Medya
14 Eki 2013 18:55 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:42

AMBERİN ZAMAN'IN KOVULMA SEBEBİ SULTAN ERDOĞAN MI?

Gezi eylemlerinin ilk haftasında The Economist dergisi kapağına Erdoğan'ı taşımış, "Demokrat mı, Sultan mı" diye sorarak, Erdoğan'ı hedef almıştı.

Cumhuriyet’ten Utku Çakırözer’in bugünkü köşe yazısına göre, derginin çok ses getiren "padişah Erdoğan" kapağı bir gazeteciyi işinden etti.

Haziran ayı başındaki Gezi Parkı protestolarına hükümetin orantısız şiddetle karşılık vermesini, Economist ‘Demokrat mı Sultan mı?’ başlıklı bir makaleyle eleştirdi. Dergi, o sayının kapağına da Erdoğan’ı üzerinde padişah kıyafetleri, elinde ise bir gaz maskesi ile resmeden bir karikatür koydu. Derginin o sayısı Türkiye’de gündem olmakla kalmadı; dünyada da büyük yankı yarattı.

İşte o kapak sonrasının bilinmeyenleri, hafta sonu Ekonomi ve Dış Politika Araştırma Merkezi’nin (EDAM) Bodrum’da düzenlediği ‘Yuvarlak Masa Toplantıları’nda ortaya çıktı. Toplantıya hükümet ve muhalefet temsilcilerinin yanı sıra derginin Avrupa editörü John Peet de davetliydi. Türk ve yabancı katılımcılardan edindiğimiz bilgilere göre, CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, makalenin yayımlanmasında ve kapak seçiminde en üst düzey sorumluluk sahibi isimlerden olan Peet’e, “Başbakan ve kurmayları bu tür haberlerde doğrudan o kuruluşun patronunu arayarak tepki gösterir. Sizi de aradılar mı” sorusunu yöneltti.
İngiliz gazeteci ise bu soruya, “Beni arayan olmadı. Ama dergimizin Türkiye’deki muhabirinin, çalışmakta olduğu Türk gazetesinden çıkarıldığını öğrendik” yanıtını verdi.

GAZETECİ NİSAN'DA, KAPAK HAZİRAN'DA ÇIKTI

Çakırözer yazısında Türkiye'de çalıştığı gazeteden çıkarılan gazetecinin adını vermedi. Ancak bahsi geçen Türk gazeteci halen Economist'te yazan Amberin Zaman'dan başkası değildi. Zira Economist'te çalışırken, Türkiye'deki gazetesinden çıkarılan tek isim şu an Taraf'ta yazan Amberin Zaman'dı. Ancak Amberin Zaman Economist'in "sultan" kapağından sonra değil, Nisan ayında Habertürk'ten çıkarıldı.

Nitekim Amberin Zaman da Twitter'dan paylaştığı mesajlarda, "İşimi kapaktan değil, HT ve The Economist'te çıkan daha önceki yazılarımdan ötürü kaybettim" diye yazarak, duruma açıklık getirdi.