Dünya
23 Şub 2024 14:58 Son Güncelleme: 23 Şub 2024 15:01

Almanya'da esrar kullanımı yasal olacak

Almanya'da sınırlı miktarda esrar ekimi ve tüketimine yani bir yasal düzenleme geliyor. Artık özel tüketim için en fazla üç bitki yetiştirmek ve 25 grama kadar esrar sahibi olmak yasallaşacak.

Almanya'da esrar tüketimi için yeni yasal düzenleme geliyor. Şansölye Olaf Scholz'un iktidardaki üç partili koalisyonunun sunduğu önerilere göre, özel tüketim için en fazla üç bitki yetiştirmek ve 25 grama kadar esrar sahibi olmak yasallaştırılacak.

Ayrıca ticari olmayan esrar üretimine, tamamı yetişkin olmak zorunda olan ve 500'den fazla üyesi olmayan esrar kulüplerinin üyeleri için izin verilecek. Yalnızca kulüp üyelerinin ürünleri tüketmesine izin verilecek. Esrar küçükler için yasa dışı kalacak ve genç yetişkinler için de oldukça kısıtlanacak. Okulların ve oyun alanlarının yakınında tüketmek ise yasa dışı olacak.

Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, yeni yasanın amacının uyuşturucuyla bağlantılı suçları çökertmek, ticaret miktarını azaltmak ve kullanıcı sayısını azaltmak olduğunu söyledi.

Lauterbach, "Bu kısıtlama gerekli çünkü esrar özellikle büyüyen beyne zarar veriyor. Kimse bu yasayı yanlış anlamamalı: Esrar tüketimi yasallaştırılıyor, ancak bu tehlikeli olmadığı anlamına gelmiyor" dedi.

MUHALEFET TEPKİLİ
Muhalefetteki muhafazakarlar ise yeni kurallara yetkililerin uygulayamayacağı kadar karmaşık olduğunu ve daha fazla tüketime yol açabileceğini belirterek karşı çıkıyorlar.

Hıristiyan Demokrat milletvekili Tino Sorge, "Koalisyon, çocukları ve gençleri korumak yerine uyuşturucu satıcısı gibi davranıyor" dedi.

Bazı uzmanlar, kendi esrarını yetiştirmek veya bir esrar kulübüne katılmak istemeyenlerin yine de uyuşturucuyu satın almayı tercih edebileceğinden, yeni düzenlemelerin ticari faaliyetleri artıracağından şüphe ediyor.

Yeni düzenleme ile beraber Almanya, uyuşturucunun eğlence amaçlı kullanımını yasallaştıran dokuzuncu ülke olacak. Pek çok ülkede ağrı kesici olarak tıbbi kullanımına izin veriliyor