Gündem
13 Mayıs 2016 12:05 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:31

Alman gazetesinden flaş Türkiye iddiası!

Türkiye ile AB arasındaki mülteci anlaşması Türklere vizesiz Avrupa nedeniyle tehlikede.

AB'nin Türk vatandaşlarına haziran sonuna kadar vize serbestisi tanıması, Terörle Mücadele Yasası nedeniyle tıkandı.

AB Bakanı Volkan Bozkır, Türkiye'nin varılan anlaşma doğrultusunda 72 beklentiyi karşıladığını belirterek, "Gerekirse vizelerin kalkmaması pahasına Terörle Mücadele Yasası değişmeyecek" açıklaması yaptı.

Ankara'nın bu sert açıklaması sonrası Avrupa Birliği yeni bir strateji belirlemek için dün Almanya'nın başkenti Berlin'de mini zirve yaptı.

NTV'de yer alan habere göre; Mini zirveye Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz katıldı.

Alman Bild gazetesi Berlin'deki mini zirveyi "Büyük Türkiye Pokeri" başlığıyla okuyucularına duyurdu.

Haberde AB liderlerinin Türkiye ile varılan mülteci anlaşmasında yeni bir strateji üzerinde uzlaştıkları iddia edildi. Türklere "vizesiz Avrupa" için Ankara'nın 5 kriteri yerine getirmesi konusunda ısrar edilecek. Söz konusu kriterler yerine getirilmezse, vize serbestisi verilmeyecek.

Alman hükümetine yakın kaynaklar, AB'nin vize serbestisi konusunda Türkiye'ye karşı pozisyonunu koruyacağını iddia etti.

"5 KRİTER YERİNE GETİRİLMEDİ" İDDİASI

Türkiye ile AB arasında yapılan mülteci anlaşmasına göre vize serbestisi için toplam 72 kriterin yerine getirilmesi gerekiyor.

Avrupa Birliği, Ankara'nın 5 kriterde henüz standartları sağlamadığını iddia etti. Avrupa Birliği, Terörle Mücadele Yasası'nın Avrupa standartlarıyla uyumlu hale getirilmesini talep ediyor.

Türkiye'nin yerine getirmediği iddia edilen bir diğer kriter ise yolsuzlukla mücadele. AB bu alanda Avrupa Konseyi Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu (GRECO) tarafından Türkiye değerlendirme raporlarında ifade edilen eksiklerin yerine getirilmesini istiyor.

AB'nin vize serbestisi karşılığında talep ettiği kriterlerden biri de Europol ile Operasyonel İşbirliği Anlaşması'nın uygulanmasını talep etmesi.

Europol kriterini tamamlayıcı olarak da, her alanda AB standartlarında bir kişisel verilerin korunması mevzuatı talep ediliyor.