Politika
05 Eki 2022 09:20 Son Güncelleme: 05 Eki 2022 10:06

Altılı Masa’nın son toplantısında konuşulanlar belli oldu! Ali Babacan ‘adayın’ detaylarını paylaştı

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, son 6’lı masa toplantısında ortak seçim beyannamesi ve ortak aday çıkarma kararı aldıklarını açıkladı.

Sözcü gazetesinden Deniz Zeyrek, Ankara’da bir grup gazeteci ile buluşan Ali Babacan’ın açıklamalarını bugünkü köşe yazısında paylaştı.

Zeyrek’in aktardığına göre Babacan, son 6’lı masa toplantısında ortak seçim beyannamesi ve ortak aday çıkarma kararı aldıklarını açıkladı ve şunları dile getirdi: “Ortak adayla ilk turda kazanma ve Meclis'te nitelikli çoğunluk yakalama hedefini gerçekleştirmek istiyorsak partiler arası iş birliği gerekiyor. Her konuda ortak bir dil oluşturmak istiyoruz.”

"TEMEL POLİTİKALAR ORTAK"

Ali Babacan’ın açıklamaları şöyle:

28 Şubat'ta açıklanan parlamenter sisteme geçiş planı, kanun diline dönüştürülüyor. Son toplantıda temel politikalar konusunda çalışacak yeni bir çalışma grubu oluşturuldu. Kuracağımız hükümetin temel politikalarda izleyeceği ortak politikaları belirleyecek.

Ortak aday hedefi ülkeyi beraber yönetme iradesini de temsil ediyor. Ortak adayla ilk turda kazanma ve Meclis'te nitelikli çoğunluk yakalama hedefini gerçekleştirmek istiyorsak partiler arası iş birliği gerekiyor. Her konuda ortak bir dil oluşturmak istiyoruz.  Ortak seçim beyannamesi ve ortak aday çıkarma kararını aldık.

"SİSTEM DEĞİŞTİRİRKEN YANGINI DA SÖNDÜRMELİYİZ"

Seçimi kazandığımızda yürütme erki nasıl çalışacak? Yasama süreçleri istişareyle nasıl yürüyecek? Geçiş süreci Parlamenter Sistemin ruhuna uygun olmalı. Bu da teknik çalışma gerektiriyor. Yakıcı sorunları nasıl çözeceksiniz? Her partinin farklı çalışması var. Bunları bütünleştirmek güveni artırır. Siyasi, ekonomik, diplomatik etkileri ve derinleşen krizleri çözmek, zor küresel konjonktürde refahı artıracak özgürlüklerde, refahta hak ettiğimiz seviyeye ulaşmamızı sağlayacak adımlardan söz ediyoruz.

"22 ALANDA HEMEN İCRAATA HAZIRIZ"

Yangın çok büyük ve çok yaygın. Parlamenter sisteme geçerken yangının da söndürülmesi lazım. Buna hazırlıklı olmak lazım. Seçim sonrası ilk dakikadan itibaren herkes görevini bilsin istiyoruz. Bu yüzden 22 alanda hemen icraata başlamamızı sağlayacak çalışmaları tamamlıyoruz.

"32 BAŞLIK VAR"

Geçiş süresi ne kadar olacak? Geçişten sonra yeni bir seçim mi yapılacak, mevcut parlamentoyla mı devam edilecek? Çalışmalarımızda bunun gibi 32 ana başlık var.

"ADAY, SEÇİM SÜRECİ BAŞLAYINCA"

Son toplantıda aday isimleri üzerinden hiçbir değerlendirme olmadı. Seçim süreci başlayana kadar ortak aday konusunda adım atmayacağız. Nihai karar seçim takvimi belli olunca alınacak. Çalışmalar tamamlandıktan sonra aday belirlenecek.

"MASADA GERİLİM YOK"

Altı partinin genel başkanlarının birlikte çalışma iradesi çok yüksek. Masada hiçbir gerilim yaşamadık. Kamuoyunda yanlış anlaşılabilecek, altılı masanın güvenilirliğine zarar verecek şekilde hareket etmeme konusunda hemfikiriz. Aday konusunda sorulursa herkes aynı yanıtı versin istedik. Bundan sonra daha sık görüşeceğiz.

"ORTAK ADAY YAPACAKLARINI BİLMELİ"

Koalisyon kelimesi yıpranmış bir kelimedir. Bizimki koalisyon değil, biraz farklı. Anayasaya göre yürütme bir kişide olacak. Madem ortak aday önden tespit edilecek, o halde ortak adayın yapacaklarını bugünden belirlemek gerek. İstişare, müzakere ve mutabakatla… “Hükümet gidiyor, top yuvarlanıp ayağımıza gelecek” diye oturup beklemek doğru değil. İnsanlar, anlaşılmaz olan yerine eski ama bilineni tercih edebiliyor. İhtiyatlı olmamız lazım.

"AMAÇ, BÜYÜK RAKİBİ UYGUN BİR YERDE İNDİRMEK"

Ortak aday gibi ittifak meselesi, seçim iş birliği modeliteleri de (ortak liste meselesi) çalışmalar tamamlanınca, mutabakat oluştuğunda ve seçim takvimi yaklaşınca konuşulacak. Altı parti aynı zamanda rakip ama rakibin büyüğü öteki tarafta. Amaç o rakibi uygun bir yerde indirmek.

HÜKÜMETE İFLAS UYARISI

Hükümet varoluş mücadelesi veriyor. Bu yüzden ülkenin geleceğini hiç düşünmeden ipotek altına alacak adımlar atıyor. Seçimlere kadar yanlışlara devam eder, büyük bir yol kazasıyla ülkeyi iflas ettirip temerrüt çukuruna düşürürlerse işimiz zorlaşır. Otobüsü devirmemek lazım.