Ekonomi
02 Ağu 2023 21:34 Son Güncelleme: 02 Ağu 2023 22:44

Altın ve dolarda beklenmedik hareketler! Fitch fena vurdu

Fitch Ratings'in beklenmedik şekilde ABD'nin kredi notunu düşürmesinin etkisiyle Asya ve Avrupa borsaları ile ABD hazine tahvil getirileri düşüş yaşadı. Bu gelişme sonucunda ABD doları değer kaybetti ve altın fiyatları yükseldi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in dün ABD hükümetinin kredi notunu AAA'dan AA+'ya düşürmesi, küresel piyasalarda şaşkınlık meydana getirdi. Bu durum yatırımcılar arasında tedirginlik oluşturdu.

DOLAR DEĞER KAYBETTTİ ALTIN YÜKSELDİ

Fitch'in beklenmedik kararı, riskli varlıklardan kaçınmaya yönelik bir tepkiyle piyasaları sarsarken, dolar pek çok para birimi karşısında değer kaybetti.

Piyasaların sallantıya girmesiyle birlikte Avrupa borsaları da geriledi. Teknoloji ve otomotiv sektörleri en çok kayıp verenler arasında yer aldı ve Avrupa'nın önde gelen şirketlerini takip eden STOXX 600 endeksi 20 Temmuz'dan bu yana görülen en düşük seviyeye geriledi.

Asya borsaları da Fitch'in sürpriz kararının etkisiyle düşüş kaydetti. Asya Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 2 gerilerken, Japonya'nın Nikkei endeksi de yüzde 2,30 düşüş yaşadı.

Fitch'in kredi notu düşüşünün ardından güvenli liman talebinin artması, altın fiyatlarını olumlu yönde etkiledi. Altının ons fiyatı yüzde 0,3 artarak 1950 dolar seviyesinde işlem görürken, gram altın ise 1690 TL'den alıcı buldu.