Gündem
05 Ara 2020 10:45 Son Güncelleme: 05 Ara 2020 10:49

Alman Volkswagen'den Erdoğan'ı kızdıracak açıklama

Alman otomobil üreticisi Volkswagen'in CEO'su Herbert Diess, Türkiye'de kurulması planlanan fabrika projesinden vazgeçme nedenlerinden birisinin ülkedeki siyasi durum olduğunu ilk defa itiraf etti.

Alman ekonomi dergisi WirtschaftsWoche'e konuşan Diess, şirketin iş konseyinin siyasi nedenlerden dolayı Türkiye'de fabrika kurulmasına karşı olduğunu söyledi. Diess, şirket hissedarlarının da Türkiye'deki siyasi durumdan edişe duyduğunu aktardı.

"Türkiye, Avrupa'nın vazgeçebileceği bir ülke değil"

Euronews'in haberine göre; iş konseyinin desteği olmadan fabrika kurma projesini, yönetim kurulunda kabul ettiremeyeceklerini ifade eden ve bu karardan üzüntü duyduğu kaydeden Diess, "Ben orada fabrika açılması taraftarıydım ve hâlâ da öyleyim, Türkiye'de yeni fabrikayı açabilirdik ve orada koşulların düzelmesine katkımız olabilirdi. Türkiye jeo-stratejik açıdan Avrupa'nın vazgeçebileceği bir ülke değil" dedi.

Alman yönetici, "Ben AB ve Alman hükümeti ile Türkiye konusunda farklı düşünüyorum. Biz Türkiye'yi AB'ye entegre edip, bu ülkedeki gücümüzü artırma konusunda daha iyisini yapabilirdik" ifadesini kullandı.

Alman şirket, temmuz ayında fabrika kurmaktan vazgeçmişti

Volkswagen, temmuz ayında Manisa'ya kurulması planlanan fabrika projesinden vazgeçtiğini açıklamıştı. Şirket açıklamasında 1 milyar Euro yatırım ile kurulması planlanan projenin iptal edilmesine "Koronavirüs salgını nedeniyle yaşanan talep düşüklüğünü" gerekçe göstermişti.

Markanın Passat ve platform kardeşi Skoda Superb modellerinin üretilmesini de planladığı Manisa fabrikası, daha çok lojistik ve ucuz işgücü nedenleri ile ön plana çıkmıştı.