Gündem
27 Eyl 2011 16:24 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:50

AL JAZEERA'NIN 2. ADAMI NUH YILMAZ'A ŞOK SUÇLAMA!

İstanbul Lisesi'ne 181'inci öğrencinin mevzuata aykırı naklen kaydını yapan okul müdürü Sakin Öner okulun internet sitesinde yaşadıklarını anlattı.

Türkiye’nin asırlık liselerinden İstanbul Lisesi’nde 180 kişilik kontenjanın dolmasının ardından yapılan kayıt tartışması büyüyor.

İstanbul Lisesi Müdürü ‘Bu öğrenciyi kaydet’ baskısını itiraf etti

İstanbul Lisesi’ne 181’inci öğrencinin mevzuata aykırı naklen kaydını yapan okul müdürü Sakin Öner okulun internet sitesinde yaşadıklarını anlattı:

“40 yıllık kariyerimi riske ederek, birçok müdürün yapamayacağı resmi emre iki defa uymayan da benim. Sorun ayrılmamla çözülecekse bir gün bile görevde durmam”

Türkiye’nin asırlık liselerinden İstanbul Lisesi’nde 180 kişilik kontenjanın dolmasının ardından yapılan kayıt tartışması büyüyor. Lisenin okul aile birliği, geçtiğimiz Cuma günü bir eylem gerçekleştirerek, ABD’den dönen Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Washington eski koordinatörü ve gazeteci Nuh Yılmaz’ın kızı Z.’nin, okula hem yönetmeliğe aykırı olarak, hem de kontenjanların dolmasına rağmen kaydedildiğini belirtti. Okul aile birliği adına konuşan Nermin İlhan adlı veli, kayıtlar esnasında Nuh Yılmaz’ın müdür yardımcısı Atakan Alan’a bağırarak ‘Bu okulda kapıcı bile olamazsın’ dediğini iddia etti. VATAN’a konuşan Nuh Yılmaz ise müdür yardımcısının kızı için “IQ’su bu okulda okumaya yetmez” dediğini ve bu nedenle kendisine hakaret davası açtığını ifade etti.

“Emre uymayan benim”

Okul Aile Birliği’nin tepki gösterip, Z.’yi okula o kabul etti dediği ve hakkında dava açtığı Okul Müdürü Sakin Öner ise suskunluğunu okulun internet sitesine koyduğu yazı ile bozarak, Z.’nin kaydını iki kez reddettiğini ancak sonra kabul etmek zorunda kaldığını söyledi. Öner, yazısında şunları söyledi, “Değerli velilerim, kendimi riske ederek 8 Eylül 2011 ve 19 Eylül 2011 tarihlerinde iki defa reddetmeme rağmen, yasal olarak engelleyemediğim bir nakil olayını, hukuki yollardan ve yasal mevzuata ayrıcalıklarımızı yansıtma yönünde mücadele ederek düzeltme yerine, tamamen şahsımın yıpratılması ve güzide okulumuzun eğitim ve öğretimini felç etme yönünde örgütlü bir provokasyonla karşı karşıya bulunduğumuzu bildirmek durumundayım. Kırk yıllık meslek kariyerimi riske ederek, birçok müdürün yapamayacağı resmi emre iki defa uymayan da benim. Eğer sorun benim ayrılmamla çözülecekse bir gün bile görevde durmam. Sorun yasal mevzuatla ilgili bir sorundur ve hukuki mücadele süreci ile çözüme kavuşturulacaktır. Bunu da yönetimimiz ve kuruluşlarımız yapacaktır. Yoksa bu, öğrencilerimizi ve velilerimizi sokaklara dökerek bir günde sonuçlandırabileceğimiz bir sorun değildir.”

“Ben yapacağımı yaptım”

Öner’in okulun internet sitesi aracılığı ile yaptığı açıklama bir gün sonra siteden kaldırıldı. Öner, açıklaması ile ilgili VATAN’a konuşarak, “Yazının internet sitemizde bir gün durması yeter. Konuyla ilgili ben yapacağımı yaptım” dedi. Z.’nin kaydının nasıl yapıldığına ilişkin de konuşan Öner şunları söyledi:”Kaydın uygun olmadığını İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne iki kez ilettim. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı beni muhattab almayarak Fatih İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü aracılığı ile okula bir yazı gönderiyor. Yazıda, Z.’nin kaydını yapın ve sonucunu da bize bildirin diyor. Kaydı ondan sonra yaptık.”

“Kararı nakil komisyonu aldı”

Fatih İlçe Milli Eğitim Müdürü Şeref Çalışır da, kayıt ilgili kararı İl Milli Eğitim Müdürlüğü Nakil Komisyonu’nun aldığını söyledi. Çalışır, okul müdürünün kontenjanlarının dolduğunu belirttiğini, ancak Nakil Komisyonu’nun kararının kesin olduğunu ve kendilerine göre kaydın yönetmeliğe de aykırı olmadığını söyledi.

Kayıt iki yönden yasalara aykırı

Lisenin okula aile birliği tartışılan kayda, iki yönden bakarak kaydın yasal olmadığını belirtiyor. Bunlardan ilki okulunun Almanya ile imzaladığı eğitim protokolüne göre kontenjanının 180 olması. Bir diğeri ise Anadolu Lisesi Yönetmeliği’nin geçici 2. maddesi. Maddeye göre, öğrencinin yurtdışında Anadolu Lisesi’ne denk bir okulda iki yıl okumuş olması gerekiyor. Ancak veliler, Z adlı öğrencinin ABD’de sadece ilköğretim statüsünde bir okulda okuduğuna dikkat çekiyor.

İstanbul Milli Eğitim Müdürü: Çok başarılı bir çocuk evrakları tam

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, İstanbul Lisesi’nde ortaya çıkan durumdan sonra bir açıklama yaparak Z. adlı öğrencinin kaydının yasal olduğunu kaydetti. Yıldız açıklamasında şunları söyledi: “İstanbul Lisesi’ne nakli yapılan öğrenci, ABD’de 2003-2004 öğretim yılından itibaren dokuz yıl öğrenim gördüğünü belirten belgeleri ve ilköğretim okulunu bitirenler düzeyinde öğrenim gördüğüne dair denklik belgesi ile Müdürlüğümüze başvurarak İstanbul Lisesi’ne naklini istemiştir. Öğrencinin öğrenim hayatında oldukça başarılı olduğu tespit edilmiştir. İl Milli Eğitim Müdürlüğü Anadolu Liseleri Nakil Komisyonu, bu öğrencinin Yönetmeliğin Geçici 2. Maddesine ‘Madde kapsamında nakil olabilmek için mutlaka değişikliğin yapıldığı 18 Aralık 2004 tarihinde önce yurt dışında bulunması ve bu tarihten itibaren nakil talep tarihine kadar yurt dışında bulunması gerekmektedir. Yurt dışında geçirilen sürenin eğitim öğretim içinde olması gerekmekte olup, bunun lise veya ilköğretimde geçmiş olması fark etmemektedir.’ göre naklinin İstanbul Lisesi Hazırlık Sınıfına yapılmasının uygun olduğuna karar vermiştir.“ Müdürlüğümüzce konu hakkında Bakanlığımızdan görüş de istenmiştir. Ortaöğretim Genel Müdürlüğü verdiği cevapta, yurt dışından gelen öğrenciler için ayrı bir sınıf açılmasına gerek bulunmayıp mevcut sınıflardan birine kaydedilmesi gerektiğini, bildirmiştir. Ve öğrencinin Hazırlık Sınıfı’na kaydı gerçekleştirilmiştir. Bu nakil işleminde yasal olmayan bir husus bulunmamaktadır.”