Gündem
02 Nis 2021 09:08 Son Güncelleme: 02 Nis 2021 09:11

Altun çifti tepki gösterdi, HSK, hakime soruşturma açtı

HSK, Fahrettin Altun'un TÜRGEV Başkanı olan eşi Fatmanur Altun'a hakaret ettiği iddia edilen kişiye beraat veren yargıç hakkında soruşturma açtı, müfettiş görevlendirdi.

Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK), Cumhurbaşkanı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un eşi, TÜRGEV Yönetim Kurulu Başkanı Fatmanur Altun'a "İslamla ilgileri yok bu aç köpeklerin" diyen kişiye hakaret suçundan beraat kararı veren hâkim Günay Güner hakkında soruşturma başlattı.

Kurul, olayı soruşturması için müfettiş görevlendirdi. Soruşturma kararı, Altun çiftinin Twitter üzerinden kararı eleştirmesinin ardından geldi. HSK, benzer şekilde geçmişte de iktidar temsilcileri aleyhinde kararlar veren hâkimleri "sürmüştü."

DW Türkçe'nin haberine göre İstanbul 16. Asliye Mahkemesi, TÜRGEV Başkanı Fatmanur Altun'la ilgili bir habere 2 Ağustos 2018'de "İslam'la ilgileri yok bu aç köpeklerin" paylaşımını yapan Nazan Demir adlı kişiye açılan hakaret davasında beraat kararı verdi. 18 Mart 2021'de verilen kararın gerekçesi, "isnat edilen eylemlerin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması" gösterildi.

Gerekçe: Olgusal temelleri var

Kararda, Fatmunur Altun'un kamuoyunda belli bir tanınmışlık düzeyine ulaştığı belirtilerek, "sanığın yorumda bulunduğu iddia edilen haber başlığına bakıldığında olay tarihinde güncel olan bir konuyla ilgili açıklamalarda bulunduğu" ifade edildi.  Kararda, şu değerlendirme yapıldı:

"İfadenin içeriği değerlendirilirken belirlenmesi gereken ilk husus olarak söz konusu ifadenin somut bir olgu isnadı olmayıp, değer yargısı açıklaması olduğu belirlenmiş, bu değer yargısı açıklamasının belli düzeyde olgusal temel içerdiği anlaşılmıştır. Sonuç olarak belirli bir tanınmışlık düzeyi bulunan katılanın eylemlerinin öngörülebilir bir sonucu olarak dile getirilen ve yeterli altyapıya sahip değer yargısı açıklamasını dile getiren sanığın ifade özgürlüğünün korunması gerekliliğinin, katılanın şeref ve itibarına yapılan müdahalenin cezalandırılmasından ağır bastığı…"

Twitter'dan hakimi eleştirdi

Fatmanur Altun, söz konusu kararı Twitter hesabından, "'İslamla ilgileri yok bu aç köpeklerin' ifadesi hakaret değilmiş. Ayrıca bu ifadenin 'olgusal temeli' varmış. Yani 'deney/gözlemle doğrulanabilecek kadar doğru' bir ifade imiş. 'Öz yurdunda garipsin, öz vatanında parya.' Söyleyecek başkaca da söz bulamıyorum. Çok ama çok üzgünüm" sözleriyle paylaştı. Mesajın ekinde de mahkeme kararı yer aldı. Kararı paylaşırken hakaret konusu olayı "buzlayan" Altun, hâkimin adını ve gerekçesini ise açıkça takipçilerine gösterdi. Bu nedenle hâkimin adını deşifre eden Altun, devamında şunu yazdı:

"En üzüldüğüm de kendisinden adalet talep ettiğimiz bir hâkimin, hakareti 'kitabına uydurarak' daha da ileri götürmesi. İdeolojik taassubun ete kemiğe bürünmüş hali bu. Yargı gücüne yaslanan bir zorbalık olması ise cabası. Hala şoktayım."

Fahrettin Altun: Mücadele edeceğiz

Fatmanur Altun'un eşi olan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da Twitter hesabından isim vermeden hâkimi sert sözlerle eleştirdi. Altun, "Demokrasi, insan hakları ve adalet idealleri doğrultusunda, elbette bağımsız Türk yargısı içine sızan, adaletin tesisi ve temini için çalışmak yerine ideolojik körlükle, örgütsel saiklerle ve vesayet hevesiyle hareket eden unsurlarla mücadele edeceğiz. Adalet mülkün temelidir" mesajını paylaştı.