Kültür Sanat
09 Kas 2023 12:55 Son Güncelleme: 09 Kas 2023 13:02

Ali Dağlar sahadaki tecrübesini akademi dünyasına taşıdı! Polis-adliye muhabirliğinin kitabını yazdı

Deneyimli gazeteci Ali Dağlar, sahadaki mesleki tecrübesini akademi dünyasına taşıdı ve polis-adliye muhabirliğinin kitabını yazdı. Ali Dağlar’ın ‘Yeni Medya Ortamında Polis-Adliye Muhabirliği’ başlıklı kitabı raflardaki yerini aldı.

Hürriyet gazetesinde 27 yıl adliye muhabiri ve uzman yargı muhabiri olarak çalışan, sürekli sarı basın kartı sahibi Ali Dağlar, sahadaki mesleki tecrübesini akademi dünyasına taşıdı.

Marmara Üniversitesi’nde lisans ve yüksek lisans eğitiminin ardından İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde doktora eğitimini bu yılın başında başarıyla tamamlayan Ali Dağlar’ın doktora tezinin konusu da Hürriyet gazetesinin sahiplik yapısındaki el değiştirmeler ve anaakım medyanın sonu tartışmaları oldu. Doktora eğitimi süreci ve sonrasında akademik dergi ve kitaplarda makaleleri yayımlanan Dağlar, gazetecilik mesleğinin ana kulvarlarından biri olan polis-adliye muhabirliğinin yeni medya ortamında nasıl icra edileceğine dair bir akademik çalışmaya imza attı.

DÖRDÜNCÜ ÇALIŞMASINI YAYIMLADI

Ali Dağlar’ın “Yeni Medya Ortamında Polis-Adliye Muhabirliği” başlıklı kitabı bu hafta yayınlandı. Kitap akademik bir üslupla kaleme alınmasıyla birlikte yeni medya ortamında polis-adliye muhabirliği yapan gazetecilere rehber olma niteliği taşıyor. Kitap, Dağlar’ın Hürriyet’te çalıştığı dönemde yayınlanan “Ordunun Dayanılmaz Ağırlığı Basının Dayanılmaz Hafifliği”, “Operasyon Adı AĞA 01; İsmailağa Cemaatinden Gülen Cemaatine Uzanan Bir Davanın Perde Arkası” ve “Rahip Cinayetleri” başlıklı araştırma kitaplarının ardından yayımlanan dördüncü çalışması oldu.

Kitabın içeriğine dair arka sayfasında özetle şöyle deniliyor:

“Gazeteciliğin gelişerek uzmanlık kollarına ayrıldığı süreçte polis-adliye muhabirliği yazılı basının ana gövdesini oluşturan haberler nedeniyle, bir anlamda gazetecilikle özdeşleşmiştir. Haber yazmanın tekniği ve kuralları ‘olay gazeteciliği’ ifadesiyle genelleyebileceğimiz polisiye ve adli haberler esas alınarak formüle edilmektedir. Polis-adliye muhabirliği gazeteciliğin ilk basamağı, temel uzmanlık alanıdır. Geleneksel basında (yazılı basın, radyo ve TV’ler) polis-adliye muhabirliği daha çok sahada, olayların sıcak takibine dayalı gerçekleştirilmekteydi. Geleneksel basının teknolojik gelişmelerle internet basınına, oradan dijitalleşmeye evrilmesiyle (Yeni Medya) birlikte hala habercilikte önemli ağırlığını koruyan polis-adliye muhabirliği ve haberciliği de dönüşüme uğramıştır. Bu kitapta polis-adliye muhabirliği kavramsal, tarihsel ve kuramsal boyutlarıyla ele alınmış, geleneksel medya polis-adliye muhabirliğinin yeni medya ortamında değişen ve dönüşen gazetecilik yapma biçimleri araştırılmıştır. Polis-adliye muhabirliğinin tarihsel arka planı, Türk basını içindeki yeri, gelişimi ve yeni medya ortamındaki dönüşümünün incelendiği kitap bu kapsamıyla alanında bir ilk çalışma, yazılı, internet, dijital gazetecilik uygulamalarında yol gösterici bir rehber niteliğindedir.”

 

Halen bir üniversitede akademisyen olarak ders veren Ali Dağlar, Medyaradar’a kitapla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

“Sahadaki tecrübemi akademik dünyada gazeteci adaylarına aktarmayı amaçladım. Hürriyet gazetesinde geçen kesintisiz 27 yılın ardından internet medyasında da bir süre kalem oynatmış biri olarak polis-adliye muhabirlerinin yeni medya ortamlarında habere ulaşma, çerçeveleme ve sunma biçimlerindeki değişimleri inceledim. Gazeteciliğin çok önemli bir dalı üzerine rehber niteliğinde bir çalışma ortaya koymaya çalıştım. Polis-adliye haberciliği, gazetecilik var olduğu sürece mesleğin ana faaliyet alanı özelliğini koruyacak ama tabii güncellenerek. Dijitalleşmenin mesleğin icrasında sağladığı kolaylıkların yanı sıra devasa bilgi kirliliği ortamında mesleki etiğin de maksimum düzeyde gözetilmesi şartıyla tabii.”

 

ALİ DAĞLAR KİMDİR?

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. Hürriyet gazetesinde kesintisiz olarak 27 yıl adliye muhabiri ve uzman yargı muhabiri olarak çalıştı. Daha çok özel haber dosyaları hazırladı. Araştırmaları gazetecilik örgütleri tarafından ödüllendirildi. Bu süreçte araştırmaları üç ayrı kitap halinde yayınlandı. Yüksek lisansını aynı üniversitede yaptı. İkinci üniversite olarak Adalet Yüksek Okulu’nu bitirdi. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde doktora eğitimini tamamladı. Çeşitli ulusal ve uluslararası hakemli dergilerde makaleleri yayımlanmıştır. Halen bir vakıf üniversitesinde, iletişim alanında ders vermektedir. Medya alanında resmi adli bilirkişilik yapmaktadır. 212 sayılı yasa uyarınca emekli gazetecidir. Sürekli sarı basın kartı sahibidir. TGC ve ÇGD üyesidir.