Alper Gezeravcı uzayda ne yapacak? İşte gerçekleştireceği 13 deney

Çeşitli bilim misyonlarını gerçekleştirmek için uzaya gönderilen Türk astronot, aralarında alglerden, propolise, kanserden, bağışıklık hücrelerine kadar literatüre katkı sağlayacak çalışmaların bulunduğu 13 deney yapacak.

Alper Gezeravcı uzayda ne yapacak? İşte gerçekleştireceği 13 deney - Sayfa 1

İşte Alper Gezeravcı'nın uzayda gerçekleştireceği 13 deney...

114
Alper Gezeravcı uzayda ne yapacak? İşte gerçekleştireceği 13 deney - Sayfa 2

1-uzMan: Uzay Görevlileri İçin Mikroalgal Yaşam Destek Ünitesi : Uzay görevlerinde, astronotların yaşam destek sistemleri kritik bir öneme sahiptir. Bu sistemler, astronotların atmosferi temizlemelerine, oksijen sağlamalarına ve karbondioksiti uzaklaştırmalarına yardımcı olur. Mikroalgal yaşam destek sistemi, bu ihtiyaçları karşılamak için önerilen bir çözümdür. Mikroalgalar, fotosentez yoluyla karbon dioksiti oksijene dönüştürebilen mikroskobik bitkilerdir. Bu özellikleri, uzay görevlerindeki yaşam destek sistemleri için potansiyel bir avantaj sağlar.

214
Alper Gezeravcı uzayda ne yapacak? İşte gerçekleştireceği 13 deney - Sayfa 3

2-OKSİJEN SATURASYONU: Oksijen saturasyonu, kandaki hemoglobin moleküllerinin oksijen ile doygunluğunu ölçen bir parametredir. Genellikle yüzde olarak ifade edilir ve sağlıklı bireylerde normalde %95 ila %100 arasında olmalıdır. Oksijen saturasyonu, solunum ve dolaşım sistemi sağlığını değerlendirmek, tedavi etkisini izlemek için önemlidir. Bu görev ile havanın oksijen seviyesini hesaplayarak düşük yer çekiminin sebep olduğu farklılıklar ve rahatsızlıkların tanımlanması hedeflenmektedir.

314
Alper Gezeravcı uzayda ne yapacak? İşte gerçekleştireceği 13 deney - Sayfa 4

3-gMETAL: gMETAL Katı fazdaki parçacıkların bir akışkan içindeki dinamiğine yerçekimsiz ortam etkisine denir. Uzayda, yerçekimi etkisi düşük olduğundan, maddeler ve malzemeler farklı şekillerde davranabilir. Örneğin, malzemelerin şekli ve özellikleri, yerçekimi olmadığı için daha farklı bir şekilde gelişebilir. Ayrıca, metallerin işlenmesi ve üretilmesi gibi endüstriyel süreçler, yerçekimsiz ortamlarda farklı zorluklarla karşılaşabilir. Bu görev ile katı-akışkan karşımlar yerçekimsiz ortamda gözlemlenecek.

414