Ekonomi
10 Tem 2023 10:08 Son Güncelleme: 10 Tem 2023 10:19

Altın yeni haftaya düşüşle başladı!

Altın, yurt içi ve yurt dışında yeni haftaya düşüşle başladı.

Gram altın (spot) 1609 liradan işlem görüyor. Önceki kapanışı 1612 lira olan gram altın, günün ilk işlem saatlerinde 1620 lirayı görmüştü.

Çeyrek altın 2632 lira seviyesinden satılıyor. Çeyrek, geçen haftayı 2635 liradan tamamlamıştı.

Yarım altın ise yüzde 0,15'lik düşüşle 5263 liradan fiyatlanıyor.

Önceki kapanışı 10511 lira olan cumhuriyet altını, 10500 liradan alıcı buluyor.

Ons altın ise haftaya 2 dolarlık düşüşle başlayarak 1923 dolar seviyesinde bulunuyor.

YURT DIŞI GÜNDEM

Küresel piyasalar, enflasyon ve resesyon endişesiyle yeni haftaya karışık bir seyirle başlarken, bu hafta gözler ABD'de açıklanacak haziran ayı enflasyon verilerine çevrildi.

Dünya genelinde ekonomik aktiviteye ilişkin kaygılar günden güne güçlenirken, ABD'de geçen hafta açıklanan verilerden alınan karışık sinyaller fiyatlamaları zorlaştırmaya devam ediyor.

Cuma günü açıklanan verilere göre, ABD'de tarım dışı istihdam, haziranda 209 bin artışla beklentilerin altında kalırken, ülke ekonomisinin resesyona girebileceği endişesi risk iştahını olumsuz etkiledi.

Avrupa'da cuma günü karışık bir seyir öne çıkarken, enflasyon ve resesyon endişesi varlık fiyatlarını baskılamaya devam ediyor.

Fransa'da devam eden olaylar da risk iştahını baskılamayı sürdürüyor. Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkililerinin enflasyonla mücadele kapsamında faiz artışlarına devam edeceklerini belirtmeleri risk iştahını törpülüyor.

ECB Başkanı Christine Lagarde, geçen hafta yaptığı açıklamalarda, Banka'nın enflasyonu düşürmek için hala çok yolu olduğunu ancak enflasyonda önemli bir geri çekilme sağladıklarını belirtirken, ECB Üyesi Joachim Nagel de faiz artışlarında hala gidilecek çok yol olduğunu söyledi.

Asya'da pay piyasaları haftaya alış ağırlıklı bir seyirle başlarken, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen'ın "Çin ziyareti sırasında yaptığı görüşmelerin verimli geçtiğini" belirtmesi risk iştahını artırdı.

İki ülke arasındaki ilişkilerde "biraz ilerleme" kaydedildiğini düşündüğünü ifade eden Yellen, ABD Başkanı Joe Biden ile kendisinin ABD ile Çin arasındaki ilişkiyi büyük güç çatışması çerçevesinde görmediğini söyledi. Yellen, "Dünyanın her iki ülkenin de gelişmesi için yeterince büyük olduğuna inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

YURT İÇİ GÜNDEM

Yurt içinde cuma günü alıcılı seyrini üst üste üçüncü işlem gününe taşıyan Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,75 artışla 6.187,09 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük ve haftalık kapanışını gerçekleştirirken, gördüğü en yüksek seviye rekorunu da 6.223,26 puana taşıdı.

Dolar/TL, cuma günü yüzde 0,1 azalışla 26,0625'ten kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 26,0640 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde işsizlik verilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 6.250 ve 6.400 seviyelerinin direnç, 6.100 ve 6.000 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

GÜNÜN VERİ AKIŞI

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye, mayıs ayı işsizlik oranı

17.00 ABD, mayıs ayı toptan eşya stokları

ETİKETLER
#altın #gram altın