Gündem
28 Eyl 2015 15:47 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:54

Alman medyası soruyor: Güneydoğu'da saldıran silahlı gençler kim?

Türkiye'deki terör olayları Almanya gazetelerinde yorumlanıyor.

Türkiye’de terör saldırıları ve çatışmalar devam ederken yabancı medya, “Güneydoğu’da çok sayıda mahallede hendek ve barikatlar kuran, sokaklarda devriye gezip, saldırılar düzenleyen silahlı gençler kim?” gibi sorulara yanıt arıyor.

Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle, “Güneydoğu’da çok sayıda mahallede hendek ve barikatlar kuran, sokaklarda devriye gezip, saldırılar düzenleyen silahlı gençler kim, PKK’ya ve HDP’ye nasıl bakıyorlar?” sorusuyla girdiği haberinde  Alman Die Welt Gazetesinin Türkiye muhabirinin izlenimlerini ve değerlendirmelerini aktarıyor.

Bu çerçevede Eylül ayının ortasında Diyarbakır Sur ilçesi ve Cizre Nur mahallesinde yoğun çatışmalara ve oradaki silahlı gençlere dikkat çekilen haberde, “Peki kim bu militan gençlik? PKK ile emir-komuta ilişkisi içindeler mi?” sorusuna Die Welt  muhabirinin verdiği şu yanıt aktarılıyor:

“Birkaç haftadır yaşanan olaylar var. Bayramdan önce PKK'dan ateşkes ilan edileceği yönünde açıklama olmuştu, arkasından Şırnak'tan saldırı haberi geldi. Yine PKK yönetiminden nöbette olan karakollara saldırılmayacak, sivillere mutlaka dikkat edilecek açıklaması geldi. Birkaç gün sonra karakollara saldırılar gerçekleşti; Diyarbakır'da restoranda oturan polislere ateş açıldı, garson öldü. Benim gördüğüm kadarıyla ya bu açıklamalar hikaye ya da şehirlerdeki bu militan gençlik tarafından dikkate alınmıyor.”

Silahlı gençlerle yapılan görüşmelere yer verilen haberde gençler arasındaki “HDP nedenli hayalkırıklığından" söz ediliyor ve bu gençlerin  PKK yönetiminden gelen açıklamaları da çok da fazla dinlenmediği belirtiliyor.  Nitekim muhabir “Ağustos ayı başında Cemil Bayık'la görüşmüştüm Kandil'de. Bayık da ‘Bu gençler bazen bize de kafa tutuyorlar' demişti” diye anlatıyor.

Haberde  bölgede  HDP’ye destek meselesi de ele alınıyor. Die Welt muhabiri de “Benim gördüğüm kadarıyla siyasi görüşlerinden, kültürel eğilimlerinden öte, solcu Kürtler de dindar Kürtler de HDP'yi ‘bizim partimiz' şeklinde benimsemiş. Bu kolay kolay değişmez… HDP’nin barajı aşması tartışılmaz. Benim izlenimim, doğuda daha fazla oy bile toplayabilir” diyor.