Medya
08 Eki 2020 15:39 Son Güncelleme: 08 Eki 2020 15:44

Ali Eyüboğlu çifte standarta dikkat çekti : Avrupa yapınca 'denetim', Türkiye yapınca 'sansür'

Milliyet yazarı Ali Eyüboğlu, sosyal medya yasasına yönelik tepkileri eleştirdi.

Milliyet gazetesi yazarı Ali Eyüboğlu, 1 Ekim 2020'de yürürlüğe giren sosyal medya yasasına ilişkin olumsuz tepkileri eleştirdi. "Sosyal medya başıboş bırakılacak bir mecra değil, diyerek İngiltere, Almanya, Fransa, İspanya gibi Avrupa’nın önde gelen ülkeleri internet tabanlı yayınlara denetim için yasa çıkarırken sorun yok, Türkiye yapınca ‘sansür’..." diyen Eyüboğlu, şunları kaydetti:

BAYRAM EDENLER VAR

Türkiye, internet tabanlı yayın yapan kuruluşları denetim altına almak için kanun çıkardı. Denetimi yapacak Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), bu amaçla bir yönetmelik yayınladı.

Halen Türkiye’de internet üzerinden abonelerine ulaşan şirketlerden Instagram’ın da sahibi olan Facebook ve Twitter’ın bu karara uymayacağına dair haberlere ‘bayram’ edenler var.

AVRUPA YAPINCA 'DENETİM', TÜRKİYE YAPINCA 'SANSÜR'

Bu şirketler Türkiye’de temsilcilik açınca yayınlarını denetime açmanın ötesinde vergi mükellefi de olacak. Ülkemizden yılda 800 milyon dolar kazanmalarına rağmen bir kuruş vergi ödemeyen Facebook, Tiktok ve Twitter’ın, T.C. ve yasalarını hiçe saymasını destekleyenler arasında, “AKP gitsin de sonra ödesinler” diye yazanlar bile var. Neymiş? “Bu yasanın çıkma amacı, vergi toplamak değil, internet tabanlı yayınlara sansür”müş? “Sosyal medya başıboş bırakılacak bir mecra değil” diyerek İngiltere, Almanya, Fransa, İspanya gibi Avrupa’nın önde gelen ülkeleri internet tabanlı yayınlara denetim için yasa çıkarırken sorun yok, Türkiye yapınca ‘sansür’... Bir kere Anayasamıza göre ‘sansür’ yasak. Aynı şeyi Avrupalı yapınca ‘denetim’, Türk yapınca ‘sansür’ demek, çifte standart değil de nedir? Facebook, Youtube ve Twitter’ı yönetenlerin, kendilerini dünyanın yeni süper güçleri sayıp, devletler ve kanunlar üstü görmeleri, demokrat ve hümanist her insanın karşı olması gereken bir durumdu.