Gündem
27 Ağu 2011 19:43 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:44

ALİ KOÇ'TAN ŞAŞIRTAN AÇIKLAMA! ''BANK ASYA İÇİN TALEBİMİZ OLMADI!''

Fenerbahçe yönetimi Nihat Özdemir'in istifasını kabul etmedi... Ali Koç'tan gelen açıklama ise kafaları karıştırdı..

Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı Ali Koç, “Fenerbahçe Spor Kulübü’nün ’Bank Asya 1. Lig’e bizi düşürün’ gibi bir talebi ve isteği olmadı ve olmayacaktır” dedi.

Asbaşkan Ali Koç, kulüp yönetim kurulunun öğle saatlerinde yaptığı olağanüstü toplantısının ardından, kulüp avukatıyla birlikte Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı içinde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Açıklamasında ağırlıklı olarak Türkiye Futbol Federasyonu’nun bugün yaptığı basın açıklamasına eleştiriler getiren Ali Koç, “Fenerbahçe Spor Kulübü’nün ’Bank Asya 1. Lig’e bizi düşürün’ gibi bir talebi ve isteği olmadı ve olmayacaktır” dedi.

Futbolda yürütülen şike ve teşvik iddialarına yönelik soruşturma sürecinde sezon içinde ligden düşme kararı verilmesi halinde iki sezon birden kaybedeceklerinin altını çizen Ali Koç, bu süreçte en akılcı uygulamanın kendilerinin daha sezon başlamadan tedbirli olarak ligden düşürülmesi olacağını düşündüklerini, böylelikle sadece bir sezon kaybedileceğini vurguladı.

Yaşanan krizi Türkiye Futbol Federasyonu’nun iyi yönetemediğini savunan Ali Koç, bu nedenle devletin duruma el koyması gerektiğini dile getirdi.

Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı Ali Koç, Türkiye Futbol Federasyonu’ndan (TFF), “Bizi Bank Asya 1. Lig’e düşürün” diye bir taleplerinin olmadığını, Avrupa nezdinde kendilerini suçlu gören, marka değerine zarar verileceğini düşünen federasyonun, Türkiye’deki Süper Lig’in marka değerine zarar vermemek adına bu kararı almasının doğru olduğunu kendilerine aktardıklarını söyledi.

Ali Koç, Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı’nda yapılan olağanüstü yönetim kurulu toplantısı sonrası saha kenarında, kulüp avukatı Emin Bozkurt ile birlikte basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. TFF’nin bugün olağanüstü toplanarak, Fenerbahçe ile ilgili açıklamalar yaptığını anlatan Koç, şöyle devam etti:

“Bu açıklamalar tam da gerçekleri yansıtmıyor. Fenerbahçe Yönetim Kurulu, takımı, teknik direktörü, taraftarı, camiası, kenetlenmiş, dik durmaya çalışmış, ancak bizlere reva görülen muameleler sonunda patlama noktasına gelmiştir. Aklıselim davranmayı, saygılı davranmayı, bağırıp çağırmadan sessiz bir şekilde ilgililerle görüşüp, en iyi sonucu almaya, kulübümüzün çıkarlarını korumaya çalıştık. Gördük ki bağırıp çağırmadan, mesaj vermeden çıkarlarımızı korumak da güç. Bank Asya olayı ifade ediliyor. Fenerbahçe Spor Kulübü’nün ’Bank Asya 1. Lig’e bizi düşürün’ gibi bir talebi ve isteği olmadı ve olmayacaktır.”


“TFF’NİN KARARI ALMASININ DOĞRU OLACAĞINI SÖYLEDİK”


Ali Koç, Bank Asya 1. Lig’in herkes için daha doğru bir yol olduğunu daha önce söylediklerini belirterek, “TFF, UEFA nezdinde yapılan baskı ve şantaj karşısında dik duramamış, bu baskı çerçevesinde Fenerbahçe Şampiyonlar Ligi’nden ’sıfır tolerans’ prensibi içinde men edilmiştir. Avrupa nezdinde bizi suçlu gören, marka değerine zarar vereceğimizi düşünen federasyonun, Türkiye’deki Süper Lig’in marka değerine zarar vermemek adına bu kararı almasının doğru olduğunu kendilerine aktardık” ifadelerini kullandı.

“DEVLETİMİZDEN YARDIM İSTİYORUZ”


Federasyonun aslında 3 kişiyle yönetildiğini iddia eden Ali Koç, şunları söyledi:

“Biraz şark kurnazlığı yapılıyor. Kulübümüz, camiamız, taraftarımız için en hayırlı yolun bu olduğunu söyledik. Bütün bunlara rağmen hiç çekinmeden böyle bir yazı yazmaları abesle iştigaldir. Hala buna rağmen bu yazıyı yazıyorsan, ciddi değildir. Bu federasyon, bunu yapmakla çok yanlış yaptı, Fenerbahçe’yi bir kez daha karşısına aldı.

Devletimizden yardım istiyoruz. Yanlış anlamayın, finansal yardım istemiyoruz. Burada karmaşık bir durum var, bu federasyon bunu çözemeyecek, lütfen devletimiz gelsin ve aklıselim karar verebilmek için yardımcı olsun.”

“HER GÜN ÖLMEKTENSE BİR GÜN ÖLMEYİ TERCİH EDERİZ”


Federasyona, “Biz suçsuzluğumuza ne kadar inanırsak inanalım, hiçbir savunma yapmadan sizler bizi suçlu görmüşünüz, yargılamışsınız. Bu saatten sonra ağzımızla kuş tutsak sizin gözünüzde sıkıntılı bir durumdayız” dediklerini aktaran Koç, şöyle devam etti:

“Dolayısıyla iki sezon kaybetmektense ’Bu sezon oynayalım, sonra biz size ceza verelim, sonra alt lige düşürelim’ demek Fenerbahçe’nin iki sezon kaybetmesi demektir. Şampiyon olmamız halinde Avrupa’ya gidip gitmeyeceğimiz de belli değil. Şampiyon olursak ne olacak belli değil. ’Her gün ölmektense bir gün ölmeyi tercih ederiz’ dedik. Bütün bir sezonu ’karar çıktı, çıkacak’ diye yaşamaktansa, onurumuzla Bank Asya’da mücadele etmenin bizim için daha iyi olacağını düşündük. Kısacası iki sezon kaybetmek istemiyoruz.”

Bunun şirketin değeri açısından da çok önemli olduğunu kaydeden Koç, “Çünkü bu şekilde Fenerbahçe bir sezonla bu işi geride bırakacak ve cezasını uluslararası ve ulusal arenada çekmiş olacak. Öte yandan hisse değerimiz bütün sezon manipülasyona açık kalacak gibi duruyor. Yaşatılanlar ve yaşananlar çerçevesinde Fenerbahçe taraftarının da toplumsal açıdan baktığınız zaman, lig maçlarının nasıl cereyan edeceğini, bizim nasıl bu konularda hakim olacağımıza emin olamadığımız için de böyle bir ricada bulunma ihtiyacı duyduk” ifadelerini kullandı.


FEDERASYONA TEPKİ


Futbol Federasyonu’nun, Fenerbahçe Kulübü tarafından yazı yazılmadığı iddiasında bulunduğunu dile getiren Ali Koç, “Ya bizim çıkışımızın, taleplerimizin boş olduğunu düşünüyorlar, ya da kuralları bilmediğimizi düşünüyorlar. Talepte bulunmadığımızı söylüyorlar. Bunlar gerçek dışı. Biz kendilerini ziyaret ettiğimizde böyle bir talepte bulunmamazın pek çok nedenden dolayı mümkün olamayacağını, talebimizin onlar tarafından yerine getirilmesinin tek çözüm olduğunu kendilerine anlattık. Buna rağmen yazı yazmadılar diye açıklamaları yanlış” şeklinde konuştu.


“TEDBİRLİ OLARAK BANK ASYA 1. LİG’E GÖNDERİN DEDİK”


Federasyonda başkan yardımcılarıyla görüştüklerini aktaran Koç, şöyle konuştu:

“Ricamızı sunduk ve yazı yazamayacağımızı söyledik. Tedbirli olarak bizi Bank Asya’ya göndermelerinin tek çıkış yolu olduğunu ifade ettik. Fenerbahçe’nin inisiyatifinde, ligden çekilme olabilir. Çekilmeye yönetim kurulunun hakkı yoktur, genel kurula gitmek gerekiyor. Bu da en az 20 gün sürüyor ve ligler başlamış olacak. Bu da iki sezon kaybetmeye neden oluyor. İkinci bir durum da lig başladıktan sonra maçlara çıkmamaktı. Bu da mümkün değil. Yine iki sezon kaybetmek oluyor.”

Federasyona, “Bizi koruyamadınız, Türk futbolunu koruyamadınız, bari bu camiaya saygı duyun ve onurumuzla mücadele etmemiz için gerekli hamleleri yapın” dediklerini belirten Koç, “Bu da nedir? Tedbirli olarak Bank Asya’ya düşürülmemiz. Bunu en nazik, en net, en etik kurallar içinde anlattık. Bizim amacımız federasyon üst düzey yetkililerinin karar vermesiydi. Bugün yaptıkları olağanüstü toplantı bizi hayretlere düşürdü. Madem yazılı açıklama yoksa neden olağanüstü toplandılar?” şeklinde konuştu.

UEFA’nın internet sitesinde, Fenerbahçe’nin şikeye karıştığı için men edildiğinin yazıldığını anlatan Ali Koç, “Doğru ibare şikeye karıştığı iddia edildiği için men edildiği yazılmalıydı. UEFA ile temasa geçtik ve düzeltilmesini istedik. UEFA, ’TFF’den böyle bir yazı geldi aynen bu şekilde değiştiremeyiz’ dedi. Bu yazıyı da istedik” dedi.


TRABZONSPOR KONUSU


Trabzonspor konusunun da federasyonda çok büyük bir sürpriz olduğunu ifade eden Koç, “Olabilir, samimiyetlerine inanmak istiyoruz. Aynı gün Trabzonspor’un gideceğini öğrenince, federasyonun tepkili olduğu izlenimi doğdu bizde. Böyle bir şey olunca ertesi gün TFF yazı yazar, ’Bu nereden çıktı, sıfır tolerans diyorsunuz ama bu kulüp de soruşturma kapsamında’ derdi. İnşallah Trabzonspor en layıkıyla ülkemizi temsil eder. Gönülden istiyorum ama federasyon için sürpriz ise ben federasyon başkanı olsam bas bas bağırıyordum. Bu da gerçekleşmedi” şeklinde konuştu.


“FİNANSAL AÇIDAN DA ETKİLENDİK”


Ali Koç, tüm bu sürecin Fenerbahçe’yi finansal açıdan da etkilediğini kaydederek, hisselerin 72 dolardan 36 dolara kadar düştüğünü söyledi.

Bunu aşacaklarına gönülden inandıklarını dile getiren Koç, şöyle devam etti:

“Taraftarımızın inanılmaz sahiplenmesi var. Taraftarımızdan rica ediyoruz. Hukuk çerçevesinde tepkilerinizi gösterin. Söylemek kolay ama yapmak zor. Yapılanların milyonlarca Fenerbahçelinin onurunu kırdığını anlamayamadı insanlar. Taraftar kulübüne sahip çıktı. Taraftar kart kampanyasına başladık. Hedefimiz 1 milyon. Dün itibariyle 218 bin olan taraftar kart sayısı bugün 250 bine gelmiştir. Bu sene taraftarın desteğini gerçekleştirmek için kombineye açmadığımız Migros tribünün bir kısımını da kombineye açacağız.”


AVUKAT BOZKURT: “ULUSLARARASI ALANDA YALNIZ BIRAKILDIK”


Ali Koç ile birlikte basın açıklaması yapan kulüp avukatı Emin Bozkurt ise federasyon yetkilileri ile yaptıkları toplantıyı basın mensuplarına aktardı.

Federasyondaki toplantıda kendilerinden iki yoldan birini seçmelerinin talep edildiğini aktaran Bozkurt, şöyle konuştu:

“İlki, kulüpten federasyona dilekçe yazılarak, bir alt lige indirme yönünde talep gelmesini istediler; reddettik. İkinci olarak da kulüp tarafından dilekçeyle, ’Şike ile ilgili süreçte yoruldum. Elinizdeki bilgiler ışığında ve fakat yargılamaya esas olmamak üzere kararınızı verin’ şeklinde talepte bulundular. Bunu da kabul etmedik. İkisinde de kulübün birden fazla lig kaybı durumu söz konusuydu. Bunu kabul etmek mümkün değildi.”

Bozkurt, kendi önerileri hakkında ise “Önerimiz şuydu; eğer Fenerbahçe’nin mahkum olduğuna eminlerse, kulübü bir alt lige tedbirli olarak düşürebilirlerdi. Yarın öbür gün kulüp aleyhine haksız bir karar verseler dahi Fenerbahçe pratikte bir sezon kaybedecekti. Ancak federasyon bugünkü açıklamasıyla önerimizi kabul etmemiştir” diye konuştu.

Bozkurt, sözlerini şöyle tamamladı:

“Şampiyonlar Ligi’nden men edilmemiz bir cezadır dedik. Bu ceza UEFA nezdinde cezamızı çektiğimiz anlamına gelmelidir. ’Lütfen UEFA’ya başvurun ve cezamızın sadece bu sezon Şampiyonlar Ligi’nden men olarak sınırlı kalacağına dair taahhütname alın’ dedik. Olumlu dönüşleri olmadı. Federasyonun bu yaklaşımından dolayı uluslararası alanda yalnız bırakıldığımızı düşünüyorum.”

NİHAT ÖZDEMİR’İN İSTİFASI KABUL EDİLMEDİ

Fenerbahçe Yönetim Kurulu, TFF’nin Fenerbahçe’yi Şampiyonlar Ligi’ne göndermeme kararı almasının ardından yönetim kurulundaki görevlerinden ve yönetim kurulundan istifa eden başkanvekili Nihat Özdemir’in istifasını kabul etmedi..