.

Bozdağ sözlerine şu şekilde devam etti:

Twitter ile ilgili karara baktığınız zaman, bireysel başvuru hakkını kullananların yargı yoluna başvurmadıkları, doğrudan Anayasa Mahkemesi'ne başvurdukları gözüküyor. Anaya Mahkemesi'ne yargı yollarını tüketmeden doğrudan başvurma hakkı yoktur. Anayasa Mahkemesi ön inceleme sırasında bu başvuruyu kabul edilmezlik nedeni ile daha işin başında reddetmesi gerekirken, maalesef bunun usulen kabul edilebilirliğine karar vermiştir. Bu büyük bir yanlıştır. Anayasa Mahkemes'inin böyle bir yetkisi yoktur. Bir defa usulden reddi gerekirken, işi usulden kabul edip, esasa girmesi Anayasa Mahkemesi'nin yorum yoluyla kendisine yetki alanı açmasıdır. Yeni alanlar açmasıdır. Bu kabul edilebilir bir durum değildir.

Ben beklerdim ki bu kararın içerisinde Tiwitter’in Türk mahkemesi kararlarını yok sayan yaklaşımına dair de bir değerlendirme yapsın. Almanya’nın, Amerika’nın, Fransa’nın kararlarını Tivitter aynen uygularken, Türkiye mahkemelerinin kararlarını uygulamaması üzerinde de Anayasa Mahkemesi'nin durması lazımdı. Tivitter bundan sonra niye uygulasın. Nasıl olsa, Anayasa Mahkemesi var. Türk mahkemesinin kararı üzerine Tivitter’in yapmadığı uygulamayı adeta himaye eden bir karar ortaya çıkmıştır. Bu yönüyle de bu kararın yanlış olduğunu düşünüyorum. Ayrıca idare mahkemesinde görülen bir dava var. O davaya ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verilmiş ,Anayasa Mahkemesi verdiği bu kararla, idare mahkemesinde görülen bir davayı esastan çözmüştür.

Anayasa Mahkemesi’nin böyle bir yetkisi de yoktur. Anayasa Mahkemesi Yargıtay’ın üzerinde bir temyiz mahkemesi olmadığı gib,i Danıştay üzerinde bir temyiz mahkemesi olmadığı gibi, ilk derece mahkemeler üzerinde de bir temyiz mahkemesi değildir. Ancak Anayasa Mahkemesi son zamanlarda verdiği kararlara Yargıtay’ın ve Danıştay’ın üzerinde, hatta ilk derece mahkemelerin üzerinde bir temyiz mahkemesi pozisyonuna doğru ilerlemektedir. Bu, Türkiye için doğru bir ilerleyiş değildir. Maalesef Anayasa Mahkemesi Twitter ile ilgili verdiği kararda kanunun tanıdığı usule uymamış ve çizilen sınırları aşmıştır.