Dünya
25 Oca 2023 10:40 Son Güncelleme: 25 Oca 2023 10:45

Almanya ABD’ye boyun eğdi! Tank krizinde yeni gelişme

Almanya, ABD'ye boyun eğdi, Leopar tanklarını Ukrayna'ya göndermeye karar verdi.

Amerikan yetkililerinin, Ukrayna’nın ve Polonya’nın aylardır baskı yaptığı Almanya, uzun süre Leopar 1 ve 2 tanklarının Ukrayna’ya gönderilmesine onay vermedi.

Almanya’nın ürettiği ve ihraç ettiği bu tanklar, Almanya onay vermedikçe diğer devletler tarafından da gönderilemiyordu.

Der Spiegel’in iddiasına göre, geçen hafta NATO Ramstein Hava Üssü’nde bir araya gelen NATO Savunma Bakanları, Ukrayna’ya tank sevkiyatını ele aldı.

Savaştan önce binden fazla tankı olan ve Rusya’ya karşı savaş sırasında batıdan 500 tank alan Ukrayna, tank stoklarını tükettiğini belirtti ve acilen modern tank talebinde bulundu.

Özellikle Polonya ve ABD Savunma Bakanları, Almanya’ya baskı yaptı. Ukrayna’ya, lojistik altyapısı Avrupa’da bulunan Leopar 2 muharebe tanklarının gönderilmesi ve diğer ülkelerin göndermesine izin verilmesi talep edildi.

Almanya ilk başta direndi ve “Önce ABD, kendi üretimi Abrams tankları göndersin” dedi. Ancak Der Spiegel’in haberine göre Almanya nihayetinde ABD’ye boyun eğdi.

Almanya, Leopar 2 tanklarını gönderen ilk ülke olacak ve devamında Avrupa Birliği devletleri Ukrayna’ya tank hibe edecek. 

Bilhassa İsveç ve Finlandiya’nın tank sevkiyatı yapacağı ve Finlandiya’nın elindeki Leopar 2 tanklarını göndereceği belirtildi.

NATO TANKLARI SORUNU
Sovyet ve Rus yapımı tanklar, daha hafif ve ebat olarak daha küçük. Rus tankları 40-45 ton arasında değişiyor. Sürat ve manevra kabiliyetine önem veren Rus tankları, NATO tanklarına kıyasla daha hafif zırhlar kullanıyor ancak tank muharebeleri için gerekli mühimmatları taşıyor.

Rus T-72 Tankı

NATO tankları ise zırh yapısına ve mühimmat kapasitesine önem veriyor. ABD yapımı M1 Abrams tanklar 55 ton, Alman Leopard tankları ise yaklaşık 62 ton ağırlığında. Rus tanklarına kıyasla zırhı daha kalın olan NATO tankları, tank savaşlarında hayatta kalmaya odaklanıyor. 

Ancak NATO tankları her ne kadar Ukrayna’nın ihtiyacı olan zırha ve çatışma kabiliyetine sahip olsa da, Ukrayna ordusu için altyapı sorunu mevcut.

Rus tankları daha hafif ve küçük olduğu için, Ukrayna’nın çekicileri NATO tanklarını taşıyamayacak kadar küçük. Raylı sistemde de tren vagonları, NATO tanklarının sığamayacağı bir ebatta. Dolayısıyla Ukrayna’ya NATO tankları göndermek, aynı zamanda lojistik bir altyapı kurmak anlamına geliyor.

Amerikalı yetkililer, bunun savaş zamanında oldukça zor olduğunun altını çiziyor.