Gündem
02 Oca 2017 09:47 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 22:20

Amerikalı gazeteci İstanbul'da gözaltına alındı!

Amerikan gazetesi Wall Street Journal (WSJ), İstanbul muhabiri Dion Nissenbaum’un IŞİD’in yayınladığı bir videoyla ilgili yazdığı haber nedeniyle yaklaşık 3 gün gözaltına alındığını yazdı.

Wall Street Journal’ın İstanbul muhabirlerinden Dion Nissenbaum (49), geçtiğimiz salı akşamı evindeyken gözaltına alındı. Geçen cuma sabahı serbest bırakılan Nissenbaum, önceki gün ülkesi ABD’ye döndü. WSJ, konuyla ilgili haberinde ismini vermediği bir kaynağa dayanarak, Nissenbaum’un Türk hükümetinin IŞİD videolarının yayınlanmasıyla ilgili bir yasağı ihlal etmekten gözaltına alındığını yazdı. WSJ, gazetecinin gözaltında tutulduğu yaklaşık üç gün boyunca ailesi ve avukatıyla görüşmesine izin verilmediğini de belirtti. Gazeteciye gözaltı sırasında sınır dışı edileceği ifade edildi ancak yetkililer, Nissenbaum’a hakkındaki soruşturmanın ne olduğunu söylemedi.

“BİLMEME KORKUSU YAŞADIM”

Hürriyet’te yer alan habere göre; ABD’ye dönüşünden sonra telefonla WSJ’ye konuşan Nissenbaum, “Ne olacağını bilmeme korkusu yaşadım. Orada ne kadar kalacağınızı merak ediyorsunuz. Dışarıyla iletişimim yoktu” dedi. Twitter’dan da açıklamalar yapan Amerikalı muhabir, eşiyle birlikte Türkiye’den ayrıldığını belirtirken, “Serbest bırakıldığımda sınır dışı tehdidi de düştü” diye yazdı. WSJ’nin haberinde Nissenbaum’un evinden gözaltına alındığında eşi ve 7 aylık bebeğiyle birlikte olduğu ve o sırada bir meslektaşıyla telefon görüşmesi yaptığı da vurgulandı.

TÜRKÇE METİN İMZALATMAK İSTEDİLER

Habere göre İstanbul dışındaki yabancılar için ayrılan bir gözaltı merkezine götürülen Nissenbaum, bodrum katında tecride maruz kaldığını, tuvaleti olmayan ve penceresi kapatılmış, tek kişilik bir hücrede tutulduğunu anlattı. Zamanı, ezan sesinden ve kapalı pencerenin arasında sızan gün ışığından anlayabildiğini söyledi. Muhabir, kendisine Türkçe bir belge imzalatılmak istendiğini, İngilizce çevirisini istediğinde bundan vazgeçildiğini anlattı. Nissenbaum, ikinci gün muamelenin biraz iyileştiğini ve bir yetkilinin kendisine Meksika hakkında İngilizce bir kitap ve yazması için bir defter verdiğini aktardı.

WSJ: ÖFKELİYİZ

WSJ Genel Yayın Yönetmeni Gerard Baker, “Dion’un yaklaşık 3 gün sonra zarar görmeden serbest bırakılmasıyla rahatlamış olsak da, ailesi, avukatı ya da meslektaşlarıyla bağlantı kurmadan buyurgan bir şekilde gözaltında tutulmasına öfkeliyiz” ifadelerini kullandı. WSJ’nin sahibi Dow Jones şirketinin İletişim Direktörü Steve Severinghaus ise yaptığı yazılı açıklamada “Bir ABD vatandaşı ve WSJ’nin İstanbul’daki tam akrediteli muhabiri olan Sayın Nissenbaum, özgür basının hakları ve sorumluluklarıyla uyumlu şekilde, demokratik toplumların saygı duyduğu ve anladığı biçimde, adilce ve doğru bir şekilde haber yapmıştır” ifadelerini kullandı.

Dion Nissenbaum, 2005 yılında Gazze’deyken Filistinli silahlı kişilerce kaçırılmış ve bir fotoğraf muhabiriyle birlikte bir günden kısa süre rehin tutulduktan sonra serbest bırakılmıştı.