Gündem
26 Ağu 2021 09:03 Son Güncelleme: 26 Ağu 2021 09:46

Almanya'yı karıştıran afiş: Atatürk'e büyük saygısızlık!

Almanya genel seçimleri için aşırı sağcı, Neo-Nazi AfD'den aday olan Marcel Goldhammer, Atatürk resimli afiş yapıp "Atatürk de AfD’ye oy verirdi" diye yazdı. Afişe tepki yağdı.

Almanya’da 26 Eylül'de yapılacak genel seçimler öncesi, Atatürk'ün ırkçı ve yabancı düşmanı parti olan AfD (Almanya için Alternatif) tarafından çirkin bir kampanyaya alet edilmesi büyük kriz çıkardı. Almanlar ve Türkler afişi tartışıyor.

Berlin'in Neukölln semtinden aday olan AfD'li partisinden Marcel Goldhammer, direkt olarak AfD'den meclise girmek için adaylığını koydu. Eski bir CDU'lu olan, “AfD'deki Yahudiler” isimli örgütün yönetiminde yer alan Goldhammer adına, “Atatürk de AfD'ye oy verirdi” yazılı bir seçim afiş çıktı ve bunun sosyal medyada yayılması sağlandı.

Afiş Ronald Glaeser adlı bir AfD’li tarafından dolaşıma sokulunca ortalık karıştı.

ATATÜRK DÜŞMANLARI DA SAHNEDE

Almanca ve Türkçe olan, Atatürk'le Goldhammer'in fotoğrafının kullanıldığı afişin paylaşıldığı fotoğrafla Ata’nın ırkçı olduğu izlenimi yaratılmaya çalışıldı. Fotoğrafın altında çok sayıda insan Atatürk’e hakaret etmeye başladı.

Sözcü'den Ali Gülen'in haberine göre, ırkçı partinin Atatürk'e saygısızlığını ve onu seçimlere alet etmesini eleştiren Türkler, AfD'nin bu tavrını destekleyen, Türklere ise ateş püskürüyor.

TÜRK TOPLUMUNDAN BÜYÜK TEPKİ

Alman ırkçı parti ile Atatürk düşmanı kesimlerin bir noktada buluşması, Atatürk'e “ırkçı, evet AfD'yi seçerdi” gibi yorumlar yapması Avrupa'daki Türkler'i ayağa kaldırdı.

Sosyal medyada, “Mustafa Kemal Atatürk hiçbir zaman ırkçı değildi” vurgusu yapıldı.

ALMANLAR NE DİYOR

AfD adayının afişini partili Ronald Glaeser, “Bu afiş için ne diyorsunuz? Batı yanlısı ve modern Araplar ile Türkler bizim için seçmen olabilir mi? Bunu eski Alman politikacıları da katarak genişletebiliriz” diyerek Almanlar'a sordu.

Almanlar'dan ise farklı cevaplar geldi. Bazı kullanıcılar, “İyi çalışıp vergisini ödeyen Türkler de, şu anki Alman iltica politikasına kızgın. Bence yaklaşım çok iyi” yorumunu yaparken, diğerleri ise, “Bence iyi bir kampanya, artık 12. Yüzyıldaki Alman derebeyliklerinde yaşamıyoruz. Partimizde göçmenleri de görüyoruz”, “Başka bir dilde böyle bir kampanya yapıldığına inanmak istemiyorum. Burası Almanya” ve “Atatürk olsa, SPD'yi seçerdi. Çünkü o ve kurduğu parti CHP, sosyal demokrattır” yorumları yapıldı.