Ekonomi
02 Eki 2023 14:51 Son Güncelleme: 02 Eki 2023 14:51

Altında Fed depremi! Uzmanından flaş uyarı geldi: Düşmeye devam edecek mi?

Ons altın fiyatında Fed etkisi devam ediyor. Fed'in faiz artırımlarına devam edeceği beklentileriyle ABD doları, kur sepeti karşısında 10 ayın zirvelerine çıktı. ABD Hazine kağıdı getirileri 16 yılın zirvelerine yükselirken ons, 7 ayın en düşük seviyesine indi.

Ons altın bu sabah 1842,84 dolar seviyesini test etti. Bu seviyeler en son 10 Mart tarihinde görülmüştü. saat 11:15 itibarıyla da Cuma gününe göre yüzde 0,33 düşüşle 1842 dolar seviyesinde.

Yatırımcılar, Fed'in Eylül ayındaki politika toplantısında şahin bir duraklama yapmasının ardından ABD'de daha uzun süre daha yüksek bir faiz oranı senaryosu olasılığından endişe duyuyordu.

VERİLER ALTINI SARSIYOR

Daha yüksek oranlar getirisi olmayan külçeyi tutmanın fırsat maliyetini artırıyor ve çekiciliğini azaltıyor. Bu arada geçen hafta açıklanan veriler, Fed'in tercih ettiği çekirdek PCE fiyat endeksinin Ağustos ayında beklenenden daha az arttığını, ABD ekonomisinin ise ikinci çeyrekte yüzde 2,1 ile oldukça sağlam bir büyüme temposunu sürdürdüğünü gösterdi.

DİP YAPABİLİR

Tastylive yöneticisi Ilya Spivak, "ABD'den gelen veriler giderek yumuşuyor ve ABD Merkez Bankası'nın sıkışıklığı giderek daha fazla yerde kendini göstermeye başlıyor. Veriler bu hafta zayıf görünmeye başlarsa, altın bir dip yapma girişiminde bulunabilir" dedi.

CUMA GÜNÜ KRİTİK

Yatırımcılar artık daha fazla rehberlik için bu haftaki önemli ABD istihdam verilerini bekliyor.

KRİTİK SEVİYE

Analistler, ons altın için bugün destek seviyesi olarak 1839 doları gösteriyorlar, buranın kırılması halinde 1821 dolar seviyesinin test edilebileceğini vurguluyorlar.