Röportaj
11 Mayıs 2008 09:21 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 13:05

ALİ KIRCA ONLARA YAPTIKLARI İŞ YÜZÜNDEN CO- ANCHOR ADINI VERDİ!... KİMDİR BU CO-ANCHOR'LAR?...

Haftanın altı günü haberlerin yapım aşamasında da çalışıyorlar. Günde yaklaşık 12 saat haberin içindeler. Tabii her hafta sonu aralarında bir rekabet de yaşanıyor.







Deniz Arman, Metin Kayıhan, Murat Çelik, Şebnem Sunar Küçük ve Korcan Karar... Hepsi hafta sonu televizyon haberlerinin yıldızları. Mehmet Ali Birand, Uğur Dündar, Ali Kırca, Fatih Altaylı ve Mehmet Barlas gibi Türkiye´nin en güçlü beş anchorman´inin yerine hafta sonunda ve tatil günlerinde ana haber bülteni sunuyorlar. Ali Kırca, yaptıkları işe bakarak onlara co-anchor adını vermiş. Yani onlar anchorman´lerinin yardımcı pilotları.

Üstelik tek işleri haber sunmak değil. Haftanın altı günü haberlerin yapım aşamasında da çalışıyorlar. Günde yaklaşık 12 saat haberin içindeler. Tabii her hafta sonu aralarında bir rekabet de yaşanıyor. Kendi haberlerini sunarken önlerindeki ekranlardan rakiplerinin sundukları haberleri de mimiklerine kadar dakika dakika takip ediyorlar. Fakat bu beş co-anchorman de özel hayatlarında birbirleriyle çok iyi anlaşıyor. İşte Türk televizyonlarının co-anchorları.

DENİZ ARMAN (47) Kanal D

Dünyanın en yakışıklı adamı olmamız gerekmiyor

/_np/7350/5547350.jpg
1985´te Milliyet´te muhabirliğe başladı. 1992´de Show TV´ye geçti. 1996´da Star´da yayına üç saat kala sunucu istifa edince, yayın yönetmeni Ufuk Güldemir haber bültenini sunması için onu seçti. Böylece ilk kez anchorman oldu. Şimdi Kanal D´de haber yayın yönetmeni, hafta sonu ve tatil dönemlerinde Mehmet Ali Birand´ın yerine ana haber bültenini sunuyor.

Hafta sonları haber sunmanın zorluklarından biri haber merkezinde çalışan sayısının üçte bire inmesi. Ama ben ekrana bültenimi avucumun içi gibi bilerek çıkıyorum. Bir sürü kanalda yakışıklı erkekler ve güzel kadınlar var. Çoğu kulaklık veya prompter olmadan haber sunamaz. Ben ise televizyon habercisiyim. Mesleğimi sorarsanız gazeteciyim derim. Zaten co-anchor´lık diye bir meslek de yok. Haberi, sanki dost meclisinde konuşuyormuşum gibi sunuyorum. Çok hızlı konuştuğumu söyleyenler çıkabilir ama sonuçta televizyon habercisiyim, sesim şöyle böyle çıkmalı diye özel bir çaba içine giremem.

Burada öyle yoğun bir tempo var ki anltamam: Örneğin makyajım son 30 saniyede yapılıyor, bu ortamda dil sürçmesi de olabilir tabii. Mehmet Ali Birand ile sunuş tarzımız benzemiyor. Haber sunanların fiziksel açıdan belli niteliklere sahip olması gerekiyor ama dünyanın en yakışıklı adamları da değiliz. Nitekim Türkiye´de fiziği iyi kişiler de haber sundu ama tutmadı.

KORCAN KARAR (46) Show TV

Ekrana ustamı taklit etmek için çıkmıyorum

/_np/7351/5547351.jpg
Gazeteciliğe 1981´de İzmir´de Yeni Asır gazetesinde başladı. 2001´de ATV haber yayın koordinatörü oldu. 2005´te, Genel Yayın Müdürü Yılmaz Özdil´in tavsiyesi ve Ali Kırca´nın onayıyla haber sunmaya başladı. O zamandan beri de hep Ali Kırca ile çalıştı. Şu anda Show Haber´de hafta sonları ve tatil günleri Ali Kırca´nın yerine ana haber bültenini sunuyor. Ayrıca Show Haber yayın koordinatörü.

Bu göreve seçilmemde Türkçe´yi düzgün ve net konuşmamın, haberi bilmemin etkisi bulunduğunu düşünüyorum. İkinci anchor olmakla ilgili