Gündem
20 Eyl 2012 10:44 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:09

ALTIN KOZA GÜNLÜKLERİ-2

Festivalin film bombardımanı devam ediyor. Medyaradar sinema-TV yazarı Murat Tolga Şen ateş hattından bildiriyor.

Altın Koza Film Festivali devam ediyor. Kalabalık bir basın grubu ve filmleriyle yarışan ekipler Adana’nın her yerinde…  Festivalin yoğun bir gündemi  var ancak iyi filmlerin peşine düşerken kötü filmlerin tuzağına yakalanmakta mümkün.
Festivalin 2. gününde hedefimde tek bir film vardı: Yabancı… Fransa’ya iltica eden babası ölünce onu kendi yaşadığı topraklara gömebilmek için cenazesiyle birlikte yollara düşen bir kadının öyküsü… Türkiye’de baskıcı doğu kültürüyle tanışan kadın çevresiyle tuhaf bir etkileşime girerken bir yandan da babasını tanıyanlardan onun hikayesini dinliyor vs.
Hakkında iyi bir şeyler yazabilmek isterdim ancak Yabancı tek kelimeyle berbat bir film! Tam bir olmamışlık örneği… Sezin Akbaşoğulları’nın performansı fena değil ancak ‘üfürükten teyyare’ senaryosu dökülüyor. Ödüllerde hiç bir şans tanımıyorum!
2. günü Yabancı’yla kapattıktan sonra dün tam 4 film için otelden çıkıp sinemanın yolunu tuttum. İlk film ABD’de yaşayan ve katı bir disiplinle yetiştirilen bir Müslüman çocuğun hikayesini anlatan “David” oldu. Yahudi bir yaşıtıyla arkadaşlık kurmaya çalışan David’in öyküsü yürek sızlatıyor ancak uzun metraja yetemeyen senaryo yönetmenin elinde iyice sünmüş.
Adana Metropol sinemalarında seyrettiğim 2. Film ise Filistin’de 20 yıl önce kapanmış bir sinema salonunu yeniden hayata döndürmeye çalışan aktivistlerin macerasını seyirciye aktaran “Cenin Sineması”… Güçlü konu, güzel kurgu, sonuçta ortaya nefis bir film çıkmış.Bizim Emek’çiler özellikle seyretmeli… Bir sinemayı kurtarmak için yürümekten daha fazlası gerekebiliyor.
Akşam oldu ve geldik ulusal yarışma filmlerine… Pelin Esmer’in yönettiği Gözetleme Kulesi oyunculukları ve görüntü işçiliğiyle öne çıkan bir yapım. Olgun Şimşek her zaman ki gibi iyi oynuyor. Hikaye anlamında epey sıkıntıları olan, düz bir film olsa da ödüllerde şansı olduğunu düşünüyorum. Filmin galasından sonra Belediye başkan vekili Zihni Aldırmaz da çiçek vererek ekibi sahnede tebrik etti. Biraz kayırmacılık oldu sanki ama altında buzağı aramamak lazım.
Gözetleme Kulesi’nden sonra izlediğim Araf fena film değil ve anlıyoruz ki. 3. Sayfa haberleri yeni festival sinemamızın madeni olmuş durumda. Zeki Demirkubuz’un domine ettiği bir anlayış bu. Bakalım, biraz da böyle devam o zaman… Bu arada Özcan Deniz hiç fena oynamıyor!
Gecenin bir vakti, yorgun ve baş ağrıları içinde odama döndüm ve yatağıma yığıldım. Festival keyifli ancak temposu ağır... Yine de hiç şikayetim yok. Altın Koza yazıları devam edecek. Görüşmek üzere… Sinemayla kalın.

Twitter.com/murattolga