Kültür Sanat
28 Eyl 2020 13:29 Son Güncelleme: 28 Eyl 2020 13:35

Altın Safran Film Festivali'nde ödüller verildi

Safranbolu Belediyesi tarafından organize edilen Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali 25-27 Eylül tarihleri arasında UNESCO Kültür Mirası Safranbolu’da pandemiye rağmen 21. sini sanatla dolu dolu gerçekleştirdi.

Aralıksız devam etme özelliği ile Türkiye’de ilk ve tek belgesel film festivali olma niteliğine sahip, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün desteklediği Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali 2 ayrı yarışmaya ev sahipliği yaptı. Belgesel Film yarışması ve Fotoğraf yarışması jürisinin değerlendirmesinin ardından dereceye giren yarışmacılara ödülleri takdim edildi.

Festivalin kazananları ödüllerine kavuştu

21. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali Ödül Töreni Karabük Valisi Fuat Gürel, Safranbolu Kaymakamı Mehmet Türköz, Festival Organizasyon Komite Başkanı ve Belediye Başkanı Elif Köse, Festival Organizasyon Komite Üyeleri, Jüri üyeleri, finalistler ve vatandaşların katılımı ile geçekleşti. Fotoğraf Yarışması Ödülleri Mansiyon alan 3 yarışmacı ''Hat Sanatı'' fotoğrafı ile Cemal Sepici, ''Halay'' adlı fotoğrafı ile Murat Bakmaz, ''Koyun Atlatma'' Fotoğrafı ile Barış Topdemir alırken, Safranbolu Özel Ödülü ''Bir Kış Masalı'' ile Ali Baykala, 3.lük ''Atlı Akrobasi'' fotoğrafı ile Mehmet Aslan, 2.lik ödülü ''Sini Bezi'' ile Nuri Çoban, 1.lik ise ''Serender'' adlı fotoğraf ile Mustafa Cebecioğlu’ na verildi.

Proje Destek Film Yapım Yarışması dalında ''Safranbolu’da Bir Başkan'' projesi ile Alper ŞAHİN, Ödül Töreni'nde Serbest Kategori Jüri Özel Ödülü ''Satlık'' ile Nurselin AKTAŞ, Serbest Kategori En İyi Film Ödülü'nü "Uçurumun Kıyısında" ile Alican Abacı alırken, Amatör Kategori Jüri Özel Ödülünü "Kördüğüm" belgesel filmiyle Selim Uyar aldı. Amatör Kategori Süha Arın Özel Ödülü'nü "Orman Çakalları" Tufan Yıldız, Amatör Kategori En İyi Belgesel Film Ödülü "Uzaklarda" ile Arjin Civan Şahin, Profesyonel Jüri Özel Ödülü'nü "Aynı Evin Çocukları" ile Hasan ve Kurtuluş Özgen kardeşler layık görüldü. Profesyonel Kategori En İyi Film Ödülü'nü ise "Gracefully" Arash Eshaghi aldı.

Dereceye giren belgesel filmlerin ve fotoğrafların ödüllerini, Festival Komitesi Başkanı Elif Köse, Safranbolu Kaymakamı Mehmet Türköz, Karabük Valisi Fuat Gürel ve protokol üyeleri tarafından verildi.

Belgeselde 98 Ülkeden 1431 yarışmacı

2004’te uluslararası boyut kazanarak pek çok başarılı yapıtın tanınmasına yardımcı olan Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali yarışmalarına katılım her geçen yıl artıyor.

Kültürel mirasın gelecek nesillere estetik kaygı ve bilimsel bakış açısı ile aktarılmasını arzu ettiklerini belirten Festival Komitesi ve Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, “Kültürün mimariye yansıdığı kendine özgü ve yaşayan bir müze sayılan Safranbolu yerli ve yabancı pek çok misafiri ağırlarken, kültür ve sanat alanında da ismini duyurmaya devam ediyor. Pandemiye rağmen Kültür ve sanatı en iyi ifade eden festivallerden biri olan festivalimizi icra etme cesaretini gösterdik. Sürekliliği bizim için çok kıymetli. Bu bağlamda bize destek olan Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğümüze, Valiliğimize, Üniversitemize, Kaymakamlığımıza, Festival Organizasyon Komite Üyelerimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Cesaretimizin karşılığını da aldık. Bu yıl festivalimize belgesel film ödülü için 98 ülkeden 1431 başvuru, fotoğraf yarışması için ise 1110 başvuru oldu. Sıra dışı yapımlar ve fotoğraflarla karşılaştığımız heyecanlı ve sanatsal açıdan dolu dolu bir festival oldu. Festivali festival yapan sanatçılar ve sanatsever katılımcılardır. Ben eserleri ile katılım sağlayan tüm katılımcılara teşekkür ediyorum.” dedi.