Almanya'dan yayın yaparak Türkiye'yi özgürleştirmek?

Eleştirmen Murat Tolga Şen, Can Dündar'ın yönettiği yeni internet gazetesi ozguruz.org'a samimiyet testi yapıyor. Bu gazete bizi özgürleştirecek mi yoksa dert başka mı?

MURAT TOLGA ŞEN murattolga@gmail.com

Can Dündar bir internet gazetesi açmış, ozguruz.org adresinden ulaşılıyor ama daha yayına başlamadan yasaklanarak ulaşılamaz hale getirildi. VPN servisi kullanmadan siteye girmek mümkün değil. Ben girdim baktım, içerde pek bir numara yok, Can Dündar yanına bir başka ünlü “liberal” olan Hayko Bağdat’ı da almış bir şeyler yapıyor ama şu saatten sonra her şey boşuna!

“Yetmez ama Evet” dediğimiz gün bir daha "Hayır" diyemeyecek duruma geldik biz, hatta Can Dündar’ın saz arkadaşı Hayko yıllar sonra bu durumla dalga bile geçti, yani yedikleri nanenin farkında bile değil bu arkadaşlar. Olan da çok, onlara lafım yok. Hepimizin hata yapma lüksü var ama bunu bireysel meselelerde harcasak daha iyi. Hayko Bağdat gibi bir milletin kaderiyle oynadıktan sonra pişmiş kelle gibi sırıtıp bir de üstüne “Allahım Kör Et Beni” manşeti atarak sorumsuz günah çıkarmalar yapmak yetmiyor.

Benim yazmak istediğim şey bu değil ama… Liberal tayfanın Olimpos tanrıları gibi tepeden bilmişlik etmelerine kendilerinden başka kimse aldırmıyor artık. Memleket bu insanları tarttı ve gördü; kiloları bir kuruş etmez. Mine Kırıkkanat geçtiğimiz günlerde esaslı bir yazı kaleme aldı ve Star Trek evrenindeki Borg’lar gibi birlikte hareket eden bu arkadaşların net bir fotoğrafını çekti. O fotoğrafa bakınca bir tane dost yüz göremiyor insan. Fikir çıkarcılığı da ne kötü şeydir!

Lafım şu internet gazeteciliği üzerine… Can Dündar bu ülkede gazetecilik yapmış önemli isimlerden. 2013 yılında Milliyet’ten kovulduğu zaman bir yazı yazıp haddim olmayarak tavsiye vermiştim. Kovulan gazetecilerin birleşip bir internet gazetesi çıkarması üzerine…

Yazı burada: Türkiye’nin Tüm Kovulmuş Gazetecileri, Birleşin!

O zamanlar, iklim daha müsaitken umutlanmıştım ama öyle bir irade oluşmadı. Yayın kadrosu gerçek gazetecilerden oluşan bir internet gazetesine kavuşamadığımız gibi Radikal örneğindeki gibi elimizdekileri de kaybettik. Radikal için “misyonu tamamlandı” yorumunu da yapabiliriz aslında.

O yazıdan 4 yıl sonra Can Dündar’a bakıyorum, nihayet bir internet gazetesi açmaya niyetlenmiş ama o zamandan bu yana ülke insanının onunla ilgili samimiyet algısı çok değişti. Benim de öyle aslında o yüzden bu gazetenin, erişim engelini aşıp girebilen sol ya da liberal okur üzerinde hiçbir etkisi yok. Bu saatten sonra amaç, gazetecilik değil manipülasyon yapmak gibi algılanacaktır.

Can Dündar ve Hayko Bağdat, ozguruz.org’da gazetecilik oynamaya devam edebilir ancak bu proje tutmaz. Daha yayına başlar başlamaz maddi destek arayışında olmak da yanlış. Alan adı yılda 40 TL, aylık sunucu masrafı 100 TL, neye destek? Öteki Sinema’yı 10 yıldır yapıyoruz, kimseden destek istemedik, kendi yağımızda kavrulduk durduk.

Sol seçmen manipüle edildiğini fark ettikten sonra daha bir kızgın oluyor ve o kızgınlık yıllar boyu geçecek türden değil. Liberal tayfanın ortalığı batırdıktan sonra bir adım geri çekilip tespitler dizmesi artık kimsenin umurunda değil.

OHAL yönetimine ve tüm sansür enstrümanlarına rağmen Türkiye’den bir The Huffington Post çıkması umudumu hala koruyorum fakat o medya ozguruz.org değil.  İdeolojik ayrıştırma yapmadan toplum vicdanını temsil eden gazeteciler bu işe el atmadan da olmayacak.

Türkler, Kürtler, işçiler, memurlar, işsizler, öğrenciler, LGBT bireyler ve dahası. Hepimizin bize ses-nefes olacak gazetecilere ihtiyacı var ama acılarımızın, dertlerimizin, umutlarımızın birilerinin çıkar çarklarını yağlamasını istemiyoruz. Anladınız mı güzeller?

MURAT TOLGA ŞEN

Tüm yazılarını göster