Medya
16 Şub 2013 21:42 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:01

AMBERİN ZAMAN'DAN ÇARPICI TESPİT; TÜRK MEDYASI SURİYE'DE NEDEN YOK?

Amberin Zaman, Türk medyasının Suriye politikasını sorguladığı yazısında çarpıcı tespitler yaptı.

Habertürk yazarı ve The Economist muhabiri Amberin Zaman, Türk medyasının Suriye politikasını sorguladı.

Türkiye'nin Suriye'deki iç savaşta bir taraf haline geldiği yönünde dış basında çıkan sayısız haber ve kanıt orta yerdeyekn Türk medyasının suskunluğuna dikkat çeken Amberin Zaman, "neden böyle" sorusuna yanıt aradı.

İşte Zaman'ın "Türk medyası ve Suriye" başlıklı yazısındaki ilgili bölüm:

1. "Türkler (...) olmadan bu devrim başlayamazdı." 2. "Arzuladıkları derecede sofistike tanksavar ve uçaksavarlar olmasa dahi daha iyi silahlar Suriye'ye Türkiye üzerinden girmeye başladı." 3. "Abu Abdullah tepenin altındaki Türk askeri karakoluna işaret etti. 'Silah teslimatını burada yapıyorduk'..." Bu cümleleri İngiltere'nin en prestijli edebiyat dergilerinden The London Revievv of Books'ın en son sayısında yayınlanan bir makaleden alıntıladım. Makalenin yazarı The Guardian'ın Ortadoğu muhabirliğini yürüten son yılların parlayan isimlerinden Iraklı gazeteci Ghaith Abdul-Ahad.

Suriye'deki muhaliflerin ağızından aktardığı bu ve benzeri iddiaları Türk yetkilileri şiddetle yalanlıyor. Her halükârda Türk merkez medyasında sahadan aktarılmış bu tür yazılara rastlama ihtimalimiz neredeyse sıfır. Oysa Suriye'deki iç savaş, en son Cilvegözü patlamasında görüldüğü gibi Türkiye'nin en önemli sorunlarının başında geliyor. Konuya en çok eğilen meslektaşlarımdan Kadri Gürsel in deyimiyle "Türkiye'nin yumuşak karnı". Türkiye, Esad'ın devrilmesini istiyor. Yani bu savaşta taraf. Türkiye'de eğitim kamplarının varlığından tutun Suriyeli Kürtlere karşı Arap muhalifleri kullandığına dair Türkiye'yle ilgili birçok iddia ortaya atılıyor. Ama Türk basını sahada neredeyse yok denecek kadar az. Konuya ilişkin köşe yazarlarının yorumlarıyla yetinmek zorunda kalıyoruz. Birkaç istisna hariç çoğu ne Arapça bilir ne de Suriye'ye adım atmışlar.
Peki Türk gazeteleri neden kendi muhabirleriyle takip etmektense Suriye haberlerini yabancı ajanslar üzerinden aktarmayı tercih ediyor?

Yazının tamamı için buraya tıklayın...