Gündem
12 Ağu 2010 04:14 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:32

ALEVİLER TRT'DEN ŞİKAYETÇİ OLDU

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Ali Balkız, TRT'nin Ramazan yayınlarından neden şikayetçi oldu?

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Ali Balkız, kamu yayıncılığını yurttaşlara eşit mesafede kalarak taşıması beklenen TRT’nin sadece Alevilerle değil, demokrat ve laik tüm yurttaşlarıyla sorunu bulunduğunu söyledi.
Balkız, "Güya laik bir devletin laik olması gereken bir kurumu" olarak TRT’nin, yeni yönetimiyle birlikte yedi kanalıyla Diyanetin ve tarikatların sesi haline geldiğini savundu:
"Hiç olmayacak programlarda ve zamanlarda, çizgi filmler dahil, dini duygulara, dinsel dünyaya bir şekilde atıfta bulunuluyor, anımsatılıyor. İnsanlar hangi inancı seçeceklerini, onu nasıl yaşayacaklarını kendi öğreti ve vicdanlarıyla bilir. Bunu üç dakikada bir, beş-altı koldan insanlara anımsatmak kadar ne bıktırıcı bir şey olabilir, ne de işgüzarlık.

"Halkın bilgilenme hakkı ve laikliğe saygılı ve tarafsız olması gereken bir kurumun takınacağı bir tavır bu değildir."

"Dinen de caiz değil"

Son yıllarda bu yöndeki şikâyetlerini TRT yetkililerine aktarma durumu olmadığını belirten Balkız, geçtiğimiz yıllarda Alevilerin Muharrem Orucu geldiğinde "Bu ülkenin 20 milyon yurttaşının Muharrem ayı geldi, bunu hiç hatırlıyor musunuz?" şeklinde TRT’ye sorular yönelttiklerini ancak bunlara yanıt alamadıklarını söyledi.

Hükümetin "Alevi açılımı" çerçevesinde Muharrem ayı geldiğinde "gönül alma babında" bir iki yayını olduğunu ve Cemevlerinde canlı yayını yapılmasını anımsatan Balkız, "Kaldı ki, o da bizim çok istediğimiz bir şey değil. İnanmak, inananla inanılan arasında çok hoş ve özel bir alandır. Doğru değildir. Bunun bir gösterisi, propaganda, insanlarının dinsel duygularını nasıl yaşayacaklarını ekranlara yansıması, dinen de caiz değil. (Öyle bir cümleyi de biz kuralım, hep onlar kuracak değil ya’!)"

"İnançlara, kültürlere, dinlere eşit mesafe gerekli"

Balkız, TRT’nin bütün inançlara, kültürlere, dinlere, eşit mesafede olmak koşuluyla inanmayanların, oruç tutmayanların duygularını da nazara alarak tarafsızlık ilkesi çerçevesinde, yurttaşlara bir anımsatmak anlamıyla yayın yapabileceğini belirtti.

TRT1 kanalının hafta içi yayınında "ramazan" konulu bazı programları şöyle:

Saat 9.00: Anadolu’da oruç mevsimi

Saat 10.35: Güzel Sözler

Saat 11.55: Ramazan Güzeldir

Saat 12.30: Ramazan Gezgini

Saat 12.55:Sahur Bereketi

Saat 14.55 Sahur Bereketi

Saat 03.00: Sahur Bereketi

Saat 05.00: Hasbihal

Saat 00.40: Anadolu’da oruç mevsimi (tekrar)

Saat 22.00: Metin Şentürk’le Ramazan Gecesi

Saat 18.00: On bir ayın sultanı

Saat 20.55: Sufi kripler

Saat 17.25: Ramazan Gezgini

(Bianet)

ETİKETLER
#TRT #alevi #ramazan